La aproape doi ani de la instalarea in functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu reuseste cea mai importanta mutare, intr-un moment in care tot mai multi sunt cei care se indoiau de capacitatea sa de a conduce forul.
Federatia Romana de Fotbal a anuntat ca a reusit, prin intermediul departamentelor Juridic si Polici Publice, sa influenteze Codul Fiscal in favoarea cluburilor din Romania.
Cinci articole din noul Cod Fiscal au fost modificate, iar cluburile din Romania vor beneficia de mai multe avantaje.
Cel mai important este acela ca echipele participante in cupele europene nu vor mai fi obligate sa plateasca impozite pentru primele acordate jucatorilor pentru rezultate, fie ca este vorba despre calificare sau participare.
Acest lucru este in special in avantajul cluburilor de top, insa mutarea poate fi periculoasa, dupa cum avertizeaza expertii in domeniu.
"Este bine ca in aceasta perioada s-au reusit acest modificari, insa neimpozitarea primelor poate fi cu dus si intors, intrucat se poate produce o prapastie intre cluburile mari si cele mici. Oricum, la nivelul bugetelor, in fotbalul romanesc este deja clar ca exista Steaua si restul lumii", a avertizat avocatul Catalin Ciubota, pentru Ziare.com.
In orice caz, o echipa precum Steaua ar putea economisi cateva sute de mii de euro bune, daca va ajunge in grupele Ligii Campionilor.
Potrivit noului Cod Fiscal, FRF nu va mai plati impozite pentru imobilele pe care le detine, iar acest lucru va duce, conform reprezentantilor de la "Casa Fotbalului", la "consolidarea bugetului si la directionarea acestor sume, care constituiau impozite, catre proiectele dedicate dezvoltarii fotbalului romanesc".
Si prin aceasta mutare, FRF va reusi sa faca o economie de cateva sute de mii de euro lunar.
Celelalte modificari din Codul Fiscal anuntate de FRF:
- Scaderea cotei TVA de la 24% la 5% pentru accesul la evenimente sportive vine atat in beneficiul cluburilor, care, in calitate de organizatori ai evenimentelor fotbalistice vor putea obtine surse de finantare sporite, cat si in avantajul iubitorilor de fotbal, care vor putea beneficia de preturi mai mici pentru biletele la partidele de fotbal.
- Cluburile au obligatia de a plati 5 categorii de contributii sociale platite individual si de angajator. In urma acestei modificari normative, in situatia in care un club acorda salarii mai mari decat cuantumul '5 X salariul mediu brut', doua dintre aceste categorii de contributii sociale pentru aceste salarii (asigurarea sociala platita individual, asigurarea sociala platita de angajator si asigurarea de sanatate platita individual) vor fi plafonate in cuantumul '5 X salariul mediu brut'. Propunerea initiala a FRF a vizat aplicarea acestui plafon pentru toate categoriile de contributii sociale.
- Plafonul sponsorizarilor se ridica de la 0.3% la 0.5%, acestea putandu-se reporta pe o perioada de 7 ani. Propunerea initiala a FRF a fost ridicarea plafonului la 1%. Practic, din 2016, societatile comerciale au posibilitatea sa directioneze mai multi bani, prin sponsorizari, catre fotbal. Aceasta modificare reprezinta o provocare pentru cluburi, care isi pot atrage astfel surse de finantare consistente si transparente prin dezvoltarea zonelor de marketing, comercial si comunicare.
Noul Cod Fiscal a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.