Ce sector a reusit sa devina al treilea contributor la PIB-ul Romaniei

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 12:32
5085 citiri
Ce sector a reusit sa devina al treilea contributor la PIB-ul Romaniei

Sectorul IT&C a reusit sa fie al treilea contributor brut la produsul intern brut (PIB) al Romaniei, iar 1.700 de proiecte au fost finantate cu ajutorul fondurilor europene, a declarat, miercuri, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala, in cadrul conferintei de prezentare a Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania 2014-2020.

"De cateva saptamani avem o noua Comisie Europeana. IT&C este domeniu in care Romania trebuie sa ai aiba rolul de leadership. Elementul fundamental tine de programare si planificare a interventiilor publice, de predictibilitate pentru tot ce inseamna IMM-uri.

Putem sa confirmam mediului de afaceri ca la cele 500 de milioane de euro alocate in 2013 in domeniu, s-au adaugat alte 100 de milioane de euro. De asemenea, un numar de 1.700 de proiecte in sectorul IT&C au fost finantate din fonduri europene", a afirmat Cotovelea.

Companiile IT din Romania sunt pe val: Crestere de 400% a afacerilor

Acesta a amintit, totodata, proiectul Ro-Net privind internetul in banda larga in zonele defavorizate din punct de vedere geografic si a carui implementare a demarat dupa ce Comisia Europeana (CE) a aprobat, saptamana trecuta, finantarea de 84 de milioane de euro.

"Ro-Net a inceput implementarea inca de saptamana trecuta. Avem 84 de milioane de euro aprobate de catre Comisia Europeana. Vreau sa mai spun ca trebuie sa finantam proiecte integrate. Nu avem atat de multe resurse financiare incat sa incepem sa finantam disparat proiecte. Trebuie sa ne mentinem nivelul de competitivitate pe care il avem in regiune. Vom continua sa avem peste un miliard de euro pentru acest domeniu", a punctat oficialul.

Strategii in domeniul IT

Agenda Digitala pentru Romania 2020, document care s-a aflat in consultare publica pana pe data de 31 iulie 2014, arata ca investitiile totale in sectorul Tehnologiei Informatiei si a Comunicatiilor (TIC) vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro in Romania, pana in anul 2020, iar impactul pozitiv in produsul intern brut (PIB) va fi de 13%.

Scurta privire in viitor: Care sunt domeniile cheie pentru dezvoltarea Romaniei

Obiectivele-cheie de performanta ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale tarilor europene in vederea indeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeana.

Domeniile avute in vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetica, Cloud Computing, Open Data, Big Data si Media Sociale; TIC in Educatie, Sanatate, Cultura si e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare si Inovare in TIC; Broadband si Servicii de Infrastructura Digitala.

De altfel, in cazul ultimului domeniu vizat se asigura incluziunea sociala si permite beneficii in toate celelalte domenii de actiune. O implementare completa a viziunii strategice asupra sectorului TIC in Romania va duce la investitii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Potrivit documentului strategic, investitiile in domeniul Cercetarii si Dezvoltarii ar trebui sa ajunga, in Romania, la 2% din PIB pana in anul 2020, de la 0,49% in 2012, iar rata de ocupare a fortei de munca pentru persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani trebuie sa ajunga, in urmatorii sase ani, la 70%, in crestere cu aproape 6% comparativ cu situatia din 2013.

Totodata, in perioada 2014-2020 aplicarea unor politici adecvate in domeniul eCommerce, C&D si Inovare in Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor /TIC/ ar trebui sa aiba un impact estimat la 3% in cresterea PIB si la 2% in privinta locurilor de munca.

La nivelul anului 2012, in Romania activau un numar de 15.726 de companii in domeniul TIC, dintre care 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. De asemenea, gradul de utilizare regulata a Internetului a crescut cu 45%, iar numarul persoanelor care nu au utilizat niciodata internetul a scazut la 42%.

Acoperirea broadband fix din mediul rural a crescut, in prezent, cu 78%, in timp de acoperirea broadband mobil s-a majorat cu 41%.

Citește și:
Cu cât a crescut PIB-ul României. Cele mai noi date INS despre economia țării
Cu cât a crescut PIB-ul României. Cele mai noi date INS despre economia țării
Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul III cu 1,3%, în termeni reali, faţă de trimestrul II din acest an, şi cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier faţă de...
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Comentarii