Putin va trebui să părăsească Ucraina dacă vrea să supraviețuiască politic, susține istoricul Timothy Snyder

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 18:12
6742 citiri
Putin va trebui să părăsească Ucraina dacă vrea să supraviețuiască politic, susține istoricul Timothy Snyder
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: express.co.uk

Războiul din Ucraina se va încheia când victoriile militare ucrainene vor înlocui realitățile politice rusești, crede istoricul american Timothy Snyder.

„Ucrainenii, trebuie să fiți de acord, s-au dovedit a fi soldați uimitor de buni. Au condus o serie de operațiuni defensive și acum ofensive de „manuale”, dar adevărul este că aceste manuale nu au fost încă scrise; iar când vor fi scrise, campania ucraineană va oferi exemple. Ei au făcut acest lucru cu un calm remarcabil, în ciuda faptului că dușmanii lor comit crime atroce și fac campanie deschisă pentru a-i distruge ca națiune”, spune Snyder.

„Războiul se poate termina în mai multe feluri. Aici aș dori să iau în considerare doar unul dintre cele mai probabile scenarii care ar putea apărea în următoarele câteva săptămâni și luni. Scenariul pe care îl propun aici este că o înfrângere convențională a Rusiei în Ucraina se îmbină perfect cu o luptă pentru putere (internă) a Rusiei, care, la rândul său, ar necesita o retragere a Rusiei din Ucraina. Din punct de vedere istoric, acesta este un lanț de evenimente foarte familiar”, spune Snyder care continuă...

Ceea ce se întâmplă la televizor este mai important decât ceea ce se întâmplă în realitate

... Cariera politică a lui Putin se bazează pe utilizarea presei controlate pentru a transforma politica externă într-un spectacol reconfortant. Cu alte cuvinte: supraviețuirea regimului său depinde de două premise: ceea ce se întâmplă la televizor este mai important decât ceea ce se întâmplă în realitate; iar ceea ce se întâmplă în străinătate este mai important decât ceea ce se întâmplă acasă. Mi se pare că aceste premise nu mai pot rezista. Odată cu mobilizarea, distincția dintre acasă și străinătate a fost distrusă; cu bătăliile pierdute, diferența dintre televiziune și realitate a slăbit. Realitatea începe să conteze mai mult decât televiziunea, iar Rusia, mai mult decât Ucraina.

Divizare în societatea rusă și în rândul „elitei“ Kremlinului

Există o scindare atât în ​​​​elita, cât și în opinia publică în Rusia, iar acum devine vizibilă la televizor. Unii cred că războiul este o cauză sfântă și poate fi câștigat prin... trimiterea mai multor oameni și echipament pe front.

Bloggerii militari care sunt de fapt în prima linie, ale căror voci devin din ce în ce mai populare, sunt o capcană pentru Putin, care îl fac să pară slab. Alții cred că războiul a fost o greșeală. Aceste voci îl vor face prost. Aceasta este doar cea mai elementară dintr-o serie de poziții proaste cu care Putin se confruntă acum, fiind expus și slăbit.

Mobilizarea a venit prea târziu pentru a schimba situația înainte de iarnă

Mobilizarea a fost suficient de mare pentru a atrage mânia populației, dar prea mică și, în primul rând, prea târzie pentru a schimba situația înainte de iarnă. Și astfel putem vedea un scenariu probabil despre cum se va termina acest război. Războiul este o formă de politică, iar regimul rus va fi schimbat din cauza înfrângerii. Pe măsură ce Ucraina continuă să câștige bătălii, o inversare urmează alteia: televiziunea face loc realității, iar campania ucraineană face loc luptei pentru putere din Rusia. Într-o astfel de luptă, nu are sens să ai aliați înarmați departe în Ucraina. Pentru toți cei implicați, poate fi rău să pierzi în Ucraina, dar mai rău să pierzi în Rusia.

De ce Putin nu l-a demis pe Șoigu

Liderul rus Vladimir Putin își face griji în privința influenței politice în creștere a FSB (serviciul intern de securitate), motiv pentru care nu îl va înlătura din funcție pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, apreciază Vadim Denisenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne.

„Desigur, ei (cei din FSB) nu sunt la fel de importanți ca Putin însuși, nu sunt nicidecum oameni în situația de a pretinde să aibă nivelul de influență al lui Putin”, a apreciat Vadim Denisenko în comentariile făcute pentru Radio NV pe 9 octombrie.

„Totuși, judecând după afirmațiile apreciative făcute de (liderul cecen) Kadîrov, putem spune că este limpede faptul că gradul lor de nemulțumire (mă refer atât la Kadîrov, cât și la Evgheni Prigojin, cel care deține Wagner) față de Ministerul Apărării, criticile la adresa comandanților așa-zisei << operațiuni militare speciale >> s-ar putea domoli într-o oarecare măsură.

Cu toate că după părerea meu vor continua să-i critice pe Șoigu și pe (șeful Statului Major) Valeri Gherasimov, totuși în acest moment pot spune limpede că Șoigu și-a păstrat postul, iar asta s-a datorat inclusiv aruncării în aer a podului din Crimeea”, a argumentat oficialul ucrainean.

Denisenko a fost întrebat și despre relatările recente privind efectuarea de arestări în rândul personalului militar de rang înalt la Moscova.

„Va trebui să examinăm evoluția evenimentelor, însă putem spune cu siguranță că și populația (care urmărește mai mult sau mai puțin evoluția evenimentelor) înțelege că este necesară înlocuirea comandamentului militar, pentru că a dat greș”, spune consilierul Ministerului ucrainean de Interne.

Acesta continuă cu motivele pentru care crede că Putin nu îl va schimba pe Șoigu din funcție.

„Din fericire, Putin nu are de gând să facă vreo schimbare deocamdată. Pricepe că sunt două grupuri de influență care teoretic sunt capabile să organizeze << lovituri la palat >> - armata și FSB.

Să întărească acum FSB înlăturându-i pe Șoigu, Gherasimov și punând în locul lor oameni din anturajul acestora ar însemna ca Putin să își slăbească poziția proprie. De aceea Putin nu a făcut mișcări radicale. A făcut anumite permutări numindu-l pe Serghei Surovikin, care a primit aprobare deopotrivă de la Șoigu, de la trupele lui Kadîrov și Prigojin, de la FSB etc.”

Putin va trebui să părăsească Ucraina pentru propria sa supraviețuire politică

Logica situației este în favoarea celui care își dă seama cel mai repede, știe să controleze și să redistribuie forțele pe hartă. De îndată ce începe declinul, scopul menținerii trupelor ruse în Ucraina se pierde rapid. Putin nu va avea nevoie de o scuză pentru a părăsi Ucraina, deoarece va face acest lucru pentru propria sa supraviețuire politică. În ciuda întregului său angajament personal față de idei ciudate despre Ucraina, cred că este mai atașat de putere, susține istoricul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #retragere, #supravietuire, #politica , #Razboi Ucraina