Secretele retragerii haotice din Harkov. Mii de documente abandonate de ruși în subsolul unei clădiri

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 03:40
8175 citiri
Secretele retragerii haotice din Harkov. Mii de documente abandonate de ruși în subsolul unei clădiri
Ditrugerile din orașul Balaklia. FOTO: usnews.com

Când trupele ruse au fugit din orașul ucrainean Balakliia luna trecută, au lăsat în urmă mii de documente care detaliază funcționarea internă a mașinii de război rusești, scrie Reuters.

În Balakliia, subsolul unei clădiri transformate în cartier general al forțelor ruse care luptau în Harkov, abandonat în grabă, este plin cu documente care arată retragerea haotică. Buncărul se află în spatele unei uși de oțel pe care scrie „Grupul de comandă”. Hârtii, unele în parte arse, sunt îndesate într-un cuptor, iar altele împrăștiate pe podea.

Reuters a analizat mai mult de o mie dintre documentele aflate în buncăr. Acestea detaliază cum funcționa intern armata rusă și scot la iveală detalii despre evenimente care au condus la una dintre cele mai usturătoare înfrângeri pe câmpul de luptă ale președintelui Vladimir Putin: retragerea haotică a Rusiei din nord-estul Ucrainei în septembrie.

Documentele dezvăluie, printre altele, eficiența forțelor ucrainene și oferă indicii despre cum ar putea evolua războiul care durează de opt luni, Rusia fiind acum sub o presiune intensă pe frontul sudic, în jurul coastei Mării Negre. În săptămânile de dinaintea retragerii, forțele rusești din jurul Balakliia, un oraș situat la 90 de kilometri sud de Harkov, au fost supuse unui bombardament intens al lansatoarelor de rachete HIMARS, furnizate recent de SUA.

Pierderi mari pentru ruși

Un ofițer rus care a servit în forțele din Balakliia timp de trei luni a descris pentru Reuters frica pe care o simțeau rușii. Unul dintre prietenii săi a sângerat până la moarte la începutul lunii septembrie, după o lovitură ucraineană asupra unui post de comandă.

„Este un joc de ruletă”, a declarat ofițerul, care a cerut să fie identificat prin indicativul său militar Plakat Junior 888. „Fie ai noroc, fie ești ghinionist. Loviturile pot ateriza oriunde”.

Pe 19 iulie, la patru luni după ce au cucerit zona, ocupanții ruși s-au confruntat cu prima lor provocare serioasă din partea forțelor armate ucrainene, arată documentele analizate de Reuters.

În acea zi, o coloană de soldați ucraineni a atacat linia frontului rusesc într-un un sat de la nord-vest de teritoriul ocupat de armata rusă din Balakliia. La ora 15:00, un rus anonim aflat pe linia frontului a transmis prin radio comandanților săi din Balakliia că poziția sa era atacată și a trebuit să se retragă. El a cerut să fie acoperit de lovituri de artilerie pentru a distruge postul pe care îl abandona. Apoi s-a pierdut comunicarea.

Comandantul Districtului Militar de Vest, unul dintre cei mai înalți ofițeri ai Rusiei, a cerut o ședință de informare cu privire la situație și a ordonat ca acel sat să nu fie predat. Potrivit înregistrărilor oficiale, comandantul de la acea vreme era colonelul-general Aleksander Juravlev, demis între timp de Putin.

Rușii au pierdut un tanc, două transportoare blindate și alte echipamente. Treizeci și nouă de oameni au fost răniți, șapte au murit, iar 17 au fost dați dispăruți, potrivit unui raport care i-a fost prezentat lui Popov la 21 iulie.

HIMARS și-a făcut treaba

Raportul zilnic din 21 iulie conținea vești alarmante pentru colonelul Popov, comandantul forței din Balakliia: Agenția rusă de informații, FSB, aflase că forțele ucrainene aduceau în zonă trei lansatoare de rachete HIMARS de mare precizie, furnizate de Statele Unite. Iar Ucraina localizase cu exactitate locațiile unui post de comandă rusesc și a patru depozite care erau folosite de armata rusă. Trei zile mai târziu, la 24 iulie, autorul unui carnet găsit în buncăr a scris că o lovitură cu lansatoarele HIMARS a ucis 12 soldați ruși aparținând brigăzii 336 de pușcași marini a Flotei Baltice.

Artiom Ștanko a comandat un pluton care s-a aflat în mijlocul bătăliei de la Harkov și a suferit pierderi. Aleksei, tatăl comandantului, a declarat că Ștanko a refuzat un ordin al comandantului companiei sale, Viktor Aliohin, de a-și „trimite oamenii în focul artileriei“.

La sfârșitul lunii iulie, ofițerii ruși erau convinși că forțele ucrainene pregăteau o contraofensivă pentru „a prelua controlul asupra Balakliia“, arată documentele din buncăr. Comunicațiile interceptate indicau că un atac era iminent.  

Interviurile cu militari ruși, rude ale soldaților morți și locuitori locali indică faptul că cel puțin trei posturi de comandă rusești din nord-estul Ucrainei au fost lovite de rachete HIMARS în săptămânile care au urmat.

Confruntat cu creșterea atacurilor ucrainene, comandamentul rus din regiune a început să recruteze mai multe trupe, conform rapoartelor zilnice și a documentelor găsite în buncăr. Cu toate acestea, un document de pe 30 august arăta că forța militară era la doar 71% din efectivul total. Unele unități se aflau într-o situație mult mai gravă.

Dacă la 25 iulie existau cinci drone, la sfârșitul lunii august erau doar două. Din opt transportoare blindate au mai rămas doar trei. Armata mai avea patru sisteme de arme antitanc „Fagot", iar în rest nu mai erau provizii.

Contraofensiva ucraineană a început cu adevărat pe 6 septembrie. Un soldat rus care se afla în Harkov în acea zi a declarat pentru Reuters că Ucraina a atacat mai întâi pozițiile rusești cu artileria. Până seara, forțele ucrainene le-au depășit. În acel moment, a fost dat ordinul de retragere din sat, a spus el. Bătălia a continuat, iar între 6 și 8 septembrie, lovituri de precizie au lovit centrul de comandă din Balakliia care a luat foc. Zeci de cadavre de soldați ruși au fost scoase din dărâmături, a spus in localnic.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkov, pentru a-i convinge pe ucraineni să fugă și să strămute în interior milioane...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #retragere, #harkov, #contraofensiva, #documenete, #Balakliia , #Razboi Ucraina