Cum blochează Donald Trump ajutorul militar pentru Ucraina

Luni, 05 Februarie 2024, ora 23:46
5496 citiri
Cum blochează Donald Trump ajutorul militar pentru Ucraina
Donald Trump FOTO / X

Alegerile prezidențiale din SUA sunt încă la câteva luni bune. Dar Donald Trump are deja o influență profund dăunătoare asupra politicii externe americane. La îndrumarea sa, republicanii din Congres blochează ajutorul militar pentru Ucraina.

În timp ce Senatul SUA ar putea fi de acord cu un pachet de ajutoare încă de săptămâna aceasta, republicanii Camerei rămân în impas. Drept urmare, devine din ce în ce mai puțin probabil ca ajutorul militar acordat Ucrainei să treacă prin Congres în lunile următoare – sau chiar în acest an, notează Financial Times.

Consecințele unei astfel de decizii pot fi catastrofale. Ucraina suferă deja de o lipsă de muniție - în special de obuze de artilerie. Anul acesta, această problemă va deveni și mai acută și va avea consecințe din ce în ce mai periculoase.

Jack Watling de la Institutul Regal Comun pentru Studii de Apărare, un vizitator frecvent pe prima linie a Ucrainei, spune că situația de acolo este acum „extrem de gravă”. Lipsa muniției a dus deja la o creștere a numărului de victime în rândul ucrainenilor. Fără a fi sigur când vor ajunge noi loturi de muniție, armata ucraineană nu poate planifica operațiuni viitoare. Lipsa armelor afectează și dorința ucrainenilor de a se oferi voluntari pentru serviciul militar. Presiunea asupra guvernului Ucrainei explică parțial tensiunile dintre președintele Volodimir Zelenski și comandantul șef al forțelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi.

Consecințele deficitului de muniție se vor simți la început lent, iar apoi situația se va dezvolta rapid, spune Jack Watling. „Când consecințele vor deveni foarte evidente, va fi prea târziu”, avertizează acesta.

Lui Trump și susținătorilor săi republicani par să nu le pese. Ei sunt aparent dispuși să riște o victorie rusă – dacă aceasta îmbunătățește măcar puțin șansele lui Trump de a-l învinge pe președintele Joe Biden la alegerile din noiembrie.

O oarecare reticență a republicanilor de a accepta un nou ajutor pentru Ucraina este cauzată de scepticismul față de războiul din Ucraina. Dar, în majoritatea cazurilor, este doar refuzul lui Trump de a-i oferi lui Biden ceva care pare o „victorie” înainte de alegerile prezidențiale. Dacă Trump continuă să insiste ca niciun ajutor pentru Ucraina să nu treacă prin Congres, aproape sigur că republicanii din Camere se vor conforma.

Directorul CIA, William Burns, a spus că abandonarea Ucrainei de către SUA acum ar fi o greșeală de „proporții istorice”. Această decizie va fi cu atât mai de neînțeles cu cât, spre deosebire de războaiele din Vietnam sau Afganistan, armata americană nu luptă și nu moare.

Quarterly Report - Editia 4

O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea...
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
La mai bine de un an și jumătate de când Rusia a reușit să cucerească teritoriile considerate „pro-ruse” din estul Ucrainei, se pun mai multe probleme în discuție: cât va mai susține...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #ajutor, #SUA, #Donald Trump, #congres , #Razboi Ucraina