Rusia caută să limiteze contraofensiva ucraineană prin întărirea forțelor din Donbas. Soluțiile Kievului

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 00:25
4308 citiri
Rusia caută să limiteze contraofensiva ucraineană prin întărirea forțelor din Donbas. Soluțiile Kievului
Trupele ucrainene duc lupte crâncene în Donbas/ FOTO: defencenews

Eliberarea Hersonului de către Ucraina schimbă dinamica pe toate fronturile războiului ruso-ucrainean, scrie The Wall Street Journal.

Analiștii militari cred că Federația Rusă a reușit să retragă în siguranță majoritatea unităților cele mai capabile de luptă ale armatei sale, iar acum le mută spre est.

Chiar dacă armata ucraineană nu va putea avansa rapid mai spre sud, eliberarea Hersonului deschide calea controlului lanțurilor de aprovizionare ale forțelor de ocupație de pe teritoriul Crimeei.

Desfăşurarea evenimentelor oferă Ucrainei diverse opţiuni: permite să se pună presiune pe mai multe fronturi, scrie publicația, citând mai mulți analişti militari. Ieșirea Forțelor Armate ale Ucrainei pe malul drept al Niprului permite extinderea zonei de deteriorare a pozițiilor și logisticii ruse cu ajutorul sistemele americane HIMARS la est și sud.

Trecerea Niprului

Colonelul britanic în retragere Glen Grant crede că apariția trupelor ucrainene pe malul stâng al Niprului va forța unitățile ruse să fugă în continuare.

„Dacă ucrainenii trec râul în orice număr, cred că mulți ruși vor continua să fugă, așa cum au făcut la Herson. Cu cât pot traversa mai repede ucrainenii, cu atât mai bine pentru ei”, crede expertul.

Dar ucrainenii vor fi nevoiți să traverseze un râu larg sub focul inamicului. Analiștii militari ucraineni consideră că în prezent este mai oportun să împingă pozițiile inamice de malul stâng și numai după aceea când lucrurile devin mai sigure, să forțeze trecerea Niprului.

Ieșirea din Herson permite Rusiei să transfere până la 20.000 de militari în Donbas, pe care autoritățile ruse l-au desemnat ca prioritate încă de la începutul invaziei pe scară largă.

Rusia a reușit să păstreze destul de multe dintre cele mai bune forțe ale sale”, comentează Ed Arnold, un cercetător pe probleme de securitate europeană la Institutul britanic RUSI.

Potrivit expertului, capturarea ipotetică a orașului Bakhmut de către ruși în regiunea Donețk, unde în prezent se desfășoară lupte aprige, nu are sens militar. Dar orașul poate fi folosit pentru a distrage atenția și resursele armatei ucrainene de la apărarea altor zone.

Capcana Donbas

O creștere a numărului de trupe rusești în Donbas ar putea forța Ucraina să trimită mai multe trupe și arme acolo, ceea ce i-ar limita capacitatea de a avansa în altă parte, se spune în articol. Rămâne neclar dacă Federația Rusă va putea întoarce echilibrul de putere în favoarea sa în acest fel.

„Una dintre lecțiile acestui război este că nu este vorba despre numărul de trupe, ci despre modul în care lupți, iar ucrainenii au fost mai buni la asta”, subliniază Arnold.

De asemenea, Ucraina poate folosi loviturile asupra Crimeei și asupra trupelor rusești din sud pentru a pune presiune asupra Rusiei, notează articolul.

Retragerea trupelor rusești în regiunea Herson a fost mai organizată decât retragerea din Harkovv, ceea ce indică pregătire în avans, potrivit experților occidentali. Datorită acestui fapt, Rusia a putut să-și retragă cea mai mare parte a forțelor și echipamentelor sale care au rămas în oraș. Potrivit experților, acest lucru indică o anumită dezvoltare a armatei ruse și faptul că a ânvățat din greșeli.

Principala problemă a rușilor în Donbas

Schimburi de foc intense de artilerie au avut loc în ultima săptămână în regiunea Lugansk, unde pozițiile defensive sunt parțial conduse de rezerviști mobilizați slab pregătiți în jurul sectorului Svatove, apreciază Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.

În ultima săptămână, schimburi intense de artilerie au continuat în jurul zonei Svatove din regiunea Lugansk din nord-estul Ucrainei. Ca și în alte părți ale frontului, forțele ruse continuă să acorde prioritate construirii de poziții defensive, care sunt probabil parțial ocupate de rezerviști mobilizați slab pregătiți.

Având în vedere că linia frontului rusesc din sud-vest este acum mai ușor de apărat de-a lungul malului estic râului Nipru, sectorul Svatove este probabil acum un flanc operațional mai vulnerabil al forțelor rusești.

Fiind un centru de populație semnificativ în cadrul regiunii Lugansk, este foarte probabil ca liderii ruși să vadă păstrarea controlului asupra Svatove ca pe o prioritate politică.

Cu toate acestea, comandanții se luptă probabil cu realitățile militare de a menține o apărare credibilă, încercând în același timp să aloce resurse pentru operațiuni ofensive mai la sud, în Donețk.

Atât defensiva rusă, cât și capacitatea ofensivă continuă să fie îngreunată de lipsa severă de muniții și de trupe calificate, consideră serviciile militare secrete britanice.

Trupele ucrainene își continuă operațiunea de contraofensivă în estul Ucrainei, dar se confruntă cu o rezistență puternică în zona localităților Svatove și Kreminna din regiunea Lugansk.

Drumul Svatove-Kreminna este o rută cheie de aprovizionare pentru trupele rusești din regiunea Lugansk.

Forțele rusești bombardează pozițiile ucrainene cu focuri de artilerie și numai în regiunea estică au lansat duminică aproape 400 de lovituri, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

"Cele mai crâncene bătălii, ca și până acum, sunt în regiunea Donețk. Deși astăzi au fost mai puține atacuri din cauza înrăutățirii vremii, numărul de bombardamente rusești rămâne, din păcate, extrem de mare", a declarat Zelenski.

"În regiunea Lugansk, avansăm încet în timp ce luptăm. Până în prezent, au fost aproape 400 de atacuri de artilerie în est de la începutul zilei", a continuat el.

Zelenski a mai spus că trupele din sud "distrug în mod constant și foarte calculat potențialul ocupanților", dar nu a dat detalii.

Kievul a declarat sâmbătă că aproximativ 60 de soldați ruși au fost uciși într-un atac de artilerie cu rază lungă de acțiune în sud, fiind a doua oară în patru zile când Ucraina a afirmat că a provocat pierderi majore într-un singur atac.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #nipru, #Donbas , #Razboi Ucraina