„Lorzii războiului“ încurajați de Putin ar putea arunca Rusia în haos pentru bani. ”Este timpul să terminăm războiul și să începem afaceri adevărate”

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 23:17
5261 citiri
„Lorzii războiului“ încurajați de Putin ar putea arunca Rusia în haos pentru bani. ”Este timpul să terminăm războiul și să începem afaceri adevărate”
Războinicii lui Putin s-ar putea sfâșia între ei

Războiul civil care s-ar putea profila în Rusia nu se va purta pe falii regionale sau etnice, ci „va fi vorba de gangsteri care se vor lupta pentru bani”, scrie analistul Edward Lucas pentru Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).

Grupul său Wagner este cel mai cunoscut grup de mercenari al Rusiei, furnizând forță militară în Africa sau Siria și susținând războiul din Ucraina prin canalizarea prizonierilor către linia frontului. Mai sunt și alții. Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, are o companie militară privată numită Patriot. Magnatul Ghennadi Timcenko are Redut, folosită anterior pentru a asigura securitatea în afacerea sa cu resurse naturale. Ramzan Kadîrov, omul forte din Cecenia, își conduce republica ca pe-un fief mafiot, tot cu armata sa privată.

Faptul că acestea și alte forțe neregulate sunt necesare este în sine un semn al eșecului forțelor armate ruse. În teorie, toate activitățile militare mercenare pe teritoriul rusesc sunt ilegale. Acum nu este doar tolerată, ci și înfloritoare. Mai mult, aceste unități sunt parazitate de armata rusă principală. Ele concurează cu aceasta, și cu altele, pentru aprovizionare. Existența lor complică lanțul de comandă și reduce eficacitatea militară globală a Rusiei, scrie Lucas.

Există un iz de anii 1990 în această situație, când oligarhii aveau forțe de securitate private care operau deasupra și în afara legii. Acest lucru a luat sfârșit odată cu ascensiunea lui Putin. Dar de data asta este diferit: acestea nu sunt gărzi de corp glorificate, ci adevărate forțe paramilitare. Ele și șefii lor războinici nu reflectă doar starea politicii rusești. Ci o modelează.

Elita din Rusia se pregătește de următorul război civil

Andrei Piontkovski, un comentator născut în Rusia, care trăiește acum în exil în Statele Unite, susține că elita rusă crede că înfrângerea în Ucraina se profilează și că epoca Putin este condamnată. Clanurile aflate în conflict se pregătesc pentru ceea ce urmează: protejarea a ceea ce au deja și disputa pentru activele vaste care vor fi disponibile după prăbușirea regimului. Acest lucru se potrivește cu comportamentul ciudat de conciliant al lui Prigojin din ultima vreme: în ajunul Anului Nou, el a oferit portocale prizonierilor de război ucraineni. De asemenea, el a spus că „este timpul să terminăm războiul și să începem afaceri adevărate”. Aceasta explică, de asemenea, încercările sale de a submina autoritatea și credibilitatea forțelor armate ale Rusiei: poate singura instituție care ar putea ține țara unită.

Teza lui Piontkovski ar putea explica, de asemenea, de ce Kadîrov pare să își menajeze cele mai eficiente trupe din războiul din Ucraina. Va avea nevoie de ele mai târziu. Liderul cecen și-a ținut în mod batjocoritor propria conferință de presă online, imediat după ce Putin a anulat-o pe a sa, în mod normal un punct fix al calendarului rusesc de sfârșit de an.

Acest lucru adaugă o nouă dimensiune la discuția bulversantă despre posibila dezintegrare a Rusiei. Piontkovski susține că războiul civil iminent nu va fi pe tema orientărilor politice („roșu” versus „alb”), nici o explozie post-imperială de-a lungul unor falii regionale, etnice sau religioase. Va fi vorba de gangsteri care se vor lupta pentru bani.

Bătălia pentru control Wagner

Mercenarii Wagner reprezintă o problemă serioasă pentru generalii ruși, este de părere și geostrategul George Friedman. „Gherasimov, poate că este un general competent, dar, având în vedere realitatea, va duce o bătălie pentru comanda asupra Wagner înainte de a duce bătăliile pentru Ucraina. Treaba lui este să se prăbușească și să încercuiască inamicul și să forțeze capitularea în masă sau moartea. El se confruntă cu o rezistență dură din mai multe direcții, dar dacă va reuși, ar putea pune capăt impasului și forța negocierile despre care credeam că vor veni mult mai repede“, scrie Friedma pentru Geopolitical Futures.

Moscova l-a eliberat din funcția de commandant al trupelor din Ucraina pe general Serghei Surovikin, plasându-l în subordinea succesorului său, generalul Valeri Gherasimov. Într-un fel, acest lucru are sens – îl poate ajuta pe noul comandant să își găsească locul – dar dacă lucrează spre eșecul lui Gherasimov, ar putea crea probleme de moral. Aranjamentul este ciudat, dar dacă funcționează, funcționează, iar Rusia are mare nevoie de ceva care să funcționeze.

A trecut aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina și încă nu a revendicat nicio aparență de victorie. Armata a purtat bătălii și chiar a părut să fi câștigat unele, dar nimic nu a fost decisiv. O bătălie potențial decisivă se desfășoară acum, dar ușurarea comandantului teatrului de operațiuni nu indică faptul că aceasta decurge bine.

Cred că, dacă Putin negociază pentru câștiguri banale, va fi terminat din punct de vedere politic. El trebuie să aibă succese substanțiale pentru a justifica costul războiului“, susține George Friedman.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#razoi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #razboi civil, #gangsteri, #armate, #private, #lupta, #bani , #Rusia