Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Războiul din Ucraina. „Linia de fortificații Wagner sau Prigojin“ a ajuns subiect de glume pe Internet

Duminica, 23 Octombrie 2022, ora 03:45
9547 citiri
Războiul din Ucraina. „Linia de fortificații Wagner sau Prigojin“ a ajuns subiect de glume pe Internet
Linia Wagner/ FOTO: babel.ua

Luna aceasta, mercenarii din grupul Wagner au început construcția unei linii defensive în regiunea Lugansk, similară cu Linia Maginot din Franța și Linia Siegfried din Germania.

Din imaginile apărute pe rețelele sociale și cele preluate de la sateliți, se observă că „linia de fortificații Wagner sau Prigojin”, cum este numită de presă, este în mare, un „arici de beton” și șanțuri antitanc, al căror scop este, teoretic, de a stopa avansul tancurilor sau al blindatelor. Cu toate acestea, experiența celui de-al Doilea Război Mondial arată că structurile de apărare ale rușilor din Donbas se pot dovedi inutile. Imaginile au fost însoțite de mai multe comentarii ironice postate pe rețelele sociale.

„Pe bune? Ăsta e șanț antitanc? N-am mai văzut așa ceva de pe vremea lui Saddam Hussein”, a scris un internaut.

„Dacă te apuci să sapi un șanț în războiul modern, înseamnă că ai o mare problemă”, spune un alt utilizator. „Sunt de ajuns câteva tancuri cu o lamă de buldozer pentru a crea un culoar de trecere. Această tehnică de apărare a devenit inutilă undeva între iunie 1941 și aprilie 1942”.

Linia de fortificații, cu o lungime de 2 kilometri, a fost construită în apropiere de orașul Hirske, din Lugansk, aflat în continuare sub ocupație militară rusă, conform CNN.

Imaginile din satelit și cele filmate din dronă arată că linia de apărare e alcătuită din „arici din beton”, practic niște structuri piramidale din beton folosite pentru oprirea blindatelor, după modelul vechilor linii defensive antitanc din perioada sovietică.

Linia de fortificații „Wagner” ar avea rolul de a stopa avansul tancurilor și blindatelor ucrainene, în cazul în care forțele Kievului ar trece la o ofensivă pe scară largă în regiune. „Dacă malurile acelui șanț nu sunt întărite, la prima ploaie, toată tranșeea aia se va surpa”, a explicat un comentator pe Twitter. Presa rusă a precizat că linia de fortificații ar urma să se întindă la est, de la „frontiera” ruso-ucraineană de la est până la Kreminna și apoi până în sud, spre localitatea Svitlodarsk. Acest lucru ar însemna că „linia Wagner” ar trebui să aibă cel puțin 217 kilometri lungime, când va fi complet finalizată. În spatele fortificației a fost săpat și un șanț, potrivit CNN.

Imaginile din satelit de la Agenția Spațială Europeană arată cum a fost săpat șanțul din spatele fortificației anti-tanc. Săparea acestui șanț s-a realizat în două părți. Prima parte a fost săpată dela data de 25 septembrie, în timp ce a doua secțiune a fost săpată de la începutul acestei luni.

Șeful grupului de Mercenari Wagneri Evgheni Prigojin a declarat că această linie de apărare nu ar trebui să fie „necesară” în faţa armatei ucrainene, „simpla prezenţă a unităţilor Wagner pe linia frontului constituind deja un zid inexpugnabil”, în opinia sa.

Mercenarii Wagner țin piept ucrainenilor la Bahmut

Busculată de contraofensiva ucraineană, Rusia a înregistrat regrese în Ucraina şi a pierdut sectoare-cheie pe front, cu excepţia notabilă a Bahmut, unde ea avansează datorită mercenarilor grupului paramilitar Wagner, trupe auxiliare considerate acum indispensabile.

Wagner "este pe cale să demonstreze că este forţa de infanterie cea mai capabilă de care dispune în prezent armata rusă. Totuşi, ştacheta nu este foarte ridicată, ţinând cont de performanţele foarte modeste" ale trupelor regulate, consideră Philip Wasielewski, cercetător în cadrul institutului american Foreign Policy.

În contextul în care armata rusă cedează teren aproape peste tot, în special în sud în apropiere de Herson şi în nord-est în apropiere de Harkov, Bahmut (est) reprezintă un punct dificil pentru forţele ucrainene.

Şi lupta, potrivit combatanţilor ucraineni cu care France Presse a discutat la faţa locului, s-a transformat în confruntări cu mercenarii de la Wagner.

Locuitorii blocați în orașul Bahmut, din regiunea Donețk, au ajuns în pragul sărăciei din cauza războiul Rusiei în Ucraina. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, ale căror trupe se află în zonă, a recunoscut că rezistența ucrainenilor este destul de puternică, potrivit unui reportaj realizat de CNN.

„În ultimele două luni, rușii au încercat să pătrundă în apărarea orașului și nu au avut succes”, a povestit Katrusia, ghidul jurnaliștilor CNN.

Femeia, care și-a pierdut soțul în luptă acum o lună, lucrează ca medic de război în Bahmut.

Ea i-a condus pe jurnaliștii americani să vadă o clădire care tocmai fusese bombardată, timp în care un alt obuz de artilerie a lovit în apropiere. Atacul avea să continue aproximativ 20 de minute, jurnaliștii reușind din fericire să se adăpostească.

Astfel de „situații” sunt deja normale acolo, a povestit Katrusia.

„Atacurile de artilerie zboară în fiecare zi, așa că aici nu este niciodată liniște. În alte părți ale orașului sunt bombardamente de multe ori pe zi”, spune ea.

Câțiva locuitori au mai fost văzuți încă pe străzile din Bahmut, pe biciclete sau pe jos, trăind parcă într-o lume paralelă. Clădirile nu au ferestre, iar străzile sunt pline de cratere.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat luptele din acest oraș, care s-au intensificat, drept „cele mai dificile”.

Din Bahmut se poate ajunge în trei orașe strategice din regiunea Donețk, al căror control este râvnit de armata lui Putin: Konstantinivka la sud-vest și Kramatorsk și Sloviansk la nord-vest.

Imaginile din Bahmut sunt diferite de cele din restul țării, unde forțele ucrainene au reușit în mare măsură să respingă avansul Rusiei și chiar să recâștige teritorii în ultimele săptămâni, pe măsură ce forțele ruse s-au retras la sfârșitul lunii septembrie.

Aici, forțele ruse au înregistrat câștiguri mici, în mare parte datorită grupului Wagner, care este considerat de analiști o companie militară privată aprobată de Kremlin.

Potrivit presei de stat din Rusia și unor postări de pe rețelele de socializare, mercenarii Wagner s-ar afla la periferia orașului Bakhmut, într-un mic sat numit Ivangrad.

„Situația de lângă Bahmut este dificilă, trupele ucrainene opun rezistență decentă, iar legenda ucrainenilor care fug este doar o legendă. Ucrainenii sunt băieți cu «bile de fier» la fel de mari ca noi”, a scris pe Telegram, Evgheni Prigojin, cel care a fondat armata privată Grupul Wagner.

Katrusia, povestește că i-a văzut pe luptătorii Wagner și, în ciuda notorietății lor internaționale, par mai degrabă un amestec de soldați angajați pe contract, spune ea.

„Ei sunt o turmă. Există câțiva luptători profesioniști, foarte bine pregătiți, dar majoritatea dintre ei s-au trezit luptând accidental în acest război pentru bani sau pentru a putea ieși din închisoare”, a spus ea.

În ciuda la toate Katrusia nu a renunțat să spere la unicul obiectiv și anume victoria.

„Prețul pentru Ucraina va fi enorm”,a recunoscut ea. „Îi vom pierde pe cei mai buni dintre cei mai buni, pe cei mai motivați și antrenați, dar cu siguranță vom câștiga; nu avem altă opțiune, este pământul nostru. Sunt absolut sigură că vom câștiga.”

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #glume, #linia wagner, #lugansk, #mercenari, #evgheni prigojin , #Razboi Ucraina