Cum te protejezi corespunzător de razele UV

Advertorial
Joi, 28 Aprilie 2022, ora 17:41
3915 citiri
Cum te protejezi corespunzător de razele UV
FOTO: shutterstock.com

Cu siguranță nisipul fin al plajei, briza răcoroasă a mării și razele călduroase ale soarelui se numără printre plăcerile de neegalat ale unei binemeritate vacanțe la mare. Însă odată cu costumul de baie, pălăria favorită pentru plajă și biletul de avion, mai există un aspect pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când te pregătești pentru un concediu într-o regiune însorită: cum să te protejezi corespunzător de radiațiile ultraviolete ale soarelui.

Expunerea necorespunzătoare la soare este una din cele mai frecvente cauze ale apariției bolilor de piele, iar din acest motiv trebuie să aplici atent măsurile de precauție necesare. Iată cum să te protejezi eficient de razele UV.

Folosește creme de protecție solară cu factor corespunzător

Una din cele mai eficiente metode de a te proteja corespunzător de atacul radiațiilor solare nocive este folosirea de produse de protecție solară. Cremele și loțiunile cu factor SPF ridicat ajută la prevenirea deteriorării și fotoîmbătrânirii pielii, având acțiune dovedită împotriva radiațiilor de tip UVA și UBV. Acestea pot fi alese în funcție de vârstă și de tipul de ten.

Astfel, poți alege produse cu SPF minim 15, sau de 30 sau 50 pentru fototipuri deschise de piele sau pentru copii. Ele trebuie aplicate cu 15-30 minute înainte de expunerea propriu-zisă la soare, și reaplicate frecvent în caz de transpirație, înot și ștergere repetată cu prosopul.

Evită expunerea la soare la ore de vârf

Expunerea la soare are, desigur, beneficiile sale. Printre acestea se numără sintetizarea vitaminei D în organism sau asigurarea unui tonus psihic și fizic bun. Cu toate acestea, una din principalele condiții pentru a preveni riscul apariției anumitor probleme de sănătate este ca expunerea să se facă cu moderație.

Pentru adolescenți și adulți, plaja în bătaia directă a soarelui trebuie să se limiteze la maxim 30 minute pe zi, în timp ce pentru copiii cu vârste de până la 3 ani ea ar trebui chiar evitată, sau să se facă doar folosind umbrele de soare. Intensitatea radiațiilor UV este cea mai ridicată în intervalul 11-16, deci e recomandat să nu te expui la soare în acest interval.

Poartă haine care te protejează

Folosirea de îmbrăcăminte adecvată este și ea una din cele mai eficiente metode care te ajută să te protejezi de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, mai ales atunci când te afli în zone foarte însorite. Țesăturile subțiri, special concepute pentru sezonul cald, au de multe ori trecut pe etichetă ratingul UPF (factorul de protecție împotriva radiațiilor UV).

Hainele cu un factor UPF 50 permit ca un procent de doar 2% din radiațiile UVA și UVB să ajungă la piele, restul fiind absorbit de către material. Un rating bun al textilelor este cuprins între 15-24, dar și îmbrăcămintea care are pe etichetă UPF 25-39 asigură o protecție foarte bună.

Nu uita de ochelarii de soare!

Ochii și zona sensibilă din jurul lor au, la rândul lor de suferit din cauza expunerii la soare, de aceea ochelarii de protecție sunt de nelipsit, în mod special în timpul verii. Afecțiunile care pot să apară datorită luminii intense sunt fotoconjunctivita sau fotokeratita, care pot provoca arsuri ale pleoapelor sau corneei.

Ochelarii trebuie aleși însă cu filtru UV corespunzător, care să asigure o absorbție de până la 400 mn, adică limita de radiație UV.

Radiațiile UVA și UVB pot să dăuneze pielii dacă nu îți asiguri o protecție corespunzătoare, aceasta fiind o cerință esențială pentru a te bucura de efectele benefice ale expunerii la soare. Alege produsele cu factorii potriviți, pentru a te bucura de zilele însorite din vacanța ta binemeritată!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#razele uv, #protectie raze uv , #viata sanatoasa