Războiul din Ucraina. Autoritățile din Kiev plănuiesc o evacuare totală dacă nu reușesc să repare avariile la rețeaua de electricitate

Duminica, 06 Noiembrie 2022, ora 23:02
3670 citiri
Războiul din Ucraina. Autoritățile din Kiev plănuiesc o evacuare totală dacă nu reușesc să repare avariile la rețeaua de electricitate
Întreruperile de electricitate tot mai dese și mai lungi la Kiev FOTO npr.org

În timp ce se luptă să întrețină o rețea de electricitate grav avariată de rachetele rusești, oficialii din capitala Ucrainei, Kiev, spun că nu exclud o întrerupere completă a curentului, ceea ce ar necesita evacuarea celor aproximativ trei milioane de rezidenți rămași în oraș.

Situația este deja gravă, cu 40% din infrastructura energetică a Ucrainei avariată sau distrusă, încât muncitorii municipali instalează 1.000 de adăposturi de încălzire care pot fi folosite și ca buncăre, în timp ce inginerii încearcă să repare centralele bombardate cu toate că nu au echipamentul necesar.

Pentru a încerca să împiedice defectarea completă a rețelei, compania națională de energie din Ucraina a declarat sâmbătă că va continua să impună întreruperi de curent în șapte regiuni.

Pagubele cauzate de atacurile ruse au adus noi suferințe asupra civililor ucraineni și i-au forțat pe oficiali să ia în calcul posibilitatea ca în caz de daune suplimentare să nu poată furniza servicii de bază.

„Înțelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, s-ar putea să ne pierdem întregul sistem electric”, a declarat Roman Tkaciuk, directorul de securitate al municipalității din Kiev, citat de New York Times.

Oficialilor din capitală li s-a spus că probabil că vor avea un preaviz cu cel puțin 12 ore că rețeaua este pe punctul de a eșua. Dacă se ajunge la acest punct, a spus Tkaciuk, „vom începe să informăm oamenii și să le cerem să plece”.

Cel puțin pentru moment, situația este gestionabilă și nu există indicii că un număr mare de civili ar fi plecat din Kiev, a spus el. Dar asta s-ar schimba rapid dacă serviciile de bază s-ar opri.

„Dacă nu există curent, nu va fi apă și nici canalizare”, a spus el. „De aceea, în prezent, guvernul și administrația orașului iau toate măsurile posibile pentru a proteja sistemul de alimentare cu energie.”

Pe măsură ce se apropie iarna, orașul pregătește 1.000 de adăposturi de încălzire care pot proteja și civilii de rachetele rusești. Majoritatea se află în unități de învățământ, dar autoritățile au cerut ca locațiile precise să nu fie dezvăluite pentru a nu deveni ținte ușoare.

Autorităţile din Kiev fac tot posibilul pentru a se asigura că energia, căldura şi comunicaţiile nu vor dispărea din cauza acţiunilor Rusiei, a anunţat primarul Vitali Kliciko, conform ukrinform.net. „Facem totul pentru a preveni acest lucru, dar să fim sinceri, duşmanii noştri fac totul pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă”, a spus el, întrebat despre posibila pană de curent la Kiev. Kliciko a menţionat că autorităţile oraşului Kiev iau în considerare diferite scenarii, astfel încât să fie pregătite pentru orice eveniment. În special, oraşul a pregătit un stoc de combustibil, generatoare de energie, alimente şi apă potabilă, precum şi puncte de încălzire. El a cerut locuitorilor Kievului să facă şi ei pregătirile necesare.

„Vom face totul pentru ca un astfel de scenariu să nu se întâmple, dar nu îl putem garanta, aşa că fiecare dintre noi trebuie să fim şi pregătiţi să reacţionăm cât mai repede”, a spus primarul.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #bombardamente, #kiev, #electricitate , #Razboi Ucraina