Cum sunt lăsați fără case ucrainenii din Mariupol la doi ani după ce orașul a fost ocupat de ruși

Luni, 12 Februarie 2024, ora 23:08
4747 citiri
Cum sunt lăsați fără case ucrainenii din Mariupol la doi ani după ce orașul a fost ocupat de ruși
Ucrainenii nu-și permit noile locuințe construite de oligarhii lui Putin/ FOTO: CEPA

Mariupol a suferit unele dintre cele mai grave distrugeri fizice din orice alt loc din Ucraina în timpul invaziei pe scară largă. Dar numărul deceselor în teritoriul acum controlat de Moscova este încă necunoscut.

La aproape doi ani după ce trupele ruse au asediat orașul Mariupol din Donețk, numărul deceselor rămâne greu de estimat, deoarece imaginile din satelit arată gropi comune în creștere la periferia orașului.

Într-un nou raport publicat săptămâna trecută, în urma unei investigații de doi ani efectuate cu organizația ucraineană pentru drepturile omului Truth Hounds, Human Rights Watch a estimat numărul total de decese în Mariupol între martie 2022 și februarie 2023 la peste 10.000.

Cele două ONG-uri au folosit imagini din satelit și analiza materialelor de arhivă pentru a-și atinge estimarea, dar au avertizat că nu se cunoaște dimensiunea totală a numărului de oameni uciși, răniți și încă dispăruți.

Forțele ruse au asediat orașul în primele săptămâni ale invaziei pe scară largă. Până în momentul în care armata rusă a preluat controlul aproape deplin al orașului, în aprilie 2022, mii de civili erau morți, iar cea mai mare parte a infrastructurii orașului a fost distrusă.

Sub ocupația Moscovei, dovezile crimelor comise de forțele ruse „probabil că au dispărut sau au fost distruse”, se arată în raport. Anchetatorii și ofițerii judiciari străini nu au voie să examineze rămășițele orașului. Locuitorii care au asistat la atacuri nu vor vorbi despre frica de pedeapsă.

Cei din Mariupol trebuie să treacă printr-o procedură de screening

Mariupol „s-a schimbat profund de la sfârșitul luptei în 2022”, adaugă raportul. Moscova și-a început proiectul de reconstrucție a orașului până în 2025, care include planuri de eliminare a oricăror semne ale culturii ucrainene. Un program școlar rusesc este acum predat în școli, iar rezidenții trebuie să obțină pașapoarte rusești pentru a avea acces la locuri de muncă, plăți de asistență socială și asistență medicală publică, potrivit euronews.

Cei din Mariupol trebuie să treacă printr-o procedură de screening pentru a obține permisul dacă doresc să părăsească orașul. Acest proces este în vigoare în toate regiunile actuale ocupate de Rusia. Cu toate acestea, unii care par să aibă legături pro-ucrainene sau legături cu Forțele Armate ale Ucrainei sunt reținuți în timpul procesului.

Locuitorii orașului care au supraviețuit invaziei rusești (atât localnicii care au rămas în oraș, cât și cei care au fost forțați să plece) se tem că vor rămâne fără locuințe.

Jurnaliștii publicației ruse Mediazona au reușit să discute cu mai mulți locuitori din Mariupol, care spun că autoritățile ruse de ocupație desfășoară o așa numită „inventariere” a tuturor proprietăților din oraș, inclusiv a celor care au fost distruse. Localnicii spun că membrii „comisiilor de inventariere” merg din ușă în ușă, cerând prezentarea actelor de proprietate, și-i amenință pe locatari cu evacuarea și „naționalizarea” locuinței, dacă nu vor prezenta documentele necesare în termen de 30 de zile. Dar mulți localnici spun că au rămas fără acte atunci când încercau să se salveze de bombardamentele rusești sau în timpul evacuării.

Liste cu „locuințe fără proprietar”

În luna octombrie 2023, administrația de ocupație din Mariupol a decis să organizeze un recensământ al bunurilor imobiliare. Au fost create „comisii de inventariere” ale căror atribuții includ „inspectarea vizuală și funcțională” a apartamentelor și caselor private din Mariupol. În timpul turelor, membrii comisiei ar trebui să afle dacă imobilul are proprietari. În cazul în care locatarii nu prezintă autorităților de ocupație acte doveditoare asupra proprietății, în termen de 30 de zile aceștia „își vor pierde dreptul de a utiliza spațiile rezidențiale”, conform deciziei administrației „Cu privire la soluționarea problemelor de proprietate și completarea fondului de manevră din Mariupol”.

Încă de anul trecut, administrația din Mariupol a început să publice „liste de locuințe fără proprietar” - case sau apartamente ce vor fi „naționalizate”, dacă proprietarii nu se vor prezenta la administrație cu actele doveditoare, în decurs de o lună.

Uneori, însă, nici actele doveditoare nu sunt o garanție. Unii locuitori din Mariupol, ale căror case distruse sau avariate de bombardamente au fost demolate, spun că nu mai pot emite pretenții la o locuință socială, după ce administrația pur și simplu a schimbat adresa imobilului. Blocul nu mai există, nici măcar adresa - un pretext birocratic perfect pentru a nu recunoaște actele proprietarului.

La sfârșitul lunii ianuarie, pe TikTok și X (fostul Twitter) au început să circule clipuri dintr-un film despre piața imobiliară din Mariupol. Agenții imobiliari spun că apartamentele sunt în cea mai mare parte cumpărate de nou-veniți „din Rusia mare” și deplâng că localnicii nu își pot permite locuințe nou construite. Potrivit acestora, autoritățile ruse au introdus o rată ipotecară specială de două procente pentru persoanele din autoproclamatele „Republica Populară Donețk” și „Republica Populară Lugansk” care au cetățenie rusă. Dar localnicii nu pot fi aprobați pentru că majoritatea nu sunt angajați oficial - nu există locuri de muncă cu salarii decente în Mariupol, scrie Meduza.io.

În același timp, în oraș sunt demolate acum cartiere întregi. Au fost demolate aproape toate blocurile de locuit de pe bulevardul Morskii, într-o zonă de-a lungul litoralului. Se presupune că acolo vor fi construite locuințe „de elită”, care sunt cumpărate acum în mod activ de rușii nou-veniți. Potrivit anunțurilor din publicațiile locale, un apartament cu o cameră într-o casă în construcție costă 5 milioane de ruble (circa 55 de mii de dolari), iar un apartament cu două camere costă 8,5 milioane de ruble (aproximativ 95 de mii de dolari). Localnicii spun că pur și simplu nu au bani ca să-și cumpere locuințe la asemenea prețuri.

Apartamente „naționalizate“

Într-un interviu pentru Current Time, jurnalista Ala Konstantinova de la Mediazona a spus că apartamentele „naționalizate” devin proprietatea administrației de ocupație din Mariupol. Ce se întâmplă cu ele mai departe – nu este un proces transparent. „Chiar și locuitorii din Mariupol, cu care am reușit să vorbesc, nu înțeleg deloc acest proces. Unele apartamente ar fi restaurate, altele sunt vândute, iar unele ajung într-un fel de fond de rezervă pentru revânzarea ulterioară”, a declarat Konstantinova.

Se pare că există o anumită cerere în Rusia la apartamente în Mariupol, judecând după anunțurile publicitare. „Există o astfel de tendință. Însă Mariupol este un oraș super-închis. Este foarte dificil să discuți cu oamenii care locuiesc acolo acum, pentru că lumea se teme să vorbească”, spune jurnalista.

Localnicii nu-și pot permite să cumpere

Luisa, șefa unei companii de administrare imobiliară, explică că este practic imposibil pentru locuitorii din Mariupol să obțină un apartament fără ajutorul Rusiei. Ea spune că „nu își permit să-și răscumpere casele vechi din Mariupol sau să cumpere altele noi”. Când se construiesc noi construcții acolo unde erau casele lor distruse, plățile ipotecare nu sunt la îndemână. Luisa își amintește cum un bloc de apartamente din centru, nivelat în urma bombardamentelor, a fost curățat pentru a face loc unor noi construcții. Locuitorilor li s-a oferit o locuință undeva la periferie drept compensație, dar nu au putut să cumpere apartamente în noua clădire care se construiește pe proprietatea lor, deși sunt înregistrați legal la adresă.

Tatiana, un alt agent imobiliar, crede că totul în Mariupol „revine pe drumul cel bun”. Ea spune că oamenii se întorc, „chiar și cei care nu au plănuit să o facă”. „Cererea [pentru apartamente] este foarte mare, mult mai mare decât oferta”, explică Tatiana. „Dacă un apartament este în stare proastă, dar la un preț bun, merge repede. Cumpărătorii interesați sunt în principal nou-veniți. Oamenii din Siberia se uită și ei la briza noastră de pe litoral.”

Jurnalistul Nikolai Osîcenko susține că în aceste tranzacții ilegale sunt implicați și notari corupți din Ucraina, care intermediază contractele.

„Conform acestor documente, se presupune că proprietatea a fost vândută înainte de invazia rusă la scară largă. Și apoi acești agenți imobiliari, prin intermediul unor funcționari locali, introduc acest lucru în noile baze de date rusești”. În final, agentul imobiliar primește până la 40% din valoarea de piață a locuinței, încasând cel mai mare profit. „Este o afacere de aur acum, să fii agent imobiliar”, spune Osîcenko.

Această schemă ar funcționa nu numai în Mariupol, potrivit jurnalistului, dar și în alte localități de pe litoralul ucrainean ocupat de Rusia.

Quarterly Report - Editia 4

O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea...
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
La mai bine de un an și jumătate de când Rusia a reușit să cucerească teritoriile considerate „pro-ruse” din estul Ucrainei, se pun mai multe probleme în discuție: cât va mai susține...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazi, #e mariopol, #ocupartie, #reconstructie , #Razboi Ucraina