Planuri pentru Posta: Directorul general, la un pas de demitere. In rest, cresc salariile

Marti, 20 Mai 2014, ora 14:47
4058 citiri
Planuri pentru Posta: Directorul general, la un pas de demitere. In rest, cresc salariile
Foto: Flickr.com/Posta Romana

Directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, ar putea fi demis in urma scandalului legat de compensatii, iar angajatii companiei ar putea beneficia de o crestere salariala, a anuntat, marti, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

"In mod personal, astept in continuare documentele. Deocamdata, nu am vazut decat cinci astfel de documente (renuntari benevole la clauzele din contractele de munca - n.red.). Cu toate acestea, banuiesc ca nu puneti la indoiala decizia comunicata de domnul Smeeianu. Cu siguranta, lucrurile nu vor ramane asa. Noi incercam sa intram in legalitate, ceea ce inseamna o relatie de munca dintre o societate nationala, care gafaie din punct de vedere economic si financiar, si conducerea acesteia. Vreau sa va spun foarte sincer ca nu vom accepta nicio secunda vreo deviere de la lege, de la contractele care guverneaza munca in societati.

Telenovela 'Rosita-Smeeianu' se desfasoara in afara activitatii normale a Guvernului si, tocmai de aceea, am anuntat public si vom anunta public in continuare demersurile legale pe care le vom intreprinde pentru recuperarea acelor sume. Un director care trebuie demis nu trebuie sub nicio forma sa primeasca niciun fel de suma. Ne simtim prejudiciati si vom actiona in instanta utilizand toate mijloacele legale de care dispunem pentru recuperarea acestor bani", a afirmat Cotovelea.

Posta Romana plateste 60.000 de euro unui director concediat - ministrul Cotovelea cere verificari

Ministrul a cerut recent verificari la modul in care se fac platile compensatorii in Posta Romana dupa ce a aflat ca Rosita Alexe, director executiv al directiei juridice, control si resurse umane din cadrul companiei, urmeaza sa primeasca o suma de 60.000 de euro, dupa ce a fost concediata.

"In ceea ce priveste banii incasati de doamna Rosita Alexe, informatia este cu 'da', dar am solicitat in scris, prin Adunarea Generala a Actionarilor, si dovada fizica in acest sens (...) Ion Smeeianu a stiut de clauza privind compensatiile, a negociat si a semnat acel contract. Se lucreaza acum la solutiile legale pentru indepartarea lui Ion Smeeianu de la conducerea Postei Romane", a adaugat Cotovelea.

Luni, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat ca intreaga echipa de management a Postei Romane, respectiv directorii executivi si directorii, a renuntat la salariile compensatorii din contractul individual de munca.

Directorii Postei Romane au renuntat la salariile compensatorii uriase

Salarii mai mari la Posta Romana

Salariile din Posta Romana s-ar putea mari cu valori cuprinse intre 80 si 120 de lei, in termeni reali, in etape, dar asta depinde de cresterea veniturilor companiei, a mai precizat, marti, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

"Suntem in negocieri si nu putem spune acest lucru. Vreau sa mentionez ca avem un spatiu extrem de redus bugetar prin care putem sa crestem salariile celor de la Posta Romana. (...) In trimestrul I, anul acesta, profitul operational al Postei Romane a fost de aproximativ cinci milioane de euro. Noi, daca venim acum si crestem salariile pentru cei ramasi, aproximativ 27.000 de oameni, ne ducem cu ea direct in insolventa. Deci, trebuie gestionata cu foarte mare grija intreaga problematica a Postei Romane.

Ceea ce vrea Guvernul sa faca este sa aiba o privatizare de succes, asa cum s-a privatizat Dacia sau Petrom. In legatura cu majorarile salariale, acestea depind foarte mult de discutiile pe care le vom avea miercuri (21 mai - n.red.). In termeni reali, putem vorbi de o crestere intre 80 si 120 de lei. Trebuie facuta, insa, o analiza impreuna cu sindicatele. Capacitatea bugetara a companiei nu permite, in mod imediat, pentru toti cei 27.000 de lucratori o crestere substantiala si este direct corelata cu cresterea veniturilor", a explicat Cotovelea.

In ultima perioada, Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) a organizat mai multe actiuni de protest, pentru a face cunoscute problemele cu care se confrunta salariatii companieisolicitand, in principal, demiterea directorului general al CNPR, Ion Smeeianu, si a directorului executiv Rosita Alexe.

Cele mai importante revendicari ale SLPR sunt angajarea de personal pe posturile vacante, cresterea salariilor din Posta Romana incepand cu data de 1 iunie 2014, cu procentul inflatiei, acordata in suma fixa, si cresterea lunara a veniturilor CNPR, comparativ cu luna anterioara.

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...
Comentarii