Apeluri către Europa să doneze mai mult pentru repararea rețelei electrice a Ucrainei. Aproape jumătate din rețeaua electrică a țării este încă deteriorată

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 22:44
1604 citiri
Apeluri către Europa să doneze mai mult pentru repararea rețelei electrice a Ucrainei. Aproape jumătate din rețeaua electrică a țării este încă deteriorată
Sistemul energetic ucrainean distrus în proportție de peste 40 la sută/ FOTO: BBC

O importantă organizație energetică internațională care coordonează eforturile de a ajuta rețeaua energetică a Ucrainei să reziste atacurilor masive ale Rusiei a îndemnat companiile energetice europene să doneze mai multe echipamente esențiale.

Energy Community a declarat pentru CNN că a coordonat donațiile de echipamente specializate de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, ajutând la repararea daunelor aduse infrastructurii critice vizate în mod deliberat de forțele ruse.

„Luna aceasta, șapte transporturi de echipamente energetice coordonate de Secretariat în cooperare cu Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al UE (ERCC) au ajuns în Ucraina”, a declarat Artur Lorkowski, directorul Secretariatului Comunității Energetice.

„Acest lucru include instrumente foarte necesare, siguranțe, electrozi de sudură, elcometre, generatoare și alte echipamente de electricitate și gaz donate de companii din Estonia, Regatul Unit, Franța, Italia, Suedia, Slovacia și Lituania.”

De la începutul războiului, 37 de transporturi din 20 de țări au fost livrate în Ucraina, se arată în comunicat, cu încă 47 de livrări planificate.

„Articolele care nu pot fi livrate vor fi achiziționate prin Fondul de Sprijin Energetic al Ucrainei”, a spus Lorkowski. „Prima achiziție de echipamente este aproape de finalizare, iar echipamentul de urgență este de așteptat să fie livrat în curând în Ucraina.”

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că șase milioane de ucraineni nu au curent electric, descriind situația ca fiind „foarte dificilă”.

„Lucrătorii din domeniul energiei și lucrătorii din utilități, toate serviciile noastre fac totul pentru a stabiliza sistemul și a oferi oamenilor mai multă energie pentru mai mult timp”, a adăugat Zelenski.

Joi dimineață, bombardamentele rusești au lăsat fără energie orașul recent eliberat Herson din sudul Ucrainei, potrivit lui Yaroslav Ianușevici, șeful administrației militare a regiunii Herson.

40% din infrastructura electrică este deteriorată

O companie privată de energie din Ucraina a declarat că 40% din infrastructura electrică a țării este deteriorată, deoarece atacurile rusești continuă să țintească aprovizionarea.

Milioane de ucraineni au rămas fără curent din octombrie, de când Rusia și-a concentrat atacurile asupra sistemului energetic al Ucrainei.

„Rusia a distrus 40% din sistemul energetic ucrainean cu atacuri teroriste cu rachete. Zeci de lucrători din domeniul energiei au fost uciși și răniți”, a declarat compania DTEK într-o declarație pe rețelele de socializare.

„Inginerii electricieni fac tot posibilul și imposibilul pentru a stabiliza situația în ceea ce privește furnizarea de energie”, a spus compania, potrivit Agenției France-Presse, adăugând că echipele sale tehnice lucrează „zi și noapte” pentru a repara rapid infrastructura.

Statele Unite și alți aliați occidentali au promis la reuniunea miniștrilor de externe NATO din București mai mult sprijin financiar și echipamente pentru a spori rezistența energetică a Kievului.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a spus la o conferință de presă la încheierea reuniunii NATO din capitala României că strategia Rusiei de a lovi sistemul energetic ucrainean nu-i va diviza pe sprijinitorii Ucrainei.

Blinken a afirmat că președintele rus Vladimir Putin și-a concentrat „mânia și salvele de foc” pe populația civilă a Ucrainei, lovind infrastructura care-i aprovizionează cu căldură, apă și electricitate pe ucraineni.

„Știm care e intenția lui Putin - să-i lase în frig și să-i înfometeze pe ucraineni, să-i forțeze să plece de la casele lor, să mărească prețurile la energie, hrană și la alte utilități, nu numai în Europa, dar și în întreaga lume, și după aceea să încerce să divizeze coaliția”, a spus Blinken.

„Strategia asta nu a mers și nu va merge. Von continua să-i dovedim că greșește”, a adăugat șeful diplomației americane.

Citește și:
Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin
Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin
Președintele Vladimir Putin al Rusiei, se pare, că a observat în sfârșit că războiul din Ucraina a creat un concurent periculos pentru puterea sa: Evgheni Prigojin, fondatorul companiei...
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN. Secretarul de presă adjunct al...
Comentarii
H
HoriaBrezean
rank 1
Poza cipriotu
cipriotu
rank 5
Bun, hai că eu dau doi lei din veniturile mele lunare.