Cum au ajuns rachetele cu momeală ADM-160 fabricate în SUA, spaima rușilor. Ucraina nu a anunțat niciodată că le-a primit

Marti, 16 Ianuarie 2024, ora 20:14
5750 citiri
Cum au ajuns rachetele cu momeală ADM-160 fabricate în SUA, spaima rușilor. Ucraina nu a anunțat niciodată că le-a primit
Racheta momeală/ FOTO: sandboxx.us

De la sosirea rachetelor de croazieră Storm Shadow din Marea Britanie, în mai 2022, și a omoloagelor lor franceze SCALP câteva luni mai târziu, acestea au fost responsabile pentru unele dintre cele mai spectaculoase și vitale lovituri strategice împotriva forțelor ruse.

Rachetele au fost responsabile pentru lovituri cu rază lungă de acțiune asupra țintelor, inclusiv sediul Flotei ruse de la Marea Neagră, distrugerea a două nave maritime importante în șantierul naval din Sevastopol, un cartier general al armatei, un hotel din Berdiansk ocupat, aerodromul Saki din Crimeea și podul Cionhar care leagă Ucraina continentală de Crimeea.

Deși se știe că sunt muniții extrem de capabile, greu de detectat, succesul Storm Shadow/SCALP, care sunt rachete de croazieră cu mișcare relativ lentă, în a sparge ecranul extins de apărare antiaeriană desfășurat de forțele ruse a surprins mulți experți.

Când Marea Britanie și Franța au oferit inițial rachetele Ucrainei, aceiași experți au respins capacitatea forțelor aeriene ale Kievului de a le opera cu avioanele lor vechi din epoca sovietică. MBDA, producătorii de rachete, erau ei înșiși sceptici.

Ei au sugerat că va dura șase luni pentru a modifica aeronava Su-24 desemnată să fie platforma de lansare – un argument pe care Germania îl folosește și ca motiv pentru a nu furniza Ucrainei rachetele de croazieră Taurus.

Cu toate acestea, modificările au fost făcute de MDBA în câteva săptămâni prin simpla utilizare a stâlpilor de lansare dezafectați de la avioanele de luptă multirol britanice Tornado . Singura limitare pare să fie că desemnarea țintei trebuie introdusă înainte de desfășurare și nu poate fi modificată în zbor de către pilot.

Indiciile despre modul în care rachetele au fost folosite atunci cu atât de mult succes au existat încă de la prima lor utilizare în mai, când epava unui ADM-160 Miniature Air-Launched Decoy (MALD) a fost recuperat după un atac Storm Shadow împotriva a trei fabrici din Luhansk-ul ocupat, scrie Kyiv Post.

Ce face MALD?

MALD este fabricat de Raytheon ca o rachetă momeală de consum, lansată în aer, concepută pentru a declanșa, a încurca și a distrage atenția apărării aeriene inamice. Este similară cu o rachetă de croazieră, dar poate fi programată pentru a simula modelul de zbor și a imita semnătura radar a unei game largi de aeronave sau rachete.

Momeliile sunt deosebit de utile pentru a atrage atenția apărării antiaeriene a inamicului, oferind propriilor aeronave și/sau rachete infiltrate o șansă mai mare de a ajunge la țintă.

MALD navighează folosind un sistem combinat de ghidare inerțială și GPS. Cântărește în jur de 130 de kilograme și are o lungime de 2,85 metri, cu o anvergură a aripilor de 1,7 metri . Este propulsat de un turboreactor Pratt & Whitney TJ-150 cu o autonomie de aproape 1.000 de kilometri și o viteză de 0,9 mach.

Capacitatea sa este mult peste Storm Shadow/SCALP și, ca atare, s-a dovedit că atrage atenția apărării antiaeriene ruse, deoarece pare a fi o amenințare imediată mai mare, permițând rachetelor să-și atingă țintele.

SUA și Ucraina nu au declarat niciodată prezența momelilor, dar resturile găsite în același timp cu loviturile de succes Storm Shadow nu lasă nicio îndoială că acestea sunt folosite.

Unele dintre afirmațiile recente ale Rusiei că au învins atacurile cu rachete ucrainene, cum ar fi cel din decembrie lângă Herson, au fost pentru că au doborât MALD care sprijină sora sa mai mare.

Toate MALD-urile întâlnite în Ucraina au fost ADM-160B mai vechi, care este doar un emițător pasiv. Modelele ulterioare, care sunt în serviciu numai cu forțele americane, încorporează alte capacități: MALD-J are o capacitate de bruiaj electronic, MALI include un focos exploziv care ar putea fi folosit împotriva unui emițător radar de apărare aeriană și MASSM (Rachetă autonomă în miniatură de căutare și lovitură) permite căutarea pe o zonă extinsă a mijloacelor de apărare antiaeriană.

Celălalt mister care înconjoară utilizarea momelilor este ce platformă este folosită pentru a le lansa. Se presupune că Ucraina le desfășoară pe avioanele de luptă MiG-29 care sunt folosite pentru a escorta avioanele Su-24 care poartă Storm Shadow.

Aceste aeronave au fost deja modificate pentru a transporta rachete antiradar AGM 88 HARM și muniție de atac direct comun (JDAM) cu rază extinsă. Experiența dobândită în legarea unor astfel de arme la aeronavele din epoca sovietică a Ucrainei ar fi putut ajuta la deschiderea drumului pentru adăugarea MALD la capacitatea acestor aeronave.

Un important aerodrom rusesc, atacat de ucraineni: de acolo decolau avioanele de luptă SU-34 și SU-35 VIDEO/FOTO
Un important aerodrom rusesc, atacat de ucraineni: de acolo decolau avioanele de luptă SU-34 și SU-35 VIDEO/FOTO
Drone aparținând serviciului de securitate al Ucrainei, SBU, au atacat un aerodrom al Rusiei de unde decolau avioanele de luptă SU-34 și SU-35, socotite cele mai bune de care dispune regimul de...
Explozie gigantică în regiunea Harkov. Rușii ar fi lansat cea mai puternică bombă non-nucleară din lume VIDEO
Explozie gigantică în regiunea Harkov. Rușii ar fi lansat cea mai puternică bombă non-nucleară din lume VIDEO
Canale TV din Ucraina au preluat o filmare difuzată inițial de bloggeri militari ruși, care prezintă o explozie gigantică despre care spun că a avut loc într-un oraș din regiunea...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #rachete momeala, #storm shadow , #Razboi Ucraina
  1. Putin și familia tradițională. Creșterea demografică a intrat într-o fază represivă în Rusia: ”Corpul se transformă într-un bun public”
  2. Femeie din Vâlcea căutată cu disperare de polițiști. A plecat de acasă și a lăsat mesaj pe Facebook că vrea să-și ia viața
  3. În prag de alegeri prezidențiale, Serviciul de securitate al Republicii Moldova a blocat accesul la cinci site-uri care ar avea legături cu Rusia
  4. Israelul a bombardat cartierul general al spionajului Hezbollah, în apropiere de Beirut. Luptele terestre continuă în Liban
  5. Tensiuni diplomatice între Germania și Ungaria. Ambasadoarea Germaniei a fost convocată la sediul Ministerului de Externe de la Budapesta
  6. Oligarhul rus care a luat legătura cu FBI pentru a-l vinde pe Putin și Lukașenko
  7. "Merită să mai pleci în UK în 2024?" Ce răspunsuri a primit un român care nu știe ce decizie să ia. "S-a dus dracu' Anglea"
  8. Prețurile petrolului au crescut din nou. Declarația lui Biden care a pus în mișcare bursa
  9. Mesajul plin de furie transmis de un român angajaților din corporații. "Majoritatea colegilor te-ar vinde pentru o mărire de 100 de lei (brut)"
  10. Scurgere de documente. Comisarii europeni cu cele mai multe proprietăți, bani și influență