Forțele ucrainene, la porțile industriale ale Donbasului. Rușii mențin presiunea atacând ținte civile

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 01:56
4691 citiri
Forțele ucrainene, la porțile industriale ale Donbasului. Rușii mențin presiunea atacând ținte civile
Forțele ucrainene se apropie de Kremmina

Forțele armate ale Ucrainei s-au apropiat de Kremmina din regiunea Lugansk, informează The New York Times care numește această așezare poarta de acces către orașele industriale din Donbas, iar eliberarea acestei localități va permite soldaților ucraineni să controleze drumurile principale către Severodonețk și Lisiciansk.

„Kreminna este poarta de acces către două orașe mult mai mari din apropiere, Severodonețk și Lisiciansk, importante centre industriale ale Donbasului”, scrie NYT.

Forțele ucrainene par să se fi apropiat de recucerirea orașului Kreminna, o așezare cheie controlată de ruși din provincia Luhansk, în timp ce luptele grele au continuat în estul și sudul țării.

Guvernatorul regional din Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că luptătorii din partea orașului controlat de comandamentul rus au fost forțați să se retragă la Rubijne, un oraș situat la câțiva kilometri spre sud-est, ca urmare a presiunii militare ucrainene.

„Rușii înțeleg că, dacă pierd Kreminna, întreaga lor linie de apărare va cădea. Trupele rusești de ocupație au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar puțin mai mult. Ele aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipamente. Își reînnoiesc constant forțele”, a anunțat Haidai, conform The Guardian.

Recucerirea orașului Kreminna și a orașului vecin Svatove ar putea deschide calea pentru ca Ucraina să lanseze ofensiva asupra orașelor Sievierodonețk și Lisiceansk, două orașe pe care Ucraina le-a pierdut în vară.

Între timp, rușii încearcă să apere Kreminna, deoarece este unul dintre câștigurile lor cele mai greu câștigate în acest război. Așa că ocupanții și-au întărit pozițiile acolo.

Civilii fug din Herson, pe măsură ce atacurile rusești se intensifică

Sute de oameni din Herson pleacă pe cont propriu din cauza intensificării atacurilor rusești, conform unui reportaj BBC. O coadă de mașini, plină de civili îngroziți, se formează la punctul de control care duce la ieșirea din oraș.

„Nu mai putem suporta. Bombardamentele sunt atât de intense. Am stat tot acest timp și am crezut că va trece și că vom fi norocoși. Dar o lovitură a lovit casa de lângă a noastră, iar casa tatălui meu a fost, de asemenea, bombardată”, a spus Irina Antonenko.

Ea plănuia să călătorească la Krivoi Rog, un oraș din centrul Ucrainei, unde o parte a familiei locuiește în prezent.

Atacurile rusești asupra Hersonului s-au intensificat după ce, pe 11 noiembrie, Ucraina a recucerit orașul de la forțele rusești, care au preluat controlul în a doua zi a invaziei.

33 de rachete trase într-o singură zi

Forțele rusești au tras 33 de rachete asupra unor obiective civile din orașul ucrainean Herson în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană miercuri dimineață.

Analistul militar ucrainean Oleh Jdanov spune că luptele s-au intensificat, Rusia desfășurând mai multe tancuri și vehicule blindate pe liniile de front, potrivit Reuters.

De asemenea, luptele au fost deosebit de intense în jurul orașului strategic Bahmut din estul provinciei Donețk și în Svatove, mai la nord, în provincia Luhansk.

Rușii atacă ținte civile din Herson și Dnipro

Forțele ruse au atacat intens pozițiile ucrainene de-a lungul întregii linii de contact din est, cu accent pe Bahmut și Avdiivka din Donețk, unde au avut loc cele mai grele lupte din ultimele luni, a anunțat la 28 decembrie Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei.

Rușii au bombardat din nou zonele civile din regiunea sudic Herson, mai ales din orașul Herson, peste fluviul Nipru și au bombardat obiective din Dnipro, au declarat oficiali militari și regionali.

„Inamicul continuă acțiunile ofensive în direcțiile Bahmut și Avdiyivka și încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică în direcția Liman [în Luhansk]", spune Statul Major General în raportul său zilnic, unde se consemnează că armata rusă a lansat 33 de atacuri de artilerie și un atac cu rachete asupra pozițiilor militare și civile ucrainene din Herson în ultimele 24 de ore.

Trupele rusești au bombardat din nou districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk în timpul nopții, a spus în dimineața acestei zile șeful administrației militare regionale, Valentin Reznicenko. El a precizat că au fost distruse case civile, precum și panouri solare din regiune care furnizau electricitatea atât de necesară.

Rusia vizează de luni de zile infrastructura energetică a Ucrainei prin atacuri cu drone, lăsând milioane de ucraineni în întuneric și frig.

Președintele Volodimir Zelenski a spus în obișnuitul său discurs de seară din 27 decembrie că situația din Donbas este „dificilă și dureroasă”. Zelenski a mai afirmat că săptămâna în curs va fi „importantă pentru Ucraina din punct de vedere politic” și că a fost discutat un plan de acțiune pentru armata ucraineană pentru anul viitor și în ceea ce privește situația din orașele Kreminna și Bahmut. Anunțul lui Zelenski a fost făcut în timp ce un expert militar britanic a declarat pentru BBC că forțele ucrainene sunt foarte aproape de o breșă importantă în jurul Kreminnei și Svatove din Luhansk. O astfel de pătrundere ar putea împinge rușii înapoi cu aproximativ 65 de kilometri, „aproape de locul unde a început efectiv invazia lor în februarie”, spune Michael Clarke, expertul britanic.

Armata rusă pretinde că a provocat pierderi semnificative soldaților ucraineni în timpul luptelor de artilerie pe pozițiile de pe linia frontului care se întinde de la Kherson la Harkov. Ministerul rus al Apărării, citat de agenția TASS, spune că armata rusă a ucis aproximativ 60 de soldați ucraineni în luptele din jurul orașului Donețk, în estul Ucrainei. În regiunea Luhansk, aproximativ 30 de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac de artilerie, susține ministerul rus al Apărării.

Deocamdată, informațiile referitoare la acțiunile de luptă nu au putut fi confirmate din surse independente.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi, #icraina, #Rusia, #invazie, #kremmina, #bahmut, #Donbas, #Herson, #bombardamente, #frontul de est , #Razboi Ucraina