Tatăl elevei din Rusia care a făcut un desen anti-război, prins în Belarus. Prigojin îi ia apărarea

Joi, 30 Martie 2023, ora 17:03
5093 citiri
Tatăl elevei din Rusia care a făcut un desen anti-război, prins în Belarus. Prigojin îi ia apărarea
Aleksei Moskaliov, condamnat pentru un desen al fiicei sale/ FOTO: Twitter

Un rus condamnat la doi ani de închisoare după ce desenul anti-război al fiicei sale a atras atenția asupra postărilor sale pe rețelele de socializare împotriva invaziei rusești din Ucraina, a fost prins și reținut în Belarus după ce a scăpat de arestul la domiciliu chiar înainte de pronunțarea instanței.

Avocatul lui Aleksei Moskaliov, Dmitri Zahvatov, a declarat joi pe 30 martie că cel mai probabil clientul său a fost localizat și arestat după ce și-a pornit telefonul mobil la Minsk, capitala Belarusului.

Zahvatov a adăugat că nu a reușit să ia legătura cu clientul său, care nu răspunde în prezent la telefon.

Moskaliov, un bărbat din regiunea Tula, din vestul Rusiei, a fost condamnat în lipsă la doi ani de închisoare pe 28 martie de un tribunal din orașul Efremov. El este acuzat de „discreditarea forțelor armate ale Rusiei”, acuzație pe care autoritățile ruse le aduc împotriva oricărei critici la adresa războiului din Ucraina.

Moskaliov a intrat în atenția poliției după ce fiica sa, Maria, în vârstă de 12 ani, a făcut un desen la școală cu o femeie stând lângă un steag ucrainean și protejând un copil de rachetele venite din Rusia.

Directoarea școlii a raportat-o pe Maria la poliție, după care forțele de ordine au percheziționat apartamentul lui Moskaliov.

Poliția a găsit apoi postările online bărbatuluii care condamna războiul din Ucraina, ilustrate cu caricaturi ale președintelui rus Vladmir Putin.

Moskaliov a fost acuzat inițial de „discreditarea forțelor armate ale Rusiei” și a fost obligat să plătească o amendă de 32.000 de ruble (415 dolari), după ce un tribunal l-a găsit vinovat.

În decembrie, împotriva lui a fost deschis un dosar penal cu aceeași acuzație. El a fost plasat în arest la domiciliu, iar fiica sa a fost trimisă la un orfelinat, unde i-a fost confiscat telefonul și nu i s-a permis să comunice cu tatăl ei.

Pe 12 martie, autoritățile din Efremov au cerut unei instanțe să-l priveze pe Moskaliov de custodia fiicei sale. Aceeași moțiune a fost depusă și împotriva soției lui Moscaliov, aflată în străinătate.

Prigojin: Sentința este nedreaptă

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a trimis o scrisoare procurorului din regiunea Tula, în care îi ia apărararea lui Alexei Moskalev, bărbatul a cărui fetiță de 12 ani a ajuns la orfelinat din cauza unui desen anti-război, iar el însuși a fost condamnat la închisoare.

„Considerăm că sentința pronunțată lui Aleksei Moskalev este nedreaptă, mai ales având în vedere faptul că fiica lui, Mașa, va fi forțată să crească într-un orfelinat. Vă rugăm să verificați legalitatea acestui verdict, precum și să permiteți avocaților Ligii Veteranilor Conflictelor și Războaielor Locale să se ocupe de acest caz”, se arată în scrisoarea adresată de Prigojin, citată de Novaia Gazeta.Europa.

Scrisoarea poartă antetul organizație „Liga pentru Protecția Intereselor Veteranilor din Războaiele Locale și Conflictele Militare”, fiind semnată și de șeful acesteia, Alexandr Troșin.

Deși cinic și fățarnic, având în vedere că Prigojin se numără printre cele mai agresive figuri ale puterii de la Moscova cu disidența anti-război, acest gest al șefului Wagner marchează un nou punct de cotitură privind raporturile sale cu Kremlinul.

Totodată, scrisoarea adrestă procurorului de la Tula, în cazul Moskalev, vine la doar câteva zile după un interviu-bombă. Acolo Prigojin a desființat teza lui Putin privind războiul, contestând existența naziștilor în Ucraina și spunând că Rusia nu luptă cu NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #aleksei moskaliov, #arestare, #condamnare, #desen, #fiica, #evgheni prigojin , #Rusia