Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Sambata, 17 Februarie 2024, ora 22:09
2447 citiri
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Președintele Volodimir Zelenski și fostul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi FOTO X

Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, oficialii de la Moscova păreau să se bucure. Aceștia încercau de luni de zile să orchestreze o astfel de despărțire, arată documentele.

Administrația președintelui rus Vladimir Putin a ordonat unui grup de strategi politici ruși să folosească rețelele de socializare și articole de știri false pentru a promova tema că Zelenski este "isteric și slab, îi este teamă să nu fie dat la o parte, așa că scapă de cei periculoși", scrie The Washington Post.

"Trebuie să intensificăm conflictul dintre Zalujnîi și Zelenski pe principiul "intenționează să îl concedieze"", a scris un strateg politic de la Kremlin în urmă cu un an, după o întâlnire între înalți oficiali ruși și strategi politici de la Moscova, potrivit unor documente interne ale Kremlinului.

Instrucțiunile Kremlinului au dus la mii de postări pe rețelele de socializare și la sute de articole inventate, create de "fabrici de troli" și distribuite în Ucraina și în Europa, care au încercat să exploateze ceea ce se zvonea atunci că ar fi tensiuni între cei doi lideri ucraineni, potrivit unor documente ale Kremlinului obținute de un serviciu de informații european și examinate de The Washington Post. Dosarele, care includ peste 100 de documente, au fost predate WP pentru a expune pentru prima dată amploarea propagandei Kremlinului care îl viza pe Zelenski pentru a diviza și destabiliza societatea ucraineană - un efort pe care Moscova l-a numit "operațiuni informaționale și psihologice".

Cu toate acestea, potrivit sondajelor de opinie, societatea ucraineană a rămas remarcabil de coezivă până acum de la începutul războiului, iar oficialii de la Moscova și-au exprimat uneori frustrarea față de incapacitatea lor de a-l submina pe Zelenski și de a alimenta diviziunea, arată documentele. Dar acum că generalul Zalujnîi a demisionat, iar continuarea sprijinului militar și financiar din partea Statelor Unite este incertă, unii dintre cei de la Kiev sunt îngrijorați de faptul că eforturile de propagandă secretă ale Rusiei ar putea începe să submineze coeziunea și moralul național.

Rusia pregătește o nouă campanie

"Rusia a supraviețuit și pregătește o nouă campanie care constă în trei domenii principale: în primul rând, presiune pe linia frontului; în al doilea rând, atacuri asupra infrastructurii ucrainene; și în al treilea rând, această campanie de destabilizare", a declarat un oficial european de rang înalt din domeniul securității, care, la fel ca și ceilalți, a vorbit sub rezerva anonimatului.

Documentele arată cum, în ianuarie 2023, primul adjunct al șefului de stat major al Kremlinului, Serghei Kirienko, a instruit un grup de oficiali și strategi politici să stabilească o prezență pe rețelele sociale ucrainene pentru a răspândi dezinformarea. Acest efort s-a bazat pe un proiect anterior pe care Kirienko, un consilier de lungă durată al lui Putin, l-a întreprins pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina, în special în Franța și Germania.

Până la sfârșitul anului 2022, după ce Ucraina a respins forțele rusești în regiunile Harkov și Kerson, iar oficialii de la Kiev vorbeau despre o contraofensivă majoră de primăvară în est și sud, Kirienko a adunat o a doua echipă axată pe destabilizarea Ucrainei. În cadrul unei întâlniri din 16 ianuarie 2023, Kirienko a trasat patru sarcini-cheie pentru echipa de propagandă ucraineană: discreditarea conducerii militare și politice a Kievului, divizarea elitei ucrainene, demoralizarea armatei ucrainene și dezorientarea populației ucrainene. Succesul echipei urma să fie măsurat în funcție de indicatori cheie: trebuiau să "scadă ratingul personalului cheie din biroul lui Zelenski, din guvernul ucrainean și din comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei" și să crească convingerea populației ucrainene că elita țării lucrează doar pentru ei înșiși".

Până la începutul lunii martie, zeci de troli angajați trimiteau săptămânal peste 1.300 de texte și 37.000 de comentarii pe rețelele de socializare ucrainene. Înregistrările arată că angajații fabricilor de troli câștigau 660 de dolari pe lună pentru scrierea a 100 de comentarii pe zi. Sondajele efectuate de Kremlin au arătat că încrederea în Zelenski a rămas constant ridicată: din februarie până în iunie, între 68 și 73,3% dintre ucraineni au avut încredere în președinte. Un sondaj realizat de Centrul Razumkov din Kiev în iulie a arătat că încrederea în Zelenski era de 81%.

Până în prima săptămână din mai, o postare pe Facebook a unor strategi de la Kremlin care susțineau că "Valeri Zalujnîi ar putea deveni următorul președinte al Ucrainei" a primit 4,3 milioane de vizualizări. Kremlinul a ordonat apoi crearea unor postări similare sau știri false potrivit cărora liderii occidentali căutau un înlocuitor pentru Zelenski și că Zalujnîi intenționa să oprească contraofensiva.

În iulie, UE a impus sancțiuni Agenției Naționale de Tehnologie și firmei de design social Structura pentru rolul lor în crearea de site-uri web false și conturi de socializare care "uzurpă identitatea mass-mediei naționale și a site-urilor guvernamentale", ca parte a "campaniei hibride a Rusiei împotriva UE și a statelor sale membre".

Potrivit reprezentanților serviciului european de securitate, unul dintre obiectivele strategilor a fost să se asigure că subiectele postate pe rețelele de socializare europene se vor scurge în Ucraina prin repostări sau vor fi preluate de politicienii ucraineni care caută să-și ridice profilul prin postări provocatoare. De asemenea, documentele relatează că rușii erau dispuși să plătească până la 39.000 de dolari pentru a plasa comentarii pro-rusești în principalele instituții media din Occident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, după opriri în oraşele...
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Kremlin, #campanie dezinformare, #subminare volodimir zelenski , #Razboi Ucraina