Atlantic Council. Invadarea Ucrainei face parte dintr-un plan al lui Putin de a pune capăt erei dominației occidentale

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 23:47
2938 citiri
Atlantic Council. Invadarea Ucrainei face parte dintr-un plan al lui Putin de a pune capăt erei dominației occidentale
Tank rusesc în Ucraina FOTO: iNews

În etapele inițiale ale invaziei ruse în Ucraina, a existat ceva asemănător cu un consens internațional că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut o greșeală colosală . Dictatorul rus nu numai că a provocat o recădere în Războiului Rece, dar și-a izolat țara și a unit din neatenție întreaga lume occidentală împotriva lui, scrie analistul Atlantic Council Peter Dickinson.

Acum, pe măsură ce invazia rusă se apropie de doi ani, tabloul este mult mai complex și mai sumbru. Unitatea Occidentului este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării, pe măsură ce sprijinul SUA pentru Ucraina devine ostatic al luptei politice, iar forțele pro-Kremlin câștigă alegerile naționale în state UE. Între timp, angajamentele de ajutoare noi din partea partenerilor Ucrainei au scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului. Acest lucru alimentează un sentiment de triumf la Moscova, unde mulți cred că cele mai recente evoluții confirmă așteptările anterioare ale Rusiei că orice hotărâre occidentală de a se confrunta cu Kremlinul s-ar dovedi de scurtă durată.

Nu e de mirare că Putin este acum mai încrezător ca niciodată că poate aștepta ca Occidentul să înceteze să susțină Ucraina. În ciuda pierderilor catastrofale de pe câmpul de luptă, el este încă hotărât să continue invazia și pregătește activ Rusia pentru condițiile dure ale unui război lung. Scopul Federației Ruse rămâne „denazificarea” Ucrainei, ceea ce înseamnă eradicarea identității naționale ucrainene și revenirea țării sub controlul Kremlinului, fie prin anexare directă, fie prin instituirea unui regim marionetă la Kiev.

Ambițiile lui Putin nu se limitează la Ucraina

Deși poporul ucrainean este ținta imediată a Rusiei, ar fi o mare greșeală să credem că ambițiile revizioniste ale lui Putin se limitează la cucerirea Ucrainei. Dimpotrivă, dacă va reuși să cucerească Ucraina, din cuvintele și acțiunile lui Putin reiese clar că va merge mai departe.

Pe frontul intern, Putin a reușit să transforme Rusia într-o dictatură extrem de militarizată, predicând o campanie ideologică împotriva lumii occidentale, care poate fi susținută doar printr-un conflict perpetuu. Pe scena internațională, a ars punți cu Occidentul, a reorientat economia rusă departe de Europa și este ocupat să construiască o axă internațională de autoritari anti-occidentali împreună cu China, Iran și Coreea de Nord. Pentru a parafraza faimoasa evaluare a lui Margaret Thatcher despre Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin cu siguranță nu este un om cu care Occidentul poate face afaceri.

Pentru Putin, invazia Ucrainei a făcut întotdeauna parte dintr-o misiune istorică mult mai largă de a pune capăt erei dominației occidentale. Acest lucru a fost evident în primele zile ale războiului, când presa de stat rusă a publicat prematur și apoi a șters rapid un editorial care declara victoria în războiul împotriva Ucrainei, declarând că „dominanța globală a Occidentului poate fi considerată complet și definitiv încheiată”. Declarațiile ample reflectă îndeaproape retorica publică a lui Putin însuși, care de la începutul invaziei a proclamat în mod repetat apariția unei noi „ordine mondiale multipolare” și a căutat să poziționeze Rusia drept liderul unei „mișcări anticoloniale” globală.

Este tentant să ne batem joc de absurditatea încercărilor lui Putin de a se prezenta ca un dușman al imperialismului, ducând în același timp unul dintre cele mai deschise războaie imperialiste din istoria modernă. Totuși, nu se poate nega că declarațiile sale anti-occidentale rezonează cu mulți din Sudul Global. Deși China nu și-a declarat sprijinul pentru invazia Ucrainei, Beijingul a susținut cu entuziasm apelurile lui Putin pentru o resetare fundamentală a relațiilor internaționale. Alte țări în curs de dezvoltare precum India, Brazilia și regiunea Golfului și-au exprimat sentimente similare, refuzând în același timp să condamne Kremlinul sau să se alăture sancțiunilor occidentale.

Oricine se așteaptă ca Rusia să creeze un mediu internațional mai echitabil va fi dezamăgit. Într-adevăr, nu este nevoie de multă imaginație pentru a-ți imagina ce fel de lume vrea Putin să creeze. Aceasta este o lume împărțită în sfere de influență, în care cine este mai puternic are dreptate și o mână de mari puteri sunt capabile să-și impună voința vecinilor mai slabi; este o lume în care ordinea imperfectă bazată pe reguli de astăzi este înlocuită de o nesiguranță tot mai mare.

Dacă lui Putin i se permite să-și realizeze visul unei noi ordini mondiale turbulente, invazia rusă a Ucrainei va inspira regimuri autoritare din întreaga lume și va deveni un șablon pentru acte de agresiune pe fiecare continent. Scuturarea ordinii globale actuale este deja evidentă peste tot - din Caucaz până în America de Sud. În ultimele luni, acest lucru s-a văzut în Nagorno-Karabah, atacul Hamas asupra Israelului și tensiunea dintre Venezuela și Guyana.

Instabilitatea riscă să ajungă la granițele UE și NATO

Dacă traiectoria geopolitică actuală continuă, este doar o chestiune de timp până când escaladarea instabilității de astăzi să ajungă la granițele Uniunii Europene și ale NATO. Dacă liderii occidentali sunt demoralizați și discreditați de căderea Ucrainei, este departe de a fi sigur că oricare dintre aceste instituții va avea în continuare puterea de a supraviețui.

Chiar dacă se va evita un război major între marile puteri, guvernele occidentale vor fi nevoite să prioritizeze cheltuielile militare și să mărească dramatic bugetele pentru apărare. Zilele de ceartă pentru câteva miliarde de dolari pentru a înarma Ucraina vor părea în curând ciudate în comparație cu ce va fi. Comerțul internațional va avea de suferit, de asemenea, pe măsură ce dividendele păcii globale din ultimele trei decenii se vor evapora într-o atmosferă de neîncredere tot mai mare și de război hibrid. Este posibil ca anii 1991-2024 să fie văzuți în curând ca o epocă de aur pierdută a calmului relativ.

Toate acestea pot fi evitate. Deși lumea se schimbă în mod clar, odată cu apariția de noi centre de putere, Occidentul colectiv are încă o greutate economică, militară și diplomatică mai mult decât suficientă pentru a modela viitorul pentru deceniile următoare. Adevărata întrebare este dacă liderii lumii democratice sunt dispuși să combine puterea blândă pe care au considerat-o de mult bună cu duritatea necesară pentru a zădărnici agenda distructivă a Rusiei.

În acest moment, prea mulți oameni din Occident par mai mult să le fie frică să-l învingă pe Putin decât să-l oprească. Ei nu realizează amploarea provocării civilizaționale prezentate de Rusia și continuă să trăiască în iluzia reconfortantă că un compromis poate aduce lumea la status quo-ul de dinainte de război. De fapt, o confruntare cu Rusia lui Putin nu poate fi evitată, poate fi doar câștigată sau pierdută. Ucrainenii sunt mai mult decât capabili să câștige această victorie, dar au nevoie de instrumente pentru a face acest lucru. Dacă liderii occidentali nu reușesc să înarmeze în mod adecvat Ucraina, generațiile viitoare le vor vedea decizia drept unul dintre cele mai mari puncte de cotitură geopolitice ale secolului XXI.

Și The Telegraph avertizează că „Putin e aproape de victorie și Europa ar trebui să fie îngrozită”. „Timpul Ucrainei se epuizează. Pericolul este acela ca UE să aibă aceeași soartă cu Sfântul Imperiu Roman”, care a fost „șters de pe hartă” de Napoleon, numai că de data aceasta cuceritorul nu va mai veni dinspre vest, ci dinspre est.

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #UE, #NATO, #Occident , #Razboi Ucraina