Lansatoarele americane moderne HIMARS au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei VIDEO

Duminica, 03 Iulie 2022, ora 23:13
9920 citiri
Lansatoarele americane moderne HIMARS au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei VIDEO
Lansatoare de rachete HIMARS. FOTO: Twitter

Sistemele moderne de rachete cu lansare multiplă HIMARS, pe care Ucraina le-a primit de la Statele Unite, încep deja să schimbe echilibrul de putere pe câmpul de luptă. Trupele de ocupație ruse mai au un avantaj în artilerie, dar acum nu este atât de critic, susțin militarii ucraineni care lucrează cu HIMARS într-un interviu pentru The Wall Street Journal.

Jurnaliştii publicaţiei au discutat cu comandantul bateriei de artilerie Valentin Koval. Potrivit acestuia, chiar în prima noapte după ce a primit HIMARS, unitatea sa a lovit cu succes cartierul general al rușilor din Izium ocupată temporar din regiunea Harkov.

Lansatoarele HIMARS și-au dovedit eficiența și în izgonirea rușilor de pe Insula Șerpilor dar și în atacul de duminică, 3 iulie, de la Melitopol.

Atacul masiv de azi noapte pare să fi fost efectuat cu lansatoarele moderne HIMARS primite de la americani, care pot trage salve câte 6 rachete de precizie de 227 mm M30/M31, cu rază de acțiune de până la 70 kilometri.

La sfârșitul lunii iunie, trupele ucrainene au reuşit să distrugă două posturi de comandă ruseşti cu ajutorul lansatoarelor HIMARS. De asemenea, armata ucraineană ar fi distrus mai multe lansatoare de rachete multiple Uragan, potrivit Kyiv Independent.

În aceste zile, datorită HIMARS, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să crească semnificativ nivelul de distrugere a punctelor importante ale invadatorilor ruși cu o mai mare acuratețe și mai puțin risc pentru ei înșiși.

"Lansatoarele sunt foarte puternice. Pentru noi, acesta este un avantaj enorm. Rusia nu are nimic de acest fel", a subliniat Koval.

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip. Sunt utilizate şi de Forţele Terestre americane sau de Corpul de Infanterie Marină al SUA, dar şi de militarii români.

Rachetele lansate de sisteme au o bătaie maximă de peste 300 de kilometri (ucrainenii au primit rachete cu rază de numai 80 de kilometri) şi au o vastă experienţă în luptă fiind deja testate în conflicte ca Irak, Afganistan sau Siria. Mai mult, au avut un cuvânt greu de spus în operaţiunile de anihilare a luptătorilor Statului Islamic din Siria şi Irak. Oricum, rachetele HIMARS lansate de militarii americani în diversele teatre de operaţii sunt ghidate prin GPS şi au avut o rată foarte mare succes.

Profesioniștii militari spun că succesul pe câmpul de luptă necesită o gamă largă de arme, precum și pregătire, piese de schimb și suport.

„Niciun sistem de arme nu este un glonț de argint”, potrivit generalului Mark Milley, șeful Statului Major al armatei SUA.

Cu toate acestea, se crede că mai multe sisteme de arme au jucat până acum roluri cheie în conflict.

În condițiile în care pozițiile ucrainene din estul țării sunt supuse unui bombardament rusesc intens, analiștii spun că Ucraina are mare nevoie de provizii mai bune de artilerie și muniție pentru a păstra pozițiile cheie.

10 lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune fie au fost livrate în Ucraina

Până acum, se crede că 10 lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune fie au fost livrate în Ucraina, fie sunt pe drum, din SUA, Marea Britanie și Germania.

Raza de acțiune a HIMARS și a multor alte sisteme variază în funcție de muniția folosită, iar donatorii occidentali nu au furnizat muniția cu cea mai mare rază de acțiune.

Munițiile furnizate în prezent Ucrainei oferă sistemului o rază de acțiune de aproximativ 70 km, care este comparabilă cu sistemul Smerch din partea rusă.

Cu toate acestea, Himars este mult mai precis decât sistemele rusești echivalente.

Australia, Canada și SUA au trimis, de asemenea, peste 100 de obuziere M777 și 300.000 de cartușe de muniție de 155 mm în Ucraina.

Raza de acțiune a M777 este similară cu obuzierul Giatsint-B al Rusiei și mult mai lungă decât a tunului autopropulsat D-30 al Rusiei.

Ucraina spune că sunt necesare multe altele pentru a opri avansul Rusiei.

Occidentul a răspuns relativ lent la cererea Ucrainei de a avea arme grele.

În primele etape ale războiului au existat preocupări cu privire la provocarea Rusiei.

De asemenea, politicienii au subestimat serios nivelul rezistenței ucrainene.

De-a lungul timpului, aceste atitudini s-au schimbat, deși există încă întrebări cu privire la hotărârea Occidentului de a continua să aprovizioneze Ucraina cu arme.

La început s-a concentrat pe furnizarea Ucrainei de arme compatibile - cele pe care au fost instruiți să le folosească.

Acestea au inclus tancuri din epoca sovietică, sisteme de apărare aeriană și muniție.

SUA și alți aliați au căutat în Europa arme similare, dar acele stocuri s-au terminat.

Deci, există acum o tranziție către livrarea de arme occidentale mai moderne.

Dar asta a adus mai multe provocări. Sistemele moderne de arme sunt adesea mai complexe și necesită instruire, nu doar în ceea ce privește operarea lor, ci și întreținerea și repararea acestora.

Armele occidentale sunt, de asemenea, concepute pentru un mod de război occidental, unul care se concentrează mai mult pe precizie decât pe cantitate.

Pentru Ucraina, care luptă împotriva unor forțe copleșitoare, cifrele încă contează. Ucraina încă crede că nu primește suficiente arme.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #lansatoare de racheta, #HIMARS, #Operatiuni, #eficienta , #Razboi Ucraina