Moscova începe „să cerșească” negocieri prin intermediari: „Mai nou Brazilia, dar cine nu este în mediere”. Kievul are patru condiții

Marti, 07 Februarie 2023, ora 15:15
9855 citiri
Moscova începe „să cerșească” negocieri prin intermediari: „Mai nou Brazilia, dar cine nu este în mediere”. Kievul are patru condiții
Mașina distrusă de război, expusă în centrul orașului ucrainean Liov FOTO Hepta

Prin intermediari, Rusia începe să „cerșească” negocieri. Ca răspuns, Ucraina a prezentat patru condiții simple, a declarat într-un interviu pentru Radio NV secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov.

„Putin le-a dat sarcina de a captura complet regiunile Lugansk și Donețk, nu există niciun secret în acest sens. Cei mai mulți încep acum să înțeleagă că nu au nicio capacitate de a-și atinge obiectivele pe care și le-au propus după ce au invadat țara noastră. De aceea cerșesc astăzi”, a spus Oleksi Danilov. Pentru aceasta, potrivit lui, rușii au folosit un întreg șir de negociatori.

„Mai nou Brazilia, dar cine nu este în mediere...”, a spus Damilov. În schimb, Ucraina a prezentat patru cereri simple:

- Eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene care sunt în prezent ocupate temporar;

- Răspunderea în fața justiției a acelor oameni care au început războiul, care ucid copii, bătrâni, femei care nu au nimic de-a face cu războiul;

- Garanțiile de securitate pentru Ucraina;

- Responsabilitate.

Pe de altă parte, o delegație a ”Triunghiului de la Lublin” (Polonia, Ucraina și Lituania), formată din parlamentari din cele trei țări, a efectuat un turneu diplomatic în Statele Unite în cadrul căreia au avut mai multe întâlniri cu senatori și congresmeni din comisiile parlamentare pentru afaceri externe, finanțe și apărare națională, transmite TVN24.

”Deși la summitul NATO de la București din 2008 s-a evocat perspectiva admiterii Ucrainei și a Georgiei în NATO, acest lucru nu s-a concretizat, pentru că Rusia a amenințat că lărgirea spre est a NATO va duce la război. Iată că lărgirea nu a avut loc, dar Rusia oricum a declanșat războiul! Este, credem noi, momentul să luăm decizii mai curajoase...”, a spus parlamentarul polonez.

Împreună cu omologii săi din Lituania și din Ucraina, Zygimantas Pavilionis și Oleksandr Merezhko, Radoslaw Fogiel a insistat în cadrul întâlnirilor cu politicienii americani asupra folosirii averilor oligarhilor ruși blocate în urma sancțiunilor pentru reconstrucția Ucrainei, dar și asupra necesității înființării unui Tribunal internațional care să judece crimele de război comise de la declanșarea invaziei ordonată de Putin în Ucraina.

De asemenea, parlamentarii din țările fostului bloc sovietic au pledat pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la NATO, în contextul în care următorul summit NATO este programat pentru luna iunie a.c., la Vilnius.

”Am încercat să-i convingem (pe americani – n.r.), pe de o parte, că rușii vor declanșa în curând o nouă ofensivă pentru a recâștiga teritoriile pierdute în septembrie anul trecut, dar și că, poate în primul rând, avem o șansă istorică de a învinge Rusia și de a elibera Ucraina, dacă ajutorul extern va fi rapid și decisiv”, a mai spus parlamentarul polonez.

"Mai devreme sau mai târziu, principala temere a Occidentului se va adeveri, totuși – un conflict militar direct între Rusia și NATO", scrie politicianul rus de opoziție Leonid Gozman, care spune că singura șansă pentru a preveni acest lucru este o victorie rapidă a Ucrainei.

Prin urmare, opțiunea de conflict prelungit nu poate avea succes.

"În ceea ce privește o victorie rapidă a Ucrainei - cu cât aceasta este mai decisivă, cu atât riscurile vor deveni mai scăzute, deoarece o victorie decisivă ar reduce șansele lui Putin de a putea ordona o lovitură nucleară sau de a se asigura că un astfel de ordin este respectat. Da, riscurile nu sunt zero, dar cred că nu există altă cale de ieșire", spune politicanul rus de opoziție.

Citește și:
Ucraina ar putea angaja piloți străini pentru a pilota avioane de luptă occidentale dacă le primește
Ucraina ar putea angaja piloți străini pentru a pilota avioane de luptă occidentale dacă le primește
Cetăţenii altor ţări pot servi în Forțele de aviaţie ale Ucrainei, pot fi piloţi sau ingineri de aviație sau personal de întreținere la sol, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt...
Rusia pare să renunțe la Bahmut și să se concentreze pe Avdiika
Rusia pare să renunțe la Bahmut și să se concentreze pe Avdiika
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) vede semne că Rusia şi-a încetinit operaţiunile în Bahmut. Forţele Moscovei au obţinut „progrese marginale“ în unele zone, în timp ce în...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #negocieri, #conditii, #kiev , #Razboi Ucraina