De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 01:56
2840 citiri
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Generalul Ben Hodges/ FOTO X

Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei.

La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a început cu anexarea ilegală a Crimeei, este clar că o strategie de reținere a Rusiei 2.0 este inevitabilă, scrie fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, într-un articol pentru Atlantic Council.

Potrivit lui Hodges, Ucraina ar fi cel mai bun partener pentru o astfel de strategie din punct de vedere al informațiilor, al înțelegerii psihologiei rusești și al apărării militare. Ucraina va fi un bastion împotriva planurilor clar articulate ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de a cuceri și mai mult în Europa. Supraviețuirea Ucrainei și necesitatea unei aderări rapide a acesteia la NATO sunt de o importanță capitală pentru noua strategie de descurajare europeană și globală.

Hodges remarcă faptul că asistăm acum la continuarea dezintegrării URSS, care a început în 1991. Acest proces nu este un declin direct, dar este evident. Războiul neprovocat al lui Putin împotriva Ucrainei a subminat economia Rusiei și a izolat-o de o mare parte din Occident. De asemenea, a scos la iveală numeroase neajunsuri și corupție în armata rusă. Aproape toate fostele republici sovietice și membrii Pactului de la Varșovia au întors spatele Rusiei. Finlanda și Suedia s-au alăturat NATO.

Potrivit generalului american, nu ar trebui să ne fie teamă de acest declin rusesc. De fapt, ar trebui să încercăm să îl accelerăm, ajutând Ucraina să învingă Rusia și să se întoarcă la granițele sale din 1991. Victoria Ucrainei asupra Rusiei acum este cel mai bun mod de a ne asigura că NATO nu va trebui niciodată să lupte direct cu Rusia. Iar acest lucru, potrivit lui Ben Hodges, este în interesul strategic al SUA.

Are Occidentul voința politică, puterea industrială și capacitățile militare necesare pentru a face față provocărilor strategice reprezentate de Rusia, Iran, Coreea de Nord și China? Aceste provocări sunt interconectate și ar trebui privite ca parte a unui întreg strategic, ceea ce duce la concluzia că este în interesul Occidentului să învingă Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Abordare de tipul "Rusia mai întâi"

O abordare de tipul "Rusia mai întâi" ar urma exemplul oferit de Aliați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1942, prim-ministrul britanic Winston Churchill și președintele american Franklin Roosevelt au convenit asupra unei strategii "Germania mai întâi". Un an mai târziu, aceștia și-au definit obiectivul militar ca fiind "capitularea necondiționată" a Germaniei naziste și a Japoniei imperialiste. Acesta este un exemplu de claritate strategică la care ar trebui să aspire actuala generație de lideri occidentali.

O evaluare a câmpului de luptă actual confirmă faptul că armata ucraineană se află într-o situație foarte dificilă. Cu toate acestea, narațiunea actuală este prea sumbră. După zece ani de război, în ciuda tuturor avantajelor, Rusia controlează temporar mai puțin de douăzeci la sută din teritoriul Ucrainei.

Armata rusă a suferit sute de mii de pierderi, în timp ce războiul a scos la iveală slăbiciunea marinei și a forțelor aeriene rusești. Flota rusă a Mării Negre a pierdut aproximativ o treime din navele sale și este relocată din Sevastopol. Forțele aeriene rusești nu au fost în măsură să își îndeplinească cele două misiuni principale: asigurarea superiorității aeriene și întreruperea furnizării de echipamente militare Ucrainei din partea UE.

Se acordă multă atenție victoriilor minore ale Rusiei, cum ar fi capturarea Avdiyivka, dar aceste succese trebuie privite în contextul lor geopolitic și operațional adecvat. În ciuda eforturilor celor care încearcă să înfățișeze situația din Avdiyivka ca Stalingrad, în realitate este un oraș mic situat nu departe de linia frontului din 2022 în estul Ucrainei. În plus, potrivit lui Hodges, în prezent este departe de a fi clar dacă rușii au capacitatea operațională de a folosi chiar și succesele tactice locale.

În această etapă a războiului, niciuna dintre părți nu este capabilă să dea o lovitură devastatoare. Pentru noul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, sarcina cheie pentru acest an este de a stabiliza situația pentru a câștiga timp, a crește capacitatea de luptă și a stabili sistemul de personal. Este necesar să se restabilească unitățile epuizate și să se creeze altele noi. În cadrul pregătirii, ar trebui acordată o atenție deosebită contracarării avantajelor Rusiei în domeniul războiului electronic și al dronelor.

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga?

Potrivit generalului Hodges, armata ucraineană trebuie să fie capabilă să facă Crimeea, teritoriul decisiv al acestui război, inutilizabil pentru marina, aviația și logistica rusească. Fiecare centimetru pătrat din Crimeea este la îndemâna ATACMS. Ucraina a dovedit deja acest concept cu un număr relativ mic de rachete de croazieră furnizate de Marea Britanie și Franța. Acestea au provocat daune serioase cartierului general al Flotei Mării Negre și bazei tehnice navale rusești din Sevastopol, forțând flota să se retragă parțial în Rusia. Nu există motive întemeiate pentru a nu furniza Ucrainei rachete ATACMS, ci doar scuze din partea unei administrații care nu vrea sau nu poate să dezvolte o strategie pentru victoria Ucrainei.

Armata ucraineană are nevoie, de asemenea, de capacități de lovitură pe rază lungă pentru a neutraliza armata rusă pe uscat, distrugând concentrările de trupe rusești, posturile de comandă, artileria și logistica. Consolidarea semnificativă a operațiunilor de apărare antiaeriană și anti-drone, precum și creșterea numărului de drone navale și rachete antinavă, vor permite Ucrainei să se bazeze pe succesul obținut în lupta pentru Marea Neagră.

Unul dintre cei mai importanți pași pentru asigurarea victoriei Ucrainei este o declarație clară din partea SUA și UE că este în interesul lor strategic să ajute Kievul să câștige. Potrivit lui Hodges, eșecul actualei administrații americane de a clarifica acest lucru în fața poporului american a dus la o politică inconsecventă și "autodistructivă", precum și la o luare de decizii lentă și progresivă și la o abordare "fragmentară" a furnizării de asistență militară Ucrainei. Acest lucru a lăsat ușa deschisă pentru dezinformare și a permis unei minorități conduse de tabăra radicală MAGA din Partidul Republican să blocheze ajutorul acordat Ucrainei, în ciuda sprijinului majoritar pentru Kiev.

Anul acesta este un an de competiție industrială în care Occidentul poate și trebuie să câștige. Țările occidentale ar trebui să "suprime" împreună producția rusă, dar există o lipsă de urgență în rândul acestora. Este încurajator faptul că producția de muniții se redresează în sfârșit în Europa și în Statele Unite.

Potrivit lui Hodges, tot ceea ce este necesar este ca Congresul american să aprobe livrarea. Între timp, țările UE trebuie să își regândească prioritățile și să abordeze problema proporției mari a producției de muniții care, în prezent, se desfășoară în afara Europei.

Occidentul trebuie să revină la claritatea lui Churchill și Roosevelt, care au comunicat priorități strategice clare publicului, industriei și armatei. Identificarea acestor priorități a fost un pas esențial care le-a permis aliaților să organizeze efortul de război și să asigure victoria. Lecțiile acestei abordări ar trebui să fie aplicate acum în confruntarea cu Rusia lui Putin, Iranul și China. În cele din urmă, totul depinde de voința politică și de liderii care trebuie să-și trateze populațiile ca pe niște adulți, concluzionează fostul comandant al trupelor americane în Europa.

Quarterly Report - Editia 4

Biden ar putea permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în Rusia. Ce interdicții ar avea în continuare Kievul
Biden ar putea permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în Rusia. Ce interdicții ar avea în continuare Kievul
SUA au interzis Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul rusesc cu arsenalul său de arme americane. Această interdicție, despre care ucrainenii s-au plâns că îi leagă cu mâinile la...
Schimbare tactică în război. Rusia a găsit metoda să perturbe terminalele Starlink din Ucraina
Schimbare tactică în război. Rusia a găsit metoda să perturbe terminalele Starlink din Ucraina
Rusia a desfășurat o tehnologie avansată pentru a întrerupe serviciul de internet prin satelit al Starlink în Ucraina. Cu puțin timp înainte ca trupele rusești să treacă granița de...
#razboi, #Ucraina, #rusia invazie, #sfaturi, #generalul ben hodges , #Razboi Ucraina