Prigojin se ceartă public cu armata rusă pentru atribuirea „cuceririi” orașului Soledar: „Încearcă în mod constant să ne fure victoria”

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 20:08
4360 citiri
Prigojin se ceartă public cu armata rusă pentru atribuirea „cuceririi” orașului Soledar: „Încearcă în mod constant să ne fure victoria”
Evgheni Prigojin împreună cu un grup de mercenari/ FOTO: BBC

Rusia a anunțat oficial, vineri 13 ianuarie, capturarea orașului Soledar din regiunea Donețk. Ministerul rus al Apărării a menționat că nu ar fi putut face acest lucru fără „unitățile Forțelor Aeropurtate, care au efectuat o manevră ascunsă, au atacat pozițiile Kievului, au blocat orașul din partea de nord și de sud“.

Deși informațiile despre ocuparea orașului sunt dezmințite de ucraineni, fondatorului Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, nu i-a plăcut că armata rusă și-a arogat meritele victoriei.

Drept urmare, el a scris pe canalul său Telegram că armata „încearcă în mod constant să fure victoria”.

"Daune semnificative aduse PMC Wagner pot fi cauzate de lupta noastră intraspecie, corupție, birocrație și oficiali care doresc să rămână în pozițiile lor. Aceasta este o amenințare mai serioasă la adresa existenței PMC Wagner", scrie Prigozhin.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că forțele sale au preluat controlul asupra orașului Soledar, declarația venind la câteva ore după ce Ucraina a spus că forțele sale încă rezistau în orașul minier după o noapte „fierbinte" de lupte.

Forțele rusești au capturat joi seară orașul, care a fost mult timp ținta unor lupte grele și a unor bombardamente, a afirmat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Acest lucru va permite acum trupelor sale să taie accesul forțelor ucrainene din orașul Bahmut, situat în apropiere și mult mai mare, a adăugat sursa citată.

Anterior, vineri dimineață, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, afirmase că forțele de apărare încă rezistă, adăugând că „Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat".

„Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială", a scris ea pe Telegram.

Oficiali americani au declarat că o victorie rusă în Soledar, sau chiar în Bahmut, un oraș de zece ori mai mare în care rușii au fost respinși până acum, ar însemna puțin pentru traiectoria generală a războiului.

„Chiar dacă atât Bahmut, cât și Soledar cad în mâinile rușilor, nu va avea un impact strategic asupra războiului în sine", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, reporterilor de la Casa Albă, "și cu siguranță nu îi va opri pe ucraineni sau îi va încetini".

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, susținuse încă de miercuri că forțele sale au obținut „eliberarea" completă a orașului minier Soledar, o afirmație negată de Zelenski, care declara acum două zile că luptele continuă.

„Cheile de intrare” ale regiunii Donețk?

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus în evaluarea publicată în noaptea de joi spre vineri că probabila cucerire de către ruși a Soledar nu reprezintă o evoluție semnificativă din punct de vedere operațional și este puțin probabil să prevestească o iminentă încercuire rusă a Bahmutului.

Operațiunile informaționale rusești au exagerat cu mult importanța Soledar, care este în cel mai bun caz o victorie tactică rusească „à la Pirus”.

ISW continuă să evalueze că preluarea orașului Soledar - o așezare mai mică de 14 kilometri pătrați - nu va permite forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicare terestre ucrainene esențiale din Bahmut și nici nu va poziționa mai bine forțele rusești pentru a încercui acest oraș pe termen scurt.

Profesorul de politică internațională David Criekemans (UAntwerpen și KU Leuven) a explicat pentru cotidianul în limba neerlandeză "Het Laatste Nieuws" cum poate influența grupul continuarea și rezultatul războiului.

E prea devreme ca s-o putem prezice, dar miliția lui Prigojin și trupele liderului cecen Ramzan Kadîrov sunt două grupări mai organizate și super înarmate. Ele îi permit Rusiei să forțeze pătrunderi în locuri strategice. În Ucraina, există temerea de o ofensivă rusească în primăvară.

"Trupele Wagner se pregătesc pentru venirea armatei regulate ruse care va putea să-și deplaseze din nou vehiculele grele când se va termina iarna", prezice David Criekemans.

"Toată lumea așteaptă noua ofensivă de primăvară a rușilor. Şi ucrainenii își dau seama că se pregătește ceva și imploră deci Occidentul să le furnizeze tancuri, vehicule blindate și alte echipamente. Ce se întâmplă acum este liniștea dinaintea furtunii", spune analistul.

Dacă armata lui Putin preia Soledar, va fi la un pas de a lua Bahmut și odată cu el, de „cheile de intrare” ale regiunii Donețk. Ceva după care tânjește de mult și care ar schimba cursul războiului, spun unii analiști.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #soledar, #cucerire, #armata rusa, #mercenari wagner, #evgheni prigojin , #Razboi Ucraina