Rusia se laudă cu un costum de „invizibilitate” pentru a câștiga războiul din Ucraina

Duminica, 21 Ianuarie 2024, ora 23:40
3872 citiri
Rusia se laudă cu un costum de „invizibilitate” pentru a câștiga războiul din Ucraina
O captură de ecran dintr-un videoclip publicat de Tass arată tehnologia rusă anti-termică în acțiune/ FOTO: Tass

Rusia a dezvăluit un nou "costum de camuflaj" pentru a-și ascunde soldații de forțele ucrainene, la câteva luni după ce Ucraina a dezvoltat "pelerine de invizibilitate" ușoare pentru luptătorii săi.

Rusia dezvoltă costumul pentru a oferi purtătorului o "protecție perfectă împotriva echipamentelor de imagistică termică" folosite de trupele ucrainene, a relatat vineri agenția de presă de stat Tass, citând compania rusă HiderX.

Țesăturile folosite în costumul de camuflaj sunt acoperite cu un compus nespecificat, estompând silueta purtătorului, susține Tass.

„Testele celui mai recent costum sunt în desfășurare”, a spus HiderX. „Lucrările la produs sunt planificate să fie finalizate până la sfârșitul lunii ianuarie”.

Compania a adăugat: „Dezvoltăm un produs fundamental nou. Aceasta este o tehnologie complet rusă”. Nu este clar dacă costumul va fi folosit de forțele ruse în Ucraina și când va fi introdus în echipamentul armata Moscovei.

Cei aproape doi ani de război din Ucraina au stimulat inovația în cadrul armatelor Moscovei și Kievului, de la drone la echipamente de supraviețuire. Forțele care operează în întuneric, folosind echipamente concepute să funcționeze în lumină mică sau deloc, pot oferi unei părți un avantaj în războiul de uzură, care arată puține semne că se va încheia în curând.

La începutul lunii octombrie, dezvoltatorii ucraineni au declarat pentru Newsweek că o echipă din țară era deja capabilă să producă 150 de „peletine de invizibilitate” pe lună și se pregătește să se extindă la producția de masă. Îmbrăcămintea a fost concepută pentru a-i proteja pe soldații ucraineni de tehnologia rusă de termoviziune.

Dar mantia „nu poate fi folosită în timpul mișcării rapide, care este însoțită de eliberare excesivă de căldură și scurgeri minore prin orificiile de ventilație din mantie”, a declarat pentru Newsweek Maxim Boriak, parte din echipa care a dezvoltat mantia în cadrul programului de cercetare Brave1.

Într-o postare pe Telegram, viceprim-ministrul ucrainean pentru noi tehnologii, Mihailo Fedorov, a spus că mantiile vor fi probabil folosite de lunetiștii ucraineni și de forțele speciale în misiuni de luptă împotriva forțelor ruse.

Designul „este compact și ușor”, cântărind mai puțin de 2, 5 kilograme, a spus el. Pelerina este rezistentă la temperaturi extreme, precum zăpada. De asemenea, își poate proteja purtătorii de expunerea la soare, a adăugat Fedorov, împărtășind un videoclip despre care a arătat că arată o „probă finită care a fost testată cu succes în teren”.

Quarterly Report - Editia 4

Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit căruia războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, arată limitele...
Amenințarea nucleară a Rusiei este doar un „tigru pe hârtie”. Analiza unui expert britanic
Amenințarea nucleară a Rusiei este doar un „tigru pe hârtie”. Analiza unui expert britanic
Rusia a început exerciții nucleare care implică utilizarea sistemelor de rachete Iskander, care sunt capabile să lovească atât cu rachete nucleare, cât și convenționale. Kremlinul a...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #manitia invizibila , #Razboi Ucraina