Război în Ucraina. Forțele ucrainene își continuă avansul spre Herson, trupele rusești încearcă să mențină liniile defensive

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 23:48
4770 citiri
Război în Ucraina. Forțele ucrainene își continuă avansul spre Herson, trupele rusești încearcă să mențină liniile defensive
Trupele ucrainene se apropie de Herson/ FOTO: Domani

Forțele ruse au continuat pregătirile defensive în regiunea Herson pe 6 și 7 noiembrie, se arată în ultimul raport al institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit unor surse militare ucrainene, trupele rusești încearcă să mențină liniile defensive în direcția Herson. Imaginile geolocalizate prin satelit din 29 octombrie, 3 noiembrie și 4 noiembrie arată liniile defensive rusești în Kahovka, la 70 km est de orașul Herson, Hola Pristan, la 8 km sud-vest, și Ivanivka, la 60 km sud-vest - toate situate pe malul estic al râului Nipru.

Surse rusești au afirmat că forțele ucrainene se adună în direcția Herson. Adjunctul administrației de ocupație din Herson, Kirill Stremousov, și bloggerii militari ruși susțin că forțele ucrainene își retrag trupele la granița regiunii Herson în pregătirea următoarei etape a contraofensivei lor.

Ministerul rus al Apărării și alte surse rusești au susținut, în plus, că trupele ucrainene au atacat pozițiile rusești de-a lungul liniei actuale a frontului în nordul și în vestul regiunii Herson. Potrivit unor surse rusești grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere au aruncat în aer trei linii electrice de-a lungul drumului Berislav-Kahovka și au întrerupt alimentarea cu energie electrică în zona Berislav.

Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție împotriva zonelor de concentrare rusești din întreaga regiune Herson pe 6 și 7 noiembrie. Imagini geolocalizate postate pe 6 noiembrie arată urmările unei lovituri ucrainene asupra hotelului "Golden Pheasant" din Radensk (la aproximativ 23 km sud-est de Herson), unde se presupune că erau staționate trupe rusești.

Locuitorii din Nova Kahovka, la 60 km est de Herson, și Oleșki, la 8 km sud, au postat imagini cu fum în urma loviturilor ucrainene raportate la 7 noiembrie.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, cu toate că rușii s-au retras de la punctele de control, nu sunt dovezi certe că forțele ruse propriu-zise s-au retras. De altfel, ambele părți au semnalat în declarații publice că se pregătesc de luptă.

Experții militari preconizează lupte de gherilă sângeroase dacă rușii vor apăra orașul. Momentan, trupele ucrainene sunt încă departe de oraș, întâmpinând o rezistență acerbă în avansul lor.

Forțele ucrainene își continuă avansul spre oraș, chiar dacă în ritm lent, în timp ce lupte îndârjite între părți se poartă în nordul și vestul regiunii. În zona de la vest de râul Nipru, armata ucraineană susține că a recuperat peste 100 de localități.

Un lider pro-rus din Herson a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Ucraina a adus artilerie, avioane și elicoptere în vederea pregătirii următoarei etape a asaltului său asupra regiunii. Oficiali de rang înalt de la Kiev au declarat că Moscova ar putea încerca să creeze iluzia că forțele sale părăsesc Herson pentru a-i atrage pe ucraineni în luptă.

Terenurile plate ale regiunii și numeroasele sale canale de irigație sunt favorabile pozițiilor defensive rusești și este motivul pentru care ucrainenii avansează lent. Potrivit analiștilor, armata Rusiei a detașat în regiune cei mai experimentați soldați și a depozitat muniție și provizii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #batalie, #Herson , #Razboi Ucraina