„Legiunea rusă”, unitatea misterioasă care luptă împotriva armatei lui Putin în Ucraina

Luni, 08 August 2022, ora 17:33
5635 citiri
„Legiunea rusă”, unitatea misterioasă care luptă împotriva armatei lui Putin în Ucraina
Membri ai Legiunii Libertatea Rusiei. FOTO: Moscow Times

Războiul Kremlinului împotriva Ucrainei este unul în care mulți ruși nu vor să lupte. Iar unii se opun atât de vehement încât se pare că sunt pregătiți să lupte alături de armata ucraineană împotriva concetățenilor lor.

Legiunea „Libertatea Rusiei“ susține că a fost formată în martie, când peste 100 de soldați ruși s-au predat forțelor de la Kiev, scrie Moscow Times. „Am ajuns oricum în acest război. M-am gândit că voi muri fie ca un ocupant și criminal, fie voi muri cu conștiința împăcată. Așa că am schimbat tabăra", a declarat un fost soldat rus în vârstă de 26 de ani, devenit membru al legiunii, care a cerut să fie menționat cu numele său de război, Arni.

Alături de foști soldați, legiunea este, se pare, formată și din ruși care au călătorit în Ucraina alături de alți străini pentru a lupta alături de armata ucraineană în lunile de după invazie. Este una dintre multele unități – de la georgieni la bieloruși – care operează ca parte a Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei înființată de Kiev la începutul războiului.

Cu toate acestea, spre deosebire de alte unități naționale, Legiunea „Libertatea Rusiei“ este învăluită de secrete – de la dimensiunea sa exactă până la locul în care a luptat – unii susținând chiar că lipsa de informații sugerează că este puțin mai mult decât un proiect de PR ucrainean.

Steagul alb-albastru-alb a devenit un simbol popular al mișcării anti-război în Rusia

În ceea ce a descris drept „ manifest ”, legiunea s-a angajat în aprilie să „lupte pentru o nouă Rusie” și să scape de „regimul dictatorial al președintelui Vladimir Putin”. Soldații din unitate folosesc steagul alb-albastru-alb care a devenit un simbol popular al mișcării anti-război a Rusiei.

Arni, care a vorbit cu The Moscow Times printr-un apel video în timpul căruia și-a acoperit fața cu o mască, a spus că a decis să se alăture legiunii pentru a lupta de „partea luminii”.

Unul dintre secretele cele mai bine păzite ale legiunii este dimensiunea sa, estimările plasându-o de la câteva sute la peste 1.000 de soldați.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici a declarat în iunie că grupul are „câteva sute” de membri. Dar legiunea a susținut luna trecută că era compusă din două „batalioane cu efective complete”, ceea ce ar putea însemna mai mult de 1.000 de luptători.

Informațiile exacte despre numărul de soldați sunt „clasificate”, potrivit lui Arni. Dar el a spus că aproximativ 300 de cereri de înscriere în unitate sunt depuse în fiecare zi.

„Nu înseamnă că toți ni se alătură zilnic. Trebuie să analizăm aceste solicitări, plus că serviciile de informații rusești încearcă să ne trimită spam”, a spus soldatul.

Unitatea este activă pe rețelele de socializare, iar conturile sale au peste 94.000 de abonați. Într-un videoclip din iunie, grupul a susținut că are susținători în toată Rusia, care au ajutat la răspândirea informațiilor despre cum să devii membru.

Un alt soldat, care a vorbit cu The Moscow Times tot prin apel video ca și Arni, a spus că a călătorit din Rusia în Ucraina pentru a se alătura Legiunii în aprilie.

„Mi-am asumat riscul pentru că vreau să lupt împotriva lui Putin. Vreau o Rusie liberă”, a spus soldatul în vârstă de 25 de ani.

El a spus că era student la o universitate „undeva” în centrul Rusiei și a început să susțină opoziția în urma protestelor de la Moscova din 2019 și a arestării activistului de opoziție Egor Jukov.

Când a început războiul în februarie, s-a simțit „rușinat” și „nu a putut să stea departe, a spus el.

Cel mai cunoscut membru al grupului este Igor Volubuev, fost director la banca de stat rusă Gazprombank

Majoritatea membrilor legiunii își păstrează identitatea secretă de teama represaliilor și pentru a-și proteja familiile, ceea ce face imposibilă verificarea independentă a conturilor.

Un grup de bărbați mascați care au spus că sunt membri ai unei legiuni a declarat, într-o conferință de presă din aprilie, la Kiev, că sunt foști soldați ruși, dar au refuzat să ofere informații despre unitățile lor rusești sau unde au servit.

Legiunea, care recunoaște că recrutează în lagărele de prizonieri de război din Ucraina, a postat videoclipuri cu prizonieri ruși care își dau numele, denunță regimul rus și jură credință Legiunii.

Cel mai cunoscut membru al grupului este Igor Volubuev, fost director la banca de stat rusă Gazprombank. Născut în nord-estul Ucrainei, Volubuev și-a trăit cea mai mare parte a vieții la Moscova, dar a fugit în Ucraina după invazie și a anunțat în iunie că se alătură legiunii pentru a ajuta la transformarea Rusiei într-o „țară liberă și democratică”.

Volubuev a refuzat două cereri de interviu de la The Moscow Times.

Pe lângă mărimea sa, există, de asemenea, puține informații despre locurile în care legiunea a fost implicată în luptă. Legiunea a afirmat că soldații săi au ajuns în estul Ucrainei în luna mai, iar imaginile de pe canalul său Telegram arată aparent lupte în apropierea orașelor Severodonețk și Lisichansk din estul Ucrainei.

Secretul din jurul legiunii i-a determinat pe unii să afirme că s-ar putea să nu fie ceea ce pare.

„S-ar putea să existe câțiva luptători ruși, dar dacă este organizată în modul în care este prezentată rămâne o întrebare deschisă", a declarat Illia Ponomarenko, reporter specializat pe apărare și securitate la The Kyiv Independent.

Ponomarenko a spus că soarta luptătorilor străini din Ucraina depinde foarte mult de unitatea militară în care au ajuns, precum și de comandanții acestora.

Mass-media rusă controlată de stat și canalele Telegram pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării existența legiunii, numind-o falsă sau pretinzând că a fost creată de serviciile secrete ucrainene.

Totuși, în același timp, autoritățile ruse au reținut cel puțin trei bărbați pentru că erau asociați cu legiunea, potrivit rapoartelor presei.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #legiunea liberatea rusiei vladimir putin , #Razboi Ucraina