Cât de scump îi costă pe ucraineni să doboare dronele ieftine trimise de Rusia. Cheltuiala Moscovei cu uciderea civililor nevinovați

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 13:03
10559 citiri
Cât de scump îi costă pe ucraineni să doboare dronele ieftine trimise de Rusia. Cheltuiala Moscovei cu uciderea civililor nevinovați
Drona iraniană folosită de ruși în atacurile asupra Ucrainei/ FOTO: Twitter

Costul doborârii dronelor kamikaze iraniene, care bombardează orașele ucrainene, depășește semnificativ sumele plătite de Rusia pentru a le achiziționa, scrie The Guardian, care citează analiștii comunității ucrainene OSINT Molfar.

În ultima lună, între 13 septembrie și 17 octombrie, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 161 de drone Shahed-136, o dronă Shahed-129 mai mare și patru drone de atac și mai mari cunoscute sub numele de Mohajer-6.

Prețul unei Shahed-136 de fabricație iraniană variază de la 20.000 la 50.000 de euro. Costul total pentru Rusia al atacurilor nereușite cu drone asupra Ucrainei variază de la 11,66 milioane de dolari până la 17,9 milioane de dolari.

Ucraina a desfășurat o varietate de arme pentru a distruge dronele, inclusiv avioane MiG-29, rachete de croazieră S-300 și arme de calibru mic. Potrivit analizei, care se bazează pe date deschise, operațiunea a costat Kievul mai mult de 28,14 milioane de dolari.

Analiștii subliniază costul scăzut pentru Rusia al atacurilor cu drone, care continuă să omoare civili în orașele ucrainene și să distrugă infrastructura energetică a țării.

Directorul executiv al Molfar, Artem Starosek, a spus că utilizarea dronelor ar trebui văzută ca un semn al slăbiciunii Moscovei. „Rusia va pierde acest război. Dacă comandă drone din Iran, înseamnă că nu au propriile lor arme ”, a spus el.

Potrivit unei analize preliminare efectuate de serviciile secrete britanice din 6 octombrie, aproximativ 60% dintre aceste drone au fost distruse în aer. Dar datele Molfar indică o performanță și mai mare - până la 80% din cele 208 Shahed-136 lansate până pe 17 octombrie.

Starosek a adăugat că traiectoria joasă de zbor a dronelor face dificilă doborârea acestora și că tehnologia de „interceptare a dronelor” era necesară pentru a lupta și mai eficient.

„Trebuie să depistăm aceste drone înainte de ajunge deasupra orașului, pentru că dacă lovești aceste drone, pot cădea și pot lovi un număr mare de oameni ”, a menționat el.

În plus, dronele și rachetele iraniene aduc moarte și distrugere nu numai Ucrainei. În ciuda sancțiunilor de lungă durată, Iranul a devenit un jucător geopolitic. Astăzi, nu numai Israelul și Ucraina, ci mulți alții simt deja acest lucru. Iar în spatele transferului de arme către Rusia nu se află doar dorința Teheranului de a-și ajuta aliatul, ci și intenția de a se afirma ca un actor regional și global influenta, notează publicația britanică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #atac, #drone iraniene, #costuri , #Razboi Ucraina