Raport NATO: Rusia a început să-și retragă avioanele de luptă din Crimeea de teama atacurilor ucrainene

Sambata, 27 August 2022, ora 00:09
5215 citiri
Raport NATO: Rusia a început să-și retragă avioanele de luptă din Crimeea de teama atacurilor ucrainene
Avion de luptă rusesc. FOTO: Twitter

După exploziile de la instalațiile militare din Crimeea, care devin din ce în ce mai dese și care sunt probabil opera armatei ucrainene, Rusia a decis să retragă zece dintre avioanele sale de luptă din peninsula ocupată, scrie Business Insider citând un raport secret al NATO din 22 august.

„Cel mai probabil, Rusia își va retrage forțele aeriene din Crimeea pentru a preveni noi atacuri din Ucraina”, se arată în raport.

Raportul notează că armata rusă a transferat deja zece dintre avioanele sale (șase avioane de vânătoare SU-35S și patru avioane de interceptare MiG-31BM) din Crimeea ocupată înapoi pe teritoriul Rusiei, pentru a evita pierderile suplimentare de avioane.

Potrivit NATO, pe aerodromul Belbek sunt staționate aproximativ 32 de avioane de luptă rusești. Majoritatea sunt avioane de luptă SU-27 de producție sovietică și un număr mic de SU-35S și MiG-31BM moderne.

Raportul menționează și o creștere a numărului de rachete tactice sol-aer aduse în peninsula ocupată. În acest fel, rușii plănuiesc să reziste atacurilor din Ucraina, inclusiv cu drone. Dar acestea din urmă, potrivit NATO, sunt greu de identificat ca ținte de sistemele de apărare aeriană ruse, iar această problemă este larg răspândită în rândul tuturor forțelor pe care Federația Rusă le desfășoară în Ucraina.

Șeful spionajului militar al Ucrainei, Kiril Budanov, a declarat că ofensiva militară a Rusiei încetinește din cauza oboselii morale și fizice în rândul soldaților și a bazei de resurse „epuizate” a Moscovei.

Într-unul dintre cele mai clare comentarii făcute până acum de un oficial ucrainean privind rolul forțelor armate ale Kievului în exploziile din Crimeea, el a afirmat că sistemele rusești de apărare antiaeriană din peninsula anexată ilegal în 2014 de către Rusia „nu prea funcționează”

„Crimeea... este apărată de cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană ale Rusiei. Nu prea funcționează și nu sunt capabili să apere teritoriul capturat de la Ucraina”, a declarat generalul ucrainean.

Budanov afirmă de asemenea că rușii au început să își dea seama că armata lor nu este atât de puternică pe cât credeau și că încep să realizeze că nu vor putea păstra controlul asupra teritoriilor ucrainene cucerite.

„A venit vremea răzbunării”, a mai spus el, adăugând că armata rusă „nu este a doua cea mai bună din lume, nici măcar a patra”.

„Soarta războiului se întoarce împotriva lor”, a subliniat el.

Comentariile sale vin în contextul în care armata ucraineană a anunțat joi după-masa că a lovit din nou podul Antonovski de peste Nipru, vital pentru aprovizionarea forțelor rusești din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #raport, #NATO, #retragere, #avioane, #Crimeea , #Razboi Ucraina