Rusia a amplasat tehnologie de bruiaj pe tancurile sale de teama dronelor ucrainene

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 23:29
3294 citiri
Rusia a amplasat tehnologie de bruiaj pe tancurile sale de teama dronelor ucrainene
Tanc rusesc cu dispozitiv de bruiaj/ FOTO: X

Pentru a contracara amenințarea mereu prezentă a dronelor kamikaze, Rusia pare să atașeze dispozitive de bruiaj la tancurile și vehiculele sale.

Mișcarea este cel mai recent exemplu de război electronic pe câmpul de luptă, deoarece ambele părți își intensifică apărarea pentru a proteja trupele de vehiculele aeriene fără pilot (UAV) care au devenit o amenințare atât de mare, vânând tancuri, vehicule blindate, camioane de aprovizionare, trupe de infanterie și chiar soldați individuali, scrie Business Insider.

La începutul acestei săptămâni, un canal Telegram din Rusia a distribuit o fotografie a unui tanc camuflat cu un bruiaj deasupra acoperișului de protecție, un grilaj menit să protejeze împotriva atacurilor cu drone.

Observatorii au identificat sistemul în formă de con ca fiind un bruiaj Volnorez C-UAS EW.

Totodată, a fost postat un clip care face publicitate sistemului, procesului de producție și modului în care a reușit să bruieze cu succes dronele ucrainene. Un observator a declarat că pe canalele rusești de pe Telegram se face apel la donații pentru a procura un număr mai mare de astfel de dispozitive pentru unitățile rusești.

Același canal împărtășise anterior mai multe fotografii cu acest sistem în timp ce era scos din cutii și atașat la alte vehicule, inclusiv tancuri și camionete.

Deși nu este clar cât de eficiente sunt aceste sisteme sau câte dintre aceste bruiaje sunt utilizate în prezent sau unde, decizia aparentă a Rusiei de a echipa vehicule cu ele vorbește despre o preocupare tot mai mare cu privire la amenințarea atacurilor cu drone.

Echipajele tancurilor și ale altor blindate au fost văzute anterior sudând cuști pe vehiculele lor pentru a le asigura o oarecare protecție, chiar rudimentară.

Dar chiar și în timp ce armatele încearcă să folosească sisteme de apărare electronice, ambele tabere s-au întrecut pentru a dezvolta drone care să fie rezistente la bruiaj . Astfel de sisteme ar putea forța echipajele vehiculelor să caute alte soluții.

Astfel de evoluții indică, de asemenea, intensitatea războiului cu drone în curs între Rusia și Ucraina. Forțele ucrainene, în special, a demonstrat abilități în plasa drone prin trape mici deschise pe tancuri sau în tranșeele rusești . De asemenea, au dezvoltat o dronă fabricată pe plan intern, cu imagini termice, special pentru raiduri rapide și silențioase pe timp de noapte. Drona este o prezență atât de amenințătoare, soldații ruși au numit-o Baba Iaga (personaj malefic din basmele rusești).

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #bruiaj, #tancuri , #Razboi Ucraina