Din ce în ce mai multe componente chinezești găsite în armele rusești din Ucraina

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 23:19
2768 citiri
Din ce în ce mai multe componente chinezești găsite în armele rusești din Ucraina
Drona chinezească, doborâtă în Ucraina/ FOTO: CNN

Chiar dacă Beijingul pare reticent în a trimite arme grele Moscovei, din ce în ce mai multe componente electronice de fabricație chineză sunt găsite în armele rusești capturate și distruse în Ucraina, a declarat Vladislav Vlasiuk, care îl consiliază pe şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean cu privire la politica de sancţiuni.

În "armele recuperate de pe câmpul de luptă continuăm să găsim diferite componente electronice", a declarat Vladislav Vlasiuk, care îl consiliază pe şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean cu privire la politica de sancţiuni. "Tendinţa de acum este că există mai puţine componente fabricate în Occident, dar mai multe componente fabricate - nu este greu (de) ghicit - în ce ţară: bineînţeles, China", a declarat el prin intermediul unei legături video.

The Washington Post a relatat că un document dintre cele scurse de la Pentagon ar arăta că Beijingul ar fi fost de acord să dea arme Rusiei, dar aceste transporturi urmau să fie strict secrete, deghizate sub forma unui ajutor umanitar.

China a negat în mod repetat trimiterea de echipamente militare către Rusia după invazia din Ucraina. Agresiunea Rusiei a declanşat sancţiuni occidentale, inclusiv în ceea ce priveşte trimiterea de tehnologie militară şi cu dublă utilizare, cum ar fi microcipuri ce ar putea fi utilizate şi în aparate obişnuite, dar şi în unele arme.

Informaţiile adunate de experţii ucraineni de pe câmpul de luptă arată că au fost găsite componente fabricate în China într-un sistem de navigaţie la dronele aeriene Orlan, la care anterior era folosit un sistem elveţian. Experţii au raportat, de asemenea, că au găsit componente chinezeşti în sistemul de control al tirului de la tancurile ruseşti care anterior utilizaseră componente fabricate în Franţa.

"Preluăm o mulţime de lucruri diferite, fabricate în China", a declarat Vlasiuk.

Întrebat dacă firme chineze au furnizat piese pentru echipamente militare ruseşti, biroul purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat pentru Reuters: "De-a lungul istoriei, China a lansat o cooperare comercială normală cu toate ţările, inclusiv cu Rusia, pe baza egalităţii şi a beneficiilor reciproce. În ceea ce priveşte exporturile de articole militare, China a adoptat de-a lungul timpului o atitudine prudentă şi responsabilă. Poziţia şi acţiunile Chinei au fost întotdeauna în acest sens", a transmis Beijingul.

Vlasiuk susţine însă că Ucraina a reuşit să identifice unii producători sau furnizori şi să împărtăşească aceste informaţii cu aliaţii occidentali. El a numit China North Industries Group (Norinco), un producător chinez de arme, ca fiind unul dintre furnizori, precum şi compania militară Xinxing Guangzhou Import & Export Co, dar nu a spus ce anume au furnizat.

Un membru al personalului de la Norinco, care a refuzat să-şi dea numele, a declarat că firma "nu furnizează componente pentru echipament militar Rusiei", în timp ce Xinxing Guangzhou Import & Export Co. nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

De asemenea, Ministerul de Externe al Rusiei nu a răspuns la o solicitare din partea agenţiei pentru un punct de vedere.

La începutul acestei săptămâni, SUA au adăugat companii chinezeşti pe lista celor mai recente sancţiuni, inclusiv o companie care preia şi revinde imagini prin satelit despre care Departamentul de Stat a declarat că a furnizat coordonatele unor locaţii din Ucraina pentru entităţi afiliate cu Wagner şi cu şeful său, Evgheni Prigojin.

Pe de altă parte, Ucraina a impus sancţiuni companiei chineze Comnav Technology pentru că a furnizat Rusiei echipamente de navigaţie şi radar ce ar putea fi folosite pentru dronele şi rachetele ruseşti şi iraniene. Un membru al personalului Comnav, întrebat dacă livrează componente Rusiei, a răspuns: "Nu, bineînţeles că nu".

Vlasiuk spune însă că este vorba de o "bătălie continuă", mai întâi pentru a impune sancţiuni Rusiei şi apoi pentru a închide portiţele pe care Moscova le-ar găsi pentru a le evita. "Vedem că există o mulţime de exemple de ţări terţe care continuă, cu sau fără voia lor, să sprijine eludarea sancţiunilor", a spus el.

Pe de altă parte, potrivit documentelor secrete ale Pentagonului scurse în mediul online, spionajul american ar fi ajuns la concluzia că Beijingul ar fi aprobat acordarea de ajutor letal Rusiei pentru războiul său din Ucraina, mai ales în cazul în care armamentul furnizat de Occident Ucrainei ar provoca o escaladare semnificativă a conflictului.

În acelaşi timp, Beijingul a dorit ca orice eventual transport să rămână secret, a scris Washington Post.

Un raport al serviciilor secrete datând din 23 februarie afirmă că Beijingul a aprobat furnizarea progresivă de arme către Moscova, pe care le-ar disimula sub pretextul trimiterii unor echipamente civile.

Comitetul Militar Central al Chinei ar fi pus însă condiţia ca transporturile să rămână secrete, iar deocamdată nu există nicio dovadă că astfel de arme au fost efectiv trimise.

O evaluare separată a serviciilor de informaţii americane din aceeaşi perioadă evalua că Beijingul ar vedea un eventual atac ucrainean "semnificativ" pe teritoriul Rusiei, pentru care ar fi folosite arme americane sau NATO, drept "un indiciu că Washingtonul este direct responsabil pentru escaladarea conflictului şi, eventual, ar fi fost o justificare suplimentară pentru ca China să ofere Rusiei ajutor letal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"
Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"
După izbucnirea conflictelor dintre Rusia și Ucraina, respectiv dintre guvernul israelian Netanyahu și extremiștii Hamas, din Palestina, au apărut noi tensiuni în Orientul Mijlociu. În...
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
#razboim ucraina, #Rusia, #invazie, #China, #componente, #arme, #rusesti , #Razboi Ucraina