The Economist: Cât va costa reconstrucția Ucrainei și cine plătește? ANALIZĂ

Marti, 12 Aprilie 2022, ora 23:16
5608 citiri
The Economist: Cât va costa reconstrucția Ucrainei și cine plătește? ANALIZĂ
Rușii au distrus blocuri intregi de locuințe în Ucraina/ FOTO; Twitter

Războiul din Ucraina nu s-a încheiat dar țara este deja devastată. Aproape toate structurile industriale au fost distruse de lovituri aeriene ale Rusiei. Infrastructura a devenit inutilizabilă. Și orașele mari sunt bombardate.

Forțele ruse au ocupat estul și milioane de oameni au fugit de brutalitatea lor. Cu toate acestea, economia Germaniei de Vest care a suferit lovituri similare și-a revenit după 1945, fenomen care a devenit rapid cunoscut sub numele de Wirtschaftswunder – un miracol economic.

Spre deosebire de Germania nazistă, Ucraina nu este un agresor. Și are șansa să devină câștigătoare. Cu toate acestea, reconstruirea țării va fi o sarcină monumentală, scrie The Economist. Războiul declanșat de Vladimir Putin a luat viețile a mii de oameni nevinovați și a forțat alte milioane să fugă. Clădirile de locuințe, spitalele, podurile și porturile au fost reduse la moloz. Întrucât sfârșitul războiului nu se vede, se pot aștepta și mai multe distrugeri. Oficialii și economiștii evaluează pagubele produse și, pe baza experienței Germaniei și a altor țări, se gândesc la modul de organizare a reconstrucției ulterioare.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Politicii Economice (CEPR) au calculat costul total al reconstrucției Ucrainei la aproximativ 220-540 de miliarde de dolari. Aproximativ aceeași cifră a fost emisă și de guvernul ucrainean. Modul în care este organizată reconstrucția și reformele care însoțesc acest proces, nu vor fi mai puțin importante decât bugetele. Făcută corect, economia suprimată de oligarhi poate fi transformată într-una mai deschisă și mai dinamică.

30% dintre companiile din întreaga Ucraine au încetat complet să funcționeze

Nu va fi ușor de reparat pagubele cauzate de război economiei ucrainene. Institutul de Cercetări Economice din Viena (WIIW) a calculat că regiunile afectate reprezintă 29% din PIB-ul țării. Consumul de energie electrică a scăzut cu o treime față de anul trecut. Potrivit Băncii Naționale, 30% dintre companiile din întreaga Ucraine au încetat complet să funcționeze, iar alte 45% au redus volumul de produse. Banca Mondială consideră că în 2022 economia ucraineană se va micșora cu 45%.

Guvernul încearcă să reducă daunele oriunde poate. Ajutorul acordat de Occident, în valoare de 7 miliarde de dolari, a ajutat la menținerea cheltuielilor guvernamentale pe linia de plutire. Fermierii au primit 675 de milioane de dolari pentru a-și începe campania de primăvara . Rusia a blocat rutele de export în Marea Neagră. Prin urmare, Kievul, împreună cu UE, încearcă să stabilească comerțul terestru. 80% din exporturile ucrainene mai pot părăsi țara.

În același timp, costul refacerii regiunilor devastate de război va fi considerabil. Urmează trei provocări majore. Prima este curățarea zonelor afectate de mine și resturi explozive. Experiența anterioară spune că munca va fi destul de costisitoare. Chiar înainte de începerea unei invazii rusești pe scară largă, Ministerul Apărării ucrainean a estimat că ar fi nevoie de 650 de milioane de euro pentru a curăța Donbas-ul de mine, În Irak, procesul de îndepărtare a minelor a durat un deceniu și a costat aproximativ un miliard de dolari. Beneficiile economice ale deminarii pot fi foarte mari. Mozambicul a fost odată plin de câmpuri minate. După eliminarea lor, PIB-ul țării a crescut cu 20%.

Costul fondului de locuințe distruse este de 29 de miliarde de dolari. Furnizarea de locuințe și hrană va fi, de asemenea, costisitoare. Având în vedere că Ucraina este un gigant alimentar, își va putea hrăni cetățenii. Cu toate acestea, numărul persoanelor strămutate în interior va crește. Școala de Economie din Kiev a calculat că costul fondului de locuințe distruse este de 29 de miliarde de dolari. Dar restaurarea infrastructurii și a instalațiilor industriale va costa și mai mult. Experții ucraineni au calculat că restaurarea tuturor, de la centrale electrice la fabrici, poduri și drumuri va costa mai mult de 50 de miliarde de dolari. Dar oprirea producției, serviciilor și investițiilor va însemna că chiar și infrastructura care a supraviețuit va trebui să fie modernizată. Un studiu WIIW a constatat că, după invazia Donbas-ului în 2014, un astfel de declin a dus la pierderea a aproximativ 60% din infrastructura legată de război până la sfârșitul anului 2019.

Reconstrucția va necesita un plan, finanțe și un proces clar de distribuire a banilor între proiecte. Guvernul Ucrainei a creat un fond de recuperare. Iar ministerele au înaintat propuneri care trebuie refăcute. Ministerul ucrainean de Finanțe pierde în fiecare lună aproximativ 2 miliarde de dolari din venituri. Prin urmare, este nevoie de finanțare suplimentară. Procesul de recuperare nu va face decât să crească povara bugetului. Un guvern care este deja puternic îndatorat se poate găsi într-o situație în care nu poate împrumuta. Deci, va fi necesară o combinație de reducere a datoriilor și granturi.

Finanțare din Occident

Finanțarea trebuie să provină de la guvernele occidentale, organizații internaționale și investitori privați. Se discută și propunerea de utilizare a activelor rusești înghețate. Dar acest lucru este puțin probabil să se întâmple, cu excepția cazului în care o astfel de clauză apare într-un viitor acord de pace. Granturile, în special din partea UE, nu sunt nimic nou. Polonia, similară ca populație cu Ucraina, a primit 106 miliarde de euro în 2014-2020 pentru finanțarea sectorului agricol și a investițiilor. Finanțarea afacerilor private poate lua forma unor împrumuturi subvenționate, de exemplu de la BERD. În ultimii ani, banca a investit aproximativ 18 miliarde de dolari în Ucraina.

Repartizarea fondurilor pentru o economie care a fost otrăvită de interese personale

Următoarea problemă este repartizarea fondurilor, care poate fi o sarcină dificilă pentru o economie care a fost otrăvită de interese personale de mulți ani. Din 2014, Ucraina și-a făcut licitațiile mai competitive. Cu toate acestea, de data aceasta contractele vor fi mult mai mari. CEPR propune utilizarea acordurilor-cadru - contracte permanente cu firme pentru furnizarea unui anumit produs la un preț fix - și contracte deschise, chiar și fără licitații, oferind transparență. Ultima fază a redresării Ucrainei sugerează că economia țării trebuie ajutată să prospere pe termen lung. În 2019, PIB-ul pe cap de locuitor din țară a fost mai mic decât la momentul prăbușirii URSS. A devenit o ilustrare de referință a absenței pe termen lung a reformelor. Multe dintre cele 1.500 de întreprinderi de stat fie erau neprofitabile, fie nu aduceau profituri semnificative.

Sprijin politic pentru reformele complexe, esențial

Sprijinul politic ucrainean pentru reformele complexe și testarea acestora în procesul investițional postbelic va fi esențial pentru succesul redresării. Ar fi bine dacă guvernul ar vedea procesul ca pe o oportunitate de a face economia mai modernă și mai competitivă (și sectorul industrial mai ecologic). Experiența arată, de asemenea, că o integrare mai strânsă cu Europa, așa cum sa întâmplat cu Germania de Vest cu multe decenii în urmă, poate ajuta la succes. Dezvoltarea rapidă a Poloniei este, de asemenea, legată de integrare. În cei 15 ani de la aderarea la UE, PIB-ul țării pe cap de locuitor a crescut cu peste 80%.

Ucraina încearcă deja să construiască legături mai strânse cu Occidentul. Exporturile ucrainene către UE au crescut la 36% începând cu 2020. În același timp, comerțul cu Rusia a scăzut de la 18% la 5,5%. O modalitate de a încuraja reformele este de a face din ele o cerință pentru o mai bună integrare cu piața europeană și lanțurile de aprovizionare, de exemplu printr-o foaie de parcurs pentru aderarea la UE.

Reformarea instituțiilor necesită voință politică. Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai multe daune vor fi aduse Ucrainei și procesul de recuperare va fi mai dificil. Nici o finanțare nu va rezolva vreodată oroarea războiului. Cu toate acestea, o planificare atentă poate deschide cel puțin calea către un viitor mai luminos și mai bogat.

Anterior, Ucraina a primit un chestionar pentru obținerea statutului de membru candidat al Uniunii Europene. Documentul a fost predat personal președintelui Zelenski de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a afirmat că aceasta este o procedură accelerată, deoarece relațiile dintre Ucraina și UE sunt atât de dezvoltate încât Bruxellesul nu are nevoie de un răspuns.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi, #Ucraina, #reconstructie, #finantare, #Rusia, #invazie, #Occident, #UE , #Razboi Ucraina