''Războiul mondial al pâinii a început deja''. Avertisment: riscăm conflicte civile, terorism sau lovituri de stat

Duminica, 05 Iunie 2022, ora 11:38
5648 citiri
''Războiul mondial al pâinii a început deja''. Avertisment: riscăm conflicte civile, terorism sau lovituri de stat
Refugiați din Siria fotografiați recoltând un grâu inferior care le asigură supraviețuirea FOTO Hepta

Criza mondială generată de blocada rusă asupra porturilor ucrainene a început deja să-și producă efectele, avertizează un înalt oficial italian.

Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat sâmbătă, 4 iunie, că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa", transmite EFE.

"Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm", a avertizat Di Maio.

EFE aminteşte că, înainte de invazia rusă, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Preşedintele rus Vladimir Putin "trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile", a adăugat el.

"Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse", a subliniat Di Maio, care a explicat că "ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa".

Di Maio a amintit că a avut loc o primă sesiune de dialog cu ţările mediteraneene pe tema securităţii alimentare, "toţi partenerii acţionăm concertat cu Germania, Turcia, Franţa şi multe alte ţări pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantităţile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina".

Italia s-a oferit în urmă cu câteva zile să demineze porturile Ucrainei şi să creeze "coridoare maritime" pentru transportul grâului, iar premierul Mario Draghi l-a sunat pe Putin ca să-i ceară deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina şi din porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse. Putin i-a răspuns că, dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse Rusiei, ţara sa va putea exporta cereale.

Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are asupra securităţii alimentare războiul dintre Ucraina şi Rusia, ambele ţări, mari exportatoare de cereale.

Noua armă cu sistem de ghidare pe care ar fi folosit-o rușii la ultimele atacuri din Harkov. „Ceva între o bombă aeriană şi o rachetă”
Noua armă cu sistem de ghidare pe care ar fi folosit-o rușii la ultimele atacuri din Harkov. „Ceva între o bombă aeriană şi o rachetă”
Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, în care a murit cel puţin o persoană, au...
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
#razboiul painii, #criza cereale, #razboi Ucraina, #grau ucraina , #invazie ucraina