Rușii s-au retras din Herson dar continuă să terorizeze orașul. A început evacuarea locuitorilor

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 14:05
2423 citiri
Rușii s-au retras din Herson dar continuă să terorizeze orașul. A început evacuarea locuitorilor
Louitorii Hersonului nevoiți să mergă în locuri mai sigure/ FOTO:knpr.org

Rușii s-au retras din Herson, dar încercările prin care trec locuitorii orașului nu s-au încheiat odată cu retragerea armatei ruse din zonă peste fluviul Nipru.

Autoritățile au început evacuarea civililor din cauza bombardamentelor artileriei ruse. Un tren a părăsit orașul spre Hmelnitski cu primii 100 de locuitori din Herson care au profitat de oportunitatea de evacuare gratuită.

Printre cei care au decis să petreacă iarna într-o regiune sigură a Ucrainei se numără 26 de copii, șapte pacienți imobilizați la pat și șase persoane cu mobilitate redusă. Locuințe gratuite și asistență umanitară vor fi oferite tuturor celor evacuați.

Guvernatorul regiunii Herson a anunțat pe 25 noiembrie că „din cauza bombardamentelor constante”, oficialii au evacuat pacienții din mai multe spitale.

Autoritățile regionale spun că în acea zi s-au înregistrat zeci de morți și răniți din cauza bombardamentelor rusești. Halina Luhova, șefa administrației militare a orașului Herson, spune au fost uciși că 15 locuitori ai orașului Herson de bombardamentele rusești în cursul zilei. Alte 35 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Luhova a declarat prin intermediul rețelelor de socializare că mai multe case particulare și blocuri au fost avariate în bombardamentele rusești.

Regiunea a fost aproape total debranșată de la electricitate, nu are apă curentă și nici căldură, în vreme ce condițiile meteo sunt tot mai dure.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că sute de spitale și facilități medicale din Ucraina nu au combustibil, apă și electricitate. „Sistemul medical ucrainean se confruntă cu cele mai negre zile ale sale de până acum în acest război. După ce a suferit peste 700 de atacuri, [sistemul medical ucrainean] este acum și o victimă a crizei energetice”, s spus într-o declarație Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, după o vizită făcută în Ucraina. Printre acestea, multe spitale din Herson.

Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele spitalului lovit de rachete rusești la Vilniansk pe 23 noiembrie.

Guvernatorul Iaroslav Ianușevici anunțase pe contul Telegram al administrației regionale mai devreme în cursul zilei de ieri că copiii dintr-o unitate regională din Herson au fost transportați la Nikolaev, la aproximativ 60 de kilometri distanță. El a adăugat că printre alte persoane transferate se numără și pacienți psihiatrici, aproximativ 100 de persoane fiind așteptate să ajungă la tratament în Odesa, orașul-port de la Marea Neagră, situat mai la vest. El a spus că transferul pacienților va dura pe toată durata atacurilor inamice în Herson.

Ianușevici a mai spus că locuitorii din oraș - recucerit de forțele ucrainene la începutul acestei luni după luni de ocupație și țintă a unor atacuri aeriene cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii și obiectivelor civile - ar putea contacta autoritățile pentru a solicita evacuarea „în regiuni mai sigure din Ucraina”.

Sunt și știri mai bune din Herson: Ianoșevici i-a anunțat pe locuitorii orașului că doi operatori de telefonie mobilă, Kyivstar și Vodafone, au reușit să restabilească funcționarea a două stații de bază în regiunea Herson, permițând furnizarea de servicii de voce și internet.

Citește și:
Moscova începe „să cerșească” negocieri prin intermediari: „Mai nou Brazilia, dar cine nu este în mediere”. Kievul are patru condiții
Moscova începe „să cerșească” negocieri prin intermediari: „Mai nou Brazilia, dar cine nu este în mediere”. Kievul are patru condiții
Prin intermediari, Rusia începe să „cerșească” negocieri. Ca răspuns, Ucraina a prezentat patru condiții simple, a declarat într-un interviu pentru Radio NV secretarul Consiliului...
Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ
Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ
Soldații care luptă în cea mai sângeroasă bătălie a Ucrainei au o speranță de viață de doar patru ore, în timp ce se luptă cu rușii „drogați”. Trupele ucrainene în bătălia...
Comentarii
Poza Pisti
Pisti
rank 5
Apăi hersonul ăla a fost evacuat deja de vreo 8 ori...