Experți de top în politică externă cred că Rusia va deveni un stat eșuat sau se va destrăma până în 2033

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 17:27
6263 citiri
Experți de top în politică externă cred că Rusia va deveni un stat eșuat sau se va destrăma până în 2033

Foarte mulți experți în politică externă cred că Rusia va deveni un stat eșuat sau se va dezintegra până în 2033. În același timp, cei mai mulți se așteaptă ca China să încerce să preia Taiwanul prin forță brută în următorii ani.

Acest lucru este evidențiat de un nou sondaj în rândul experților cu privire la provocările următorului deceniu, realizat de think tank-ul Atlantic Council. 46% din 167 de experți în politică externă au răspuns că prăbușirea sau dezintegrarea Rusiei ar putea avea loc în următorii 10 ani.

De asemenea, răspunzând la o întrebare separată, 40% au indicat că Rusia s-ar putea prăbuși din cauza „revoluției, războiului civil sau dezintegrării politice”.

Ucraina indică în mod clar posibilitatea unor probleme interne în Rusia și că războiul ca atare poate avea un efect de bumerang nu numai asupra guvernului rus, ci și asupra întregii țări”, a declarat Peter Engelke, director adjunct al Atlantic Council, care a participat la sondajul de dezvoltare.

Oficialii occidentali spun că invazia Ucrainei, care a început în urmă cu 11 luni, a slăbit foarte mult Rusia. În special, sancțiunile și controlul exporturilor au jucat un rol în acest sens. Economiștii sunt convinși că capacitățile de producție ale Rusiei se degradează treptat, ca urmare a măsurilor punitive, împingând țara înapoi cu câteva decenii. Președintele rus Vladimir Putin a început să admită public că Moscova eșuează în Ucraina și că războiul va continua mult timp. SUA și aliații occidentali au promis că vor sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar. Toate părțile fac planuri ținând cont de faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va dura ani de zile.

Politicianul Leonid Gozman: Rusia a dispărut

Putin însuși crede probabil că misiunea sa este de a învinge SUA, de a stabili o nouă ordine mondială, în care Rusia va fi principalul actor etc. Dar el se înșeală. Misiunea lui este de a distruge Rusia. Și a reușit. Acum, el poate pleca în pace, scrie politicianul de opoziție Leonid Gozman într-un editorial din Novaia Gazeta Europa.

În realitate, acesta a fost singurul lucru pe care a reușit să îl obțină, nimic altceva. O economie în declin, înrăutățirea situației demografice, adâncirea înapoierii tehnologice, ipocrizia atotcuprinzătoare - acestea sunt realizările domniei lui Putin. Lista ar putea continua la nesfârșit, războiul și crimele în masă fiind apogeul realizărilor.

Dar când vine vorba de Rusia - da, a distrus-o. Țara în care ne-am născut și am crescut nu mai există.

Iar lumea nu mai vede țara cu care a cooperat și a colaborat; există doar un teritoriu care reprezintă o amenințare: iar lumea trebuie să se unească împotriva lui.

O țară nu este doar un teritoriu, ci ceva mai mare. Teritoriul va rămâne indiferent de situație, la fel ca și majoritatea oamenilor: chiar și astăzi, nu majoritatea rușilor sunt cei care fug. O țară este cultura, modul de viață, identitatea de sine, o imagine pe care o reprezintă în lume. O țară este legătura dintre prezent și trecut - succesiunea. Este legătura viitorului cu ceea ce se întâmplă astăzi și cu ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Țara noastră a mai dispărut o dată - a fost distrusă de bolșevici. După Revoluția din Octombrie 1917, a rămas un teritoriu unde nebunia era în toi, dar nu mai avea nicio legătură cu Rusia, cu cultura sau cu istoria sa, cu excepția, poate, a celor mai întunecate momente ale sale - cum ar fi domnia lui Ivan cel Groaznic.

Teritoriul a fost o respingere atât a culturii rusești, cât și a istoriei sale, i-a ucis și i-a exilat pe cei care simbolizaseră țara de dinainte, a aruncat în uitare și a denaturat imaginile celor care au murit înainte de conceperea sa în 1917. Apoi, a petrecut decenii încercând să se reînvie în mod dureros - dar nu a renăscut niciodată în întregime.

Ceva foarte asemănător s-a întâmplat acum. Până de curând, cuvântul Rusia era asociat atât cu binele, cât și cu răul. Dictatură, Stalin, lagăre, dar și cultură rusă, descoperire spațială, Victorie. Dar toate acestea sunt în trecut. Așa cum odinioară cuvintele Germania și german se asociau nu cu Goethe sau cu marii oameni de știință germani, ci cu SS, cu Führerul nebun și cu cuptoarele de la Auschwitz și Treblinka, tot așa și astăzi cuvântul rus poartă în sine doar moarte, distrugere, agresiune și minciună. Și asta nu se va schimba prea curând!

Nu mai există o țară. Nu numai că a fost distrus tot ceea ce construisem de la sfârșitul anilor '80 încoace. Nu mai există nici cultura rusă. Da, stagiunea de la Scala s-a deschis cu un Musorgski, iar piesele lui Cehov sunt puse în scenă peste tot în lume. Dar dacă înainte în spatele acestor nume se afla ceva numit marea cultură rusă, acum Pușkin sau Ceaikovski există ca și cum ar fi de sine stătătoare, nu au legătură cu nicio cultură. Ele există, dar în spatele lor se află doar goliciune.

Nu mai există armata rusă - există un grup armat periculos care sădește moartea în Ucraina. O armată își apără țara, nu face banditism în una vecină fără niciun scop, cu excepția realizării fanteziilor ambigue ale persoanei numărul unu. O armată modernă este unită, în loc să fie compusă din unități războinice independente. O armată modernă are disciplină - uneori se întâmplă lucruri, dar violatorii și criminalii sunt pedepsiți în loc să fie recompensați cu un oraș de jefuit sau cu titluri onorifice pentru diviziile de criminali. Nu există o armată.

În spatele cuvântului Rusia, începând din vremea lui Petru cel Mare, stătea imaginea unei puteri militare. Putin a arătat acum lumii întregi că o astfel de putere nu există. Acest lucru este periculos chiar și din punctul de vedere al securității teritoriului care până de curând era Rusia. Războiul de iarnă (când URSS a atacat Finlanda), nereușit pentru Stalin, a fost unul dintre motivele pentru care Hitler a decis să invadeze URSS - de ce să nu atace dacă Armata Roșie este slabă?

Guvernul nostru, desigur, a inventat amenințarea venită din partea NATO, dar amenințările potențiale ale Chinei sau ale talibanilor sunt destul de reale. Acțiunile lor de dezbinare a teritoriilor transfrontaliere au devenit acum mai probabile. Lumea obișnuia să considere Rusia o putere militară, dar acum, indiferent câte desene animate despre o armă miraculoasă difuzezi sau câte parade organizezi, există doar un teritoriu accesibil oricărui agresor, suține politicianul rus.

O confruntare directă între Rusia și NATO nu va începe în următorii 10 ani

Chiar dacă Europa se confruntă cu cel mai mare conflict terestru de după Al Doilea Război Mondial, majoritatea experților chestionați au spus că nu cred că o confruntare directă între Rusia și NATO va începe în următorii 10 ani. În același timp, 70% dintre respondenți au fost de acord cu avertismentele SUA conform cărora China ar putea încerca să pună mâna pe Taiwan în următorii ani. Armata americană crede că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2027, aniversarea a 100 de ani de la întemeierea Republicii Populare Chineze. Cu toate acestea, unii oficiali au devenit mai alarmați de intențiile Beijingului, sugerând că o invazie ar putea începe până în 2024.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #experti, #destramare, #Vladimir Putin , #Rusia