Războiul din Ucraina amenință planul ambițios al UE pentru agricultura ecologică?

Marti, 10 Mai 2022, ora 19:34
1662 citiri
Războiul din Ucraina amenință planul ambițios al UE pentru agricultura ecologică?
Produse ecologice

Marile întreprinderi agricole cehe se opun planului UE de a extinde agricultura ecologică pe 25% din teren, avertizând împotriva potențialelor creșteri ale prețurilor alimentelor pe fondul unei situații deja provocatoare din cauza războiului din Ucraina.

UE are planuri ambițioase, ca parte a strategiei sale emblematice, „de la fermă la farfurie“, pentru a se asigura că cel puțin 25% din toate terenurile agricole sunt ecologice până în 2030. Reacțiile au fost mixte, mulți fermieri și unii deputați europeni spunând că decizia va avea un efect negativ asupra sectorului.

În timp ce în prezent, Cehia are peste 15% din terenurile sale agricole cultivate organic, fermierii cehi nu sunt mulțumiți.

„Nu suntem de acord cu stabilirea unui procent obligatoriu de teren agricol ecologic în statele membre”, a declarat Jan Doležal, președintele Camerei Agrare a Republicii Cehe, pentru EURACTIV.cz.

Potrivit Camerei Agrare, UE ar trebui, în schimb, să creeze stimulente pozitive pentru fermieri și să asigure vânzările, deoarece este singura modalitate de a produce alimente ecologice la prețuri rezonabile.

Doležal a reamintit, de asemenea, un studiu recent al Universității Wageningen, conform căruia extinderea planificată a agriculturii ecologice în UE ar putea duce la o reducere a producției agricole. De asemenea, studiul avertizează asupra unei posibile creșteri de preț de până la 25% pentru producția de animale.

În prezent, terenurile ecologice reprezintă aproximativ 9% din suprafața agricolă a UE.

Europarlamentarul ceh Veronika Vrecionová (ECR) este, de asemenea, îngrijorată de planurile de agricultură ecologică ale UE. „Ținta de 25% din terenul cultivat ecologic este mare și va fi dificil de atins la nivelul UE”, a declarat ea pentru EURACTIV.cz.

Potrivit eurodeputatei, care a fost raportor alternativ pentru raportul recent aprobat al Parlamentului European privind planul de acțiune al UE privind agricultura ecologică, este nevoie de o cerere mai mare de produse ecologice pentru a îndeplini obiectivul.

Micii fermieri cehi nu sunt de acord, deoarece privesc planurile UE ca pe o oportunitate.

„Atingerea a 25% din suprafața destinată agriculturii ecologice în conformitate cu planul de acțiune al UE este absolut realistă”, a declarat Jan Štefl, vicepreședintele Asociației Agriculturii Private din Republica Cehă, subliniind că Austria, de exemplu, cultivă deja 23% din terenul său în mod ecologic. Republica Cehă, cu 15%, este peste media UE, dar s-ar putea descurca mai bine, a spus el.

„De exemplu, suprafețele ecologice cresc semnificativ în țările nordice, iar Germania are ambiții mari în această direcție și cu siguranță va îndeplini acest obiectiv”, a adăugat Štefl.

Potrivit lui Štefl, războiul din Ucraina și consecințele acestuia nu vor pune în pericol ambițiile ecologice. Creșterea prețurilor la pesticide și îngrășăminte, produse în principal din gaz natural rusesc, ar putea împinge fermierii să caute alte alternative.

Cetățenii europeni prezenți la dezbaterile privind viitorul Europei au propus mai multe măsuri având ca obiectiv promovarea agriculturii ecologice.

Ei au propus includerea producției de alimente și a protecției biodiversității în programa educațională, inclusiv a avantajelor alimentelor neprocesate în raport cu cele procesate, și promovarea grădinilor școlare, subvenționarea proiectelor de grădini urbane și a agriculturii verticale.

Analiza posibilității de a introduce biodiversitatea ca materie obligatorie în școli și sensibilizarea cu privire la biodiversitate prin intermediul campaniilor de media și al „concursurilor” cu recompense în întreaga UE (concursuri la nivel de comunitate locală), aducerea în centrul atenției a conceptului de economie verde și albastră, prin promovarea unei agriculturi și a unui pescuit eficiente și favorabile mediului și climei în UE și în întreaga lume, inclusiv a agriculturii ecologice, precum și a altor forme de agricultură inovatoare și sustenabilă, cum ar fi agricultura verticală, care permit producerea mai multor alimente cu mai puține resurse, reducând în același timp emisiile și impactul asupra mediului, dar garantând în continuare productivitatea și securitatea alimentară, redirecționarea subvențiilor și consolidarea stimulentelor pentru agricultura ecologică și agricultura sustenabilă care respectă standarde de mediu clare și contribuie la atingerea obiectivelor climatice de la nivel mondial, aplicarea principiilor economiei circulare în agricultură și promovarea măsurilor de combatere a risipei de alimente [dezbatere în cadrul grupului de lucru, platforma digitală multilingvă (PDM)], reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor și îngrășămintelor chimice, în conformitate cu obiectivele existente, asigurând totodată securitatea alimentară, și sprijinirea cercetării în vederea dezvoltării unor alternative mai sustenabile și bazate pe natură.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#razboi, #Ucraina, #UE, #agricultura ecologica, #conferinta, #privind, #viitorul Europei, #fermieri , #Viitorul Europei