Rusia se laudă cu un costum de „invizibilitate” pentru a câștiga războiul din Ucraina

Duminica, 21 Ianuarie 2024, ora 23:40
3807 citiri
Rusia se laudă cu un costum de „invizibilitate” pentru a câștiga războiul din Ucraina
O captură de ecran dintr-un videoclip publicat de Tass arată tehnologia rusă anti-termică în acțiune/ FOTO: Tass

Rusia a dezvăluit un nou "costum de camuflaj" pentru a-și ascunde soldații de forțele ucrainene, la câteva luni după ce Ucraina a dezvoltat "pelerine de invizibilitate" ușoare pentru luptătorii săi.

Rusia dezvoltă costumul pentru a oferi purtătorului o "protecție perfectă împotriva echipamentelor de imagistică termică" folosite de trupele ucrainene, a relatat vineri agenția de presă de stat Tass, citând compania rusă HiderX.

Țesăturile folosite în costumul de camuflaj sunt acoperite cu un compus nespecificat, estompând silueta purtătorului, susține Tass.

„Testele celui mai recent costum sunt în desfășurare”, a spus HiderX. „Lucrările la produs sunt planificate să fie finalizate până la sfârșitul lunii ianuarie”.

Compania a adăugat: „Dezvoltăm un produs fundamental nou. Aceasta este o tehnologie complet rusă”. Nu este clar dacă costumul va fi folosit de forțele ruse în Ucraina și când va fi introdus în echipamentul armata Moscovei.

Cei aproape doi ani de război din Ucraina au stimulat inovația în cadrul armatelor Moscovei și Kievului, de la drone la echipamente de supraviețuire. Forțele care operează în întuneric, folosind echipamente concepute să funcționeze în lumină mică sau deloc, pot oferi unei părți un avantaj în războiul de uzură, care arată puține semne că se va încheia în curând.

La începutul lunii octombrie, dezvoltatorii ucraineni au declarat pentru Newsweek că o echipă din țară era deja capabilă să producă 150 de „peletine de invizibilitate” pe lună și se pregătește să se extindă la producția de masă. Îmbrăcămintea a fost concepută pentru a-i proteja pe soldații ucraineni de tehnologia rusă de termoviziune.

Dar mantia „nu poate fi folosită în timpul mișcării rapide, care este însoțită de eliberare excesivă de căldură și scurgeri minore prin orificiile de ventilație din mantie”, a declarat pentru Newsweek Maxim Boriak, parte din echipa care a dezvoltat mantia în cadrul programului de cercetare Brave1.

Într-o postare pe Telegram, viceprim-ministrul ucrainean pentru noi tehnologii, Mihailo Fedorov, a spus că mantiile vor fi probabil folosite de lunetiștii ucraineni și de forțele speciale în misiuni de luptă împotriva forțelor ruse.

Designul „este compact și ușor”, cântărind mai puțin de 2, 5 kilograme, a spus el. Pelerina este rezistentă la temperaturi extreme, precum zăpada. De asemenea, își poate proteja purtătorii de expunerea la soare, a adăugat Fedorov, împărtășind un videoclip despre care a arătat că arată o „probă finită care a fost testată cu succes în teren”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #manitia invizibila , #Razboi Ucraina