Armata Kremlinului cere drone pentru frontul din Ucraina, dar industria Rusiei nu face față

Joi, 01 Iunie 2023, ora 22:16
3651 citiri
Armata Kremlinului cere drone pentru frontul din Ucraina, dar industria Rusiei nu face față
Soldații ruși învățați să folosească și să distrugă drone / FOTO:

Producția de drone militare a Rusiei nu poate ține pasul cu cererea Moscovei de vehicule aeriene fără pilot, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, potrivit unui nou raport.

„Complexul militar-industrial rus încă încearcă să potrivească producția de drone cu nevoile”, a concluzionat un nou raport publicat de Centrul pentru Analize Navale, un think tank din SUA.

Dronele au jucat un rol important în războiul în curs atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev. Anton Gerașcenko, un consilier al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, a declarat anterior pentru Newsweek că „acest război este un război al dronelor”.

Ucraina și-a dublat eforturile de a produce o „armată de drone ”. Guvernul britanic a promis la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei „sute de noi drone de atac cu rază lungă de acțiune” de peste 200 de kilometri. Ucraina a publicat în repetate rânduri imagini ale conflictului înregistrate pe anumite drone pe rețelele de socializare.

Folosirea dronelor low-tech pentru a lovi și a deteriora semnificativ ținte departe de linia frontului și în interiorul Rusiei permite Ucrainei să subțieze apărarea antiaeriană rusă. Rachetele sol-aer mari și moderne ale Rusiei, cum ar fi S-400 nu sunt menite să doboare drone ieftine. Folosirea rachetelor sol-aer în acest scop este o tranzacție proastă și din punct de vedere financiar - asemănător cu uciderea unei muște cu un ou Fabergé, scrie The Atlantic.

Sistemele cu rază scurtă și medie (cum ar fi Panțir) sunt mai potrivite pentru această sarcină, dar acoperă o zonă mult mai mică, ceea ce înseamnă că Rusia ar avea nevoie de multe pentru a apăra o regiune mare. Aici intervine tirania matematicii: Pentru Ucraina, o creștere liniară a capacității dronei înseamnă o creștere exponențială a dificultății pentru Rusia de a se apăra împotriva acesteia.

Rusia are un număr finit de sisteme defensive și un număr finit de oameni pentru a le echipa. Țara nu poate spera să-și apere toate bunurile esențiale dacă Ucraina are drone cu raza de acțiune și precizie pentru a le lovi. Dronele pe care le folosește Ucraina au acum o sarcină utilă limitată, ceea ce înseamnă că sunt bune în principal împotriva țintelor susceptibile la deteriorare.

Așadar, de ce ar vrea Ucraina chiar și ipotetic să lovească o țintă precum Kremlinul, provocând pagube mici sau deloc? Un astfel de atac ar putea determina Rusia să mute resursele limitate de apărare antiaeriană pentru a proteja mai bine țintele pe care Rusia ar fi jenată să le vadă lovite. De exemplu, în 1987, un adolescent german într-un parat Cessna a pătruns în spațiul aerian sovietic și a aterizat în Piața Roșie. Incidentul a dus la o reorganizare în masă a apărării antiaeriene sovietice.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, raidul Doolittle a făcut Japonia să retragă unele dintre aeronavele sale interceptoare de pe linia frontului pentru a proteja insulele proprii. Astăzi, Ucraina ar putea folosi drone cu rază lungă de acțiune pentru a încerca să determine Rusia să-și extindă apărarea antiaeriană, ceea ce, la rândul său, ar facilita trecerea altor drone.

France Press pezintă ce tipuri de drone folosesc Ucraina și Rusia

Drona Bayraktar, scoasă din joc

Drona turcească Bayraktar TB2 a fost una dintre eroinele rezistenţei ucrainene la începutul invaziei ruse. Dar între timp frontul s-a stabilizat şi a devenit etanş pe măsură ce ruşii şi-au desfăşurat sistemele antiaeriene, astfel că dronele Bayraktar au devenit vulnerabile şi nu prea mai zboară, explică o sursă europeană din sectorul apărării.

Drona rusească Lancet, simplă şi eficientă

Drona explozivă rusească Lancet-3, simplă şi ieftină, a devenit pe parcursul războiului din Ucraina un atu notabil al armatei ruse, fiind eficientă îndeosebi în atacurile asupra pieselor de artilerie occidentale furnizate armatei ucrainene.

„Mica dronă rusească Lancet se impune ca o armă predilectă a Moscovei pentru a combate afluxul de echipamente adverse, jucând mai ales rolul de contrabaterie dronizată. O soluţie tipică pentru conflictele de durată“, observă consultantul francez Stéphane Audrand.

Fabricată de societatea Zala Aero, care face parte din grupul Kalaşnikov, această dronă lungă de circa 1,6 metri, prevăzută cu patru aripi şi cu o elice posterioară, s-a remarcat în ultimele luni prin eficacitatea sa şi producţia ei nu pare deloc să fie afectată de sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Imagini publicate de Rusia arată cum dronele Lancet au lovit 23 de radare sau centre de control radar, precum şi 31 de sisteme antiaeriene ucrainene, plus numeroase obuziere de calibrul 155 mm şi alte echipamente.

Atunci când un obuzier ucrainean deschide focul, comandamentul rus îl localizează cu ajutorul radarelor antibaterie şi îl atribuie automat celei mai apropiate drone Lancet-3, care apoi îl va lovi dacă amplasamentul obuzierului nu a fost schimbat rapid, explică analistul militar indian Girish Linganna.

Cu un cost unitar estimat între 20.000 şi 40.000 de dolari, Lancet-3 are în plus avantajul că cel puţin deocamdată este puţin vulnerabilă în faţa mijloacelor defensive ale armatei ucrainene. Cea mai eficientă modalitate de apărare în faţa acestei drone rămâne aşa-numita „bulă de foc“, adică un grup de soldaţi să tragă în direcţia ei cu arme uşoare, un dezavantaj al acestei drone fiind că este relativ lentă, dar accelerează când ajunge aproape de ţintă.

Drone sacrificabile în profunzime

Rusia lansează cu regularitate valuri de drone asupra liniilor ucrainene din spatele frontului şi drone sinucigaşe iraniene Shahed asupra capitalei Kiev. Într-o măsură mai mică, Kievul lansează la rândul său drone în Crimeea, în regiunea rusă frontalieră Belgorod şi de asemenea ]n profunzimea teritoriului rus, reuşind recent să atingă inclusiv Moscova.

Forţele ucrainene au recurs la drone sinucigaşe cu rază lungă de acţiune, uneori modele cu elice chinezeşti cumpărate de pe piaţa liberă, sau vechi drone de recunoaştere sovietice cu motoare cu reacţie, dronele Tupolev TU-141. Acestea pot fi echipate cu încărcături explozive şi pot atinge ţinte mult în interiorul teritoriului rus.

Mult mai ieftine decât rachetele, dronele sunt folosite de ambele tabere nu doar pentru a lovi ţinte inamice, ci şi ca momeli pentru detectarea amplasării sistemelor antiaeriene adverse, ori pentru epuizarea resurselor acestor sisteme care sunt astfel obligate să lanseze un mare număr de rachete împotriva ţintelor aeriene, dar şi pentru a menţine o stare de permanentă teroare şi confuzie în rândul inamicului.

Drone deasupra tranşeelor

Cele mai multe drone sunt folosite în apropierea liniei frontului, pentru operaţiuni de recunoaştere, identificare a ţintelor şi atac, inclusiv micile drone comerciale utilizate pentru a lansa grenade asupra soldaţilor aflaţi în tranşee sau alte adăposturi.

Fiecare din cele două tabere operează între 25 şi 50 de drone pe fiecare sector de circa 10 kilometri de-a lungul liniei de separaţie dintre trupele ruse şi ucrainene, estimează experţii think-tank-ului britanic RUSI.

Printre dronele tactice folosite în zona liniei frontului se remarcă drona ucraineană „Furia“, cu o rază de acţiune de circa 50 de kilometri, sau drona rusească „Eleron-3“, dar şi mici aparate cvadricopter, cumpărate de pe piaţă şi care nu sunt concepute pentru armată, însă pot fi adaptate în scop militar şi au o rază de acţiune mai mică de 10 kilometri.

În faţa roiurilor de drone, fiecare tabără a desfăşurat sisteme defensive, în special electronice, pentru a bruia aceste aparate adesea foarte ieftine şi a căror doborâre cu rachete antiaeriene foarte scumpe trebuie evitată.

În plus, sesizează centrul RUSI, armata rusă a desfăşurat masiv mijloace mai uşoare de combatere a dronelor, cum ar fi dispozitivele de bruiaj direcţionale. Avem astfel „puşca anti-dronă“, dar şi aparate de bruiaj fixe, sub forma unor mari sfere prevăzute cu generatoare şi instalate aproape de linia frontului, dar care sunt uşor de reperat de către tabăra adversă şi sunt astfel distruse rapid.

Costurile Rusiei pe drone și rachete

Rachetele și dronele rusești au avut o rată de eșec de 90% în luna mai și asta a costat Kremlinul 1,7 miliarde de dolari, spune Ucraina.

Rusia a desfășurat 563 de rachete și drone kamikaze în mai, iar 533 au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ucraineană, a raportat Kyiv Post. Eforturile Rusiei de a elimina sistemele de apărare aeriană mult îmbunătățite ale Ucrainei nu funcționează, spun și serviciile de informațiile britanice.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #drone, #industrie , #Razboi Ucraina