Sprijin militar pentru Republica Moldova, discutat de Europa pe fondul evenimentelor din Transnistria

Joi, 29 Februarie 2024, ora 23:42
3100 citiri
Sprijin militar pentru Republica Moldova, discutat de Europa pe fondul evenimentelor din Transnistria
Soldați din Republica Moldova FOTO Facebook

Puterile europene discută cum să sporească sprijinul militar pentru Republica Moldova, deoarece aceasta se confruntă cu „eforturi din ce în ce mai agresive de destabilizare” din partea Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine, pe 29 februarie, potrivit Reuters.

„Republica Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive. Iar situația din Transnistria este monitorizată aici cu mare atenție”, a spus reprezentantul Ministerului de Externe al Franței.

Lemoine a precizat că problema va fi discutată între unii miniștri europeni de externe și de apărare la o întâlnire de la Paris în zilele următoare, reuniune care se va concentra și pe creșterea sprijinului pentru Ucraina. Potrivit diplomaților europeni, aceasta ar putea avea loc pe 7 martie și a fost planificată după conferința privind Ucraina convocată de președintele francez Emmanuel Macron.

Întâlnirea miniștrilor își propune să dezvolte idei specifice privind apărarea cibernetică, producția de arme, protecția țărilor amenințate de Rusia, în special Republica Moldova, protecția graniței Ucrainei cu Belarus și operațiunile de deminare.

Miercuri, 28 februarie, regiunea separatistă Transnistria a făcut apel la Rusia să-i ajute economia să reziste „presiunii” din partea Moldovei la așa-numitul „congres al deputaților de toate nivelurile”. Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din SUA susțin că Rusia ar putea folosi declarația „congresului” pentru a justifica o serie de acțiuni și acorduri de consolidare a operațiunilor hibride care vizează destabilizarea și polarizarea Republicii Moldova înaintea discuțiilor de aderare ale țării la Uniunea Europeană şi viitoarele alegeri prezidenţiale din Moldova de anul acesta.

Pe ce se bazează sprijinul în rândul clasei muncitoare pentru Putin
Pe ce se bazează sprijinul în rândul clasei muncitoare pentru Putin
Motivele pentru creșterea veniturilor în Rusia au fost bine documentate: lipsa forței de muncă, plățile mari pentru soldați și familiile acestora și un nivel fără precedent al...
După alegerile europarlamentare, Europa este din nou în pericol, avertizează un renumit istoric britanic
După alegerile europarlamentare, Europa este din nou în pericol, avertizează un renumit istoric britanic
Nu te încrede în cei care spun că rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică, 9 iunie „nu sunt atât de rele”. Votul pentru extrema dreaptă poate trage întreaga UE la dreapta și...
#razoi ucraina, #rusia invazie, #Sprijin, #Europa, #Republica Moldova, #Transnistria , #Razboi Ucraina
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil