Bătălia pentru Donbas va fi „extrem de brutală”. Care sunt avantajele și slăbiciunile fiecărei armate

Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 03:25
7699 citiri
Bătălia pentru Donbas va fi „extrem de brutală”. Care sunt avantajele și slăbiciunile fiecărei armate
Bătălia tancurilor/ FOTO: Captură Youtube

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat, în ultimul lui discurs posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol pe fondul pregătirii unei „noi etape de teroare împotriva Ucrainei”.

Avertismentele liderului ucrainean au venit după ce unul dintre liderii așa-numitei Republici Populare Dononețk Eduard Basurin a cerut „trupelor chimice” ale Rusiei să lovească orașul ucrainean asediat. Între timp, mii de civili ucraineni fug dintr-o regiune în care următoarea mare bătălie este pe cale să înceapă.

Lanțuri de aprovizionare mai scurte pentru ruși

Potrivit New York Times, noua etapă a războiului va fi foarte diferită de bătălia pentru Kiev. Acolo, trupele ruse au fost nevoite să părăsească suburbiile capitalei, lăsând în urmă tancuri distruse și case bombardate. După ce s-au retras din jurul Kievului, forțele ruse se vor regrupa pentru o nouă ofensivă în Donbass. De data aceasta vor opera pe un teritoriu deja familiar. Pentru că după invazia din 2014 au ținut o parte din regiune sub ocupație.

De asemenea, analiştii subliniază că armata rusă va avea lanţuri de aprovizionare mai scurte în Donbas. Tot în est există o rețea feroviară extinsă care va permite Moscovei să-și trimită trupele tot ce le trebuie. Nu exista o astfel de infrastructură la nord de Kiev.

Guvernul ucrainean spune că se pregătește și pentru o încăierare la scară largă. Săptămâna trecută, ministrul de externe Dmitri Kuleba a cerut liderilor NATO să trimită arme suplimentare. În ultimele săptămâni, armata ucraineană a primit arme. Dar Kuleba insistă că este nevoie de mai mult cât mai curând posibil.

„Bătălia pentru estul Ucrainei va semăna cu cel de-al Doilea Război Mondial ”, a avertizat un diplomat ucrainean.

The New York Times scrie că orașul Izium, pe care forțele ruse l-au capturat săptămâna trecută în încercarea de a se conecta cu trupele din zona ocupată a Donbas, se află acum în epicentru. Rusia încearcă, de asemenea, să asigure un coridor terestru între Donbas și Crimeea de-a lungul coastei Mării Negre. Există și alte semne că ambele armate se pregătesc pentru o luptă mare. Noi imagini din satelit de la Maxar Technologies arată convoaiele militare rusești care se îndreaptă spre orașul Bolșoi Burluk, la est de Harkov și la nord de Izium.

„Va fi o luptă la scară largă cu sute de tancuri și vehicule de luptă. Situația va fi foarte crudă. Amploarea operațiunilor militare va fi foarte diferită de cele care au avut loc în regiune înainte ”, a declarat Franz-Stefan Gadi, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.

Publicația amintește că în 2014 Moscova a declanșat un război în regiunile Donețk și Lugansk. Conflictul a luat viața a peste 14 mii de oameni în ultimii 8 ani.

Rusia va opera acum pe un teren foarte familiar. Moscova va trage, de asemenea, concluzii din greșelile pe care le-a făcut în timpul campaniei împotriva Ucrainei ”, a declarat Kir Gils, expert la Centrul de Cercetare a Conflictelor.

El a mai menționat că acum Rusia va avea acces la calea ferată pentru a asigura logistica necesară. Părțile ocupate ale Donbas pot oferi și sprijin spatele frontului . Cu toate acestea, în ciuda tuturor avantajelor din estul Ucrainei, unii analiști se îndoiesc că armata rusă va fi mai eficientă în această parte a Ucrainei decât în ​​regiunile de nord. Forțele ruse care atacă capitala Ucrainei au fost bătute atât de rău, încât unele unități sunt deja prea epuizate pentru a lupta din nou. Multe unități suferă de moral scăzut, soldații lor refuză să intre în luptă.

„De obicei durează luni pentru a se recupera. Dar rușii par să-i arunce din nou pe linia frontului ”, a spus analistul american Frederick Kagan, adăugând că trupele ruse sunt demoralizate.

În opinia sa, aceleași probleme de mobilitate se așteaptă să le aibă armata rusă și în Donbas. Forțele ruse nu se pot deplasa pe teren accidentat și folosesc drumurile principale. Acest lucru îi face vulnerabili la atacurile ucrainene.

Potrivit expertului, problemele de transport ale Rusiei vor deveni și mai grave. Ploile de primăvară vor transforma solul într-o mlaștină, ceea ce va submina și mai mult mobilitatea. Kagan subliniază că rețeaua de drumuri din Donbass este mult mai prost dezvoltată decât în ​​suburbiile Kievului. Așadar, echipamentele rusești legate de asfalt au probleme. Kagan crede că armatele ambelor țări se confruntă cu mari provocări.

„Rușii au o masă mare, dar și o mulțime de probleme. Armata ucraineană este motivată, moralul ridicat. Ea este hotărâtă. Dar cantitativ, este mai mică și nu are infrastructura unei țări militarizate care să o susțină ”, a spus expertul, adăugând că, din această cauză, este nerealist să prezicem rezultatul marii bătălii pentru Donbass.

Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Iulia Seniuk, alias Josephine Jackson, este o actriță de filme pentru adulți ucraineană care a adunat peste 200 de milioane de vizualizări pe platformele dedicate. Ea a devenit ambasadoare...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#razboi, #Ucraina, #batalie, #Donbas, #rusia invazie , #Razboi Ucraina