Ziare.com

Constructorul autostrazii Lugoj - Deva aduce acuzatii grave institutiilor statului roman: Santaj, intimidare, un blocaj inventat. Lotul 3 este gata, rezilierea este abuziva

de Redactia Ziare.com
Joi, 29 August 2019, ora 22:02

   

Constructorul autostrazii Lugoj - Deva aduce acuzatii grave institutiilor statului roman: Santaj, intimidare, un blocaj inventat. Lotul 3 este gata, rezilierea este abuziva
Constructorul spaniol al Autostrazii Lugoj-Deva il acuza pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, ca a reziliat abuziv contractul, in conditiile in care lotul 3 este finalizat si asteapta receptia.

Intr-un comunicat de presa, COMSA Corporacion, parte a asocierii care a castigat licitatia de construire a lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva, povesteste piedicile care i s-au pus in realizarea proiectului si considera ca institutiile statului roman au adus intentionat intarzieri in desfasurarea lucrarilor.

Constructorul aduce acuzatii grave autoritatilor romane, spunand ca a existat "sentimentul ca suntem santajati", s-au primit scrisori de intimidare si totul este doar un blocaj inventat de autoritatile romane din cine stie ce motive obscure. Mai mult, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, i-a felicitat pentru lucrari, dupa care a reziliat contractul.

Compania spaniola spune ca se gandeste foarte serios sa faca plangeri penale si sa actioneze statul roman in judecata.

"Abia acum putem intelege de ce investitorii straini, atrasi de promisiunile guvernantilor si de imaginea idilica prezentata, dupa ce ajung in Romania nu stiu cum sa fuga mai repede", isi incheie constructorul spaniol comunicatul de presa.

Lotul 3 este finalizat si asteapta receptia

"Lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva este finalizat si asteapta receptia pentru a fi dat in folosinta. Ministrul Cuc a reziliat insa contractul intr-un mod absolut abuziv!", sustine COMSA Corporacion.

Constructorul mai spune ca a existat o colaborare "extrem de dificila" cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe perioada derularii proiectului si acuza ca institutiile statului roman ar fi adus intentionat intarzieri in desfasurarea lucrarilor.

"Piedicile inregistrate de Asociere pe parcursul derularii proiectului cat si rezilierea contractului in momentul in care construirea lotului 3 a fost finalizata ridica mari semne de intrebare despre integritatea si buna credinta a autoritatilor statului, care intentionat au adus intarzieri in desfasurarea lucrarilor", se arata in comunicatul de presa.

Constructorii explica ce masuri decise de statul roman au dus la intarzieri si sustin ca toate acestea ar fi prejudiciat financiar societatea.

"In septembrie 2017, in decizia luata de Curtea Internationala de Arbitraj, ne-a fost recunoscuta extinderea termenului de executie si a decis ca CNAIR sa plateasca revendicarile pe care antreprenorul le avea deja castigate in valoare aproximativa de 12.000.000 lei. CNAIR a refuzat plata acestei sume. In urma acestor intamplari, CNAIR si-a exercitat pe deplin forta intr-o maniera absolut abuziva, incalcand toate clauzele contractuale anterioare, continuand sa ameninte Asocierea cu penalitati, neconformitati, instructiuni de remediere.

Cu rea-credinta si intr-un mod complet abuziv, conducerea CNAIR, dupa ce a stabilit oficial toate aceste probleme si dupa ce noi am executat aceste lucrari timp de mai bine de un an, a transmis o notificare, in decembrie 2017, prin care am fost informati ca nu doreste sa plateasca niciuna dintre lucrarile executate si in care practic nu recunoaste Autorizatia de Constructie semnata de ministrul Transporturilor cu noile planuri de deviere a drumului national!", se mai arata in comunicat.

Avem sentimentul ca suntem santajati

Constructorii povestesc ce piedici au continuat sa intampine in derularea proiectului si spun ca au avut sentimentul ca sunt santajati.

"Epopeea Asocierii TELOXIM CON - COMSA - ALDESA CONSTRUCCIONES - ARCADIS EUROMETUDES nu s-a terminat, pentru ca lovitura de gratie urmeaza sa vina. Spre sfarsitul proiectului, pe data de 26 iunie 2019 a avut loc o noua sedinta oficiala, unde s-a discutat despre faptul ca Proiectul se apropie de sfarsit, si se estimeaza ca autostrada va putea fi data in trafic in aproximativ o luna. Cu aceasta ocazie s-a pus sub semnul intrebarii modalitatea contractuala de efectuare a platilor ramase.

Lucrarile s-au desfasurat cu o normalitate absoluta pana cand s-a schimbat din nou conducerea CNAIR, si pe la mijlocul lunii iulie 2019 este numita aceeasi echipa care anterior a actionat abuziv impotriva noastra. Evident, avem din nou sentimentul ca suntem santajati, numai ca, acum lucrarile sunt practic finalizate si gata de a fi puse in functiune".

Astfel, se blocheaza posibilitatea populatiei Romaniei de a se bucura, din motive ascunse, din razbunare si actiuni deplasate ale autoritatii contractante, de aceasta portiune de autostrada care este gata sa fie folosita", se mai arata in comunicat.

Cuc i-a felicitat pentru lucrari, dupa care a reziliat contractul

Constructorul mai sustine ca, in 25 iulie, ministrul Cuc i-a felicitat pentru lucrari si ca tot atunci s-a stabilit ca autostrada sa fie deschisa in 12 august:

"Este, pentru noi cu atat mai frustrant ce se intampla acum, cu cat pe data de 25 iulie dl. ministru Cuc, impreuna cu directorul general al CNAIR si echipa sa, au vizitat santierul si au afirmat ca toate lucrarile practic sunt finalizate si gata de a fi puse in trafic. In mod surprinzator, a fost felicitat si Project Manager-ul pentru munca depusa. Tot atunci s-a stabilit ca lotul sa fie deschis traficului la data de 12 August 2019.

Asocierea a anuntat pe 12 august ca lucrarile aferente proiectului au fost finalizate si ca nu exista impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR sa nu efectueze receptia proiectului si punerea sa in functiune. Finisajele actuale sunt in afara corpului autostrazii si se pot executa fara a incurca traficul, ceea ce inseamna ca nu impiedica receptia lucrarii.

De asemenea, Asocierea considera o imprudenta deschiderea unilaterala, in data de 13 august, de catre CNAIR a traficului la Nodul Ilia, existand pericolul unui risc pentru utilizatori si nu isi asuma nicio responsabilitate cu privire la aceasta situatie, avand in vedere ca receptia s-a realizat fara o coordonare corespunzatoare intre Parti".

Am primit scrisori de intimidare

In comunicat se mai arata ca CNAIR are o datorie de 99,216 milioane lei fata de Asociere, derivata in principal din revendicari estimate de Comisia de Adjudecare a Disputelor si lucrari certificate si aprobate de inginer, care, insa, nu au fost autorizate de CNAIR. Din cele 99,216 milioane de lei suma de 15, 5 milioane de lei fara TVA este aferenta Ecoductului 1 neplatit de CNAIR inca din anul 2016.

"Pe 9 august, am primit 2 scrisori de intimidare, prima cu Actul Aditional al Extinderii Garantiilor, deja semnat de toti membrii CNAIR si prin care am fost invitati sa-l semnam desi nu se ajunsese la nici un acord cu privire la aceast subiect, iar a doua scrisoare continand o factura cu penalitati de 73.000.000 de lei pentru curatarea santurilor lucrarii in timpul executiei, cu toate ca exista o decizie a Comisiei de Adjudecare a Disputelor prin care sunt respinse penalitatile solicitate.

Un blocaj inventat de autoritatile romane din cine stie ce motive obscure

In ceea ce priveste receptia lotului 3, CNAIR ne-a transmis ca pentru a o autoriza este necesar sa extindem perioada de garantie contractuala a Proiectului de la 4 la 10 ani, adica 6 ani suplimentari, fara costuri pentru compania de stat. Noi am propus extinderea la 8 ani, cu limitare la parte din contract", spun reprezentantii Asocierii, care dau toate asigurarile in ceea ce priveste calitatea lucrarilor si siguranta utilizarii autostrazii pe portiunea construita de cei patru asociati.

"Aceasta solicitare a CNAIR este total ilegitima, deoarece este lipsita de o baza contractuala. Cu toate acestea noi ne dorim sa gasim o solutie care sa multumeasca toate partile implicate, sa deblocam situatia actuala. Din pacate, pana acum ne-am lovit de un refuz total din partea companiei. Am avut discutii, in ultima perioada, inclusiv cu ministrul Transporturilor. Fara rezultat. Domnul ministru Cuc a decis, fara baza legala rezilierea contractului.

Am avut intotdeauna deschiderea de a continua si finaliza acest proiect, chiar daca asta a insemnat pierderi pentru noi. Acest blocaj inventat de autoritatile romane din cine stie ce motive obscure ne determina sa ne gandim foarte serios sa facem plangeri penale si sa actionam statul roman in judecata. Abia acum putem intelege de ce investitorii straini, atrasi de promisiunile guvernantilor si de imaginea idilica prezentata, dupa ce ajung in Romania nu stiu cum sa fuga mai repede", isi incheie comunicatul societatea Comsa SA.

Constructorul lotului 3 al atostrazii Deva -Lugoj este Asocierea formata din S.C. TELOXIM CON S.R.L. - COMSA S.A.- ALDESA CONSTRUCCIONES S.A. - S.C. ARCADIS EUROMETUDES S.A. COMSA Corporacion este un grup spaniol cu o cifra de afaceri de 1.080 milioane de euro si peste 7.700 de angajati ce isi desfasoara activitatea in sectorul infrastructurilor si ingineriei.

Asociatia Pro Infrastructura: O premiera de nivel mondial

Asociatia Pro Infrastructura a fost cea care a anuntat ca a fost reziliat contractul lotului 3 al autostrazii A1 Lugoj-Deva.

"La 16 zile de cand tronsonul de 21 km aflat la un procent fizic de 99% putea fi dat in trafic, ministrul Cuc si executantii lui din CNAIR au persistat in santajarea constructorului si obligarea acestuia de a accepta o extindere a garantiei tuturor lucrarilor de la 4 la 10 ani, neluand in calcul in niciun moment deschiderea autostrazii.

Imaginati-va rezilierea unui contract al unei case unde mai trebuie pus un bec. Pentru profesionistii din domeniul infrastructurii de transport asa ceva este de neimaginat. Probabil vorbim de o premiera la nivel mondial", arata asociatia intr-o postare pe Facebook.

Deputatul USR Catalin Drula: Este o ticalosie imensa

Si deputatul USR Catalin Drula explica de ce rezilierea contractului pentru Autostrada Lugoj-Deva lot 3 la 99%, cu lotul gata de trafic, este o ticalosie imensa."Prin reziliere, statul roman pierde perioada de garantie a lucrarilor de 4 ani. Patru ani in care ar fi fost responsabilitatea constructorului sa repare orice eventual defect.

Va fi, cel mai probabil, considerata o reziliere abuziva de tribunale. Totul arata ca o decizie de 'muschi fara creier' pentru care s-au inventat pretexte juridice. O asa-zisa 'neconformitate' care tine de scurgerea apelor intr-un capat al lotului care nu va fi dat traficului (este dupa breteaua de iesire) - o situatie rezolvabila in cateva saptamani de lucrari care n-are nicio legatura cu siguranta traficului.

Cel mai probabil, vom ajunge sa platim despagubiri enorme peste 4-5 ani pentru aceasta reziliere. S-a mai intamplat: ministrii care si-au umflat muschii si dupa 5 ani a venit factura de plata (altui guvern) . 28 de milioane de euro, de exemplu, primiti de un constructor in tribunale pe un lot de autostrada reziliat in 2011 cu trambite", spune Catalin Drula.

Deputatul USR mai spune ca "Deschiderea traficului e cea mai importanta in acest moment. Avem 21 de km care sunt perfect folosibili. Autostrada, oameni buni! Pentru care am platit sute de milioane de lei in ultimii 6 ani. Si ea sta inchisa acum. Pentru cine vrea sa se convinga, uitati-va la filmarea de la bord: https://youtu.be/kAbuMNHobIU

Dar cum se poate deschide traficului autostrada acum dupa reziliere? Legal, e un cosmar".

Drula crede ca ministrul Cuc si cu directorul Scarlat "se cred baieti destepti" si vor probabil sa faca o smecherie in doi pasi:

1. sa se faca ca mai lucreaza CNAIR ceva la autostrada cateva saptamani ca sa nu bata prea rau la ochi ca era deja gata de trafic
2. sa deschida apoi autostrada in trafic, fara receptie, "in regim de santier" cu niste limitari de viteza degeaba (probabil 90-100km/h)

"Prin smecheria asta, noi ne alegem cu o limita de viteza aiurea complet pe o autostrada noua, iar statul roman isi creeaza o si mai mare pozitie de vulnerabilitate juridica fata de constructorul de pe contractul reziliat. Adica, vezi Doamne, nu era bun lotul de receptionat si era atat de grava situatia ca trebuia reziliat contractul, dar dupa cateva saptamani, ce sa vezi, e suficient de bun sa se poata circula", spune deputatul USR.

Ministrul Cuc a dat asigurari ca lotul 3 din Autostrada Lugoj-Deva nu va ramane muzeu, spunand ca se va ocupa CNAIR de asta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13351 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CONSENS si UNITATE

Am scos tzara din noroaie si hirtoape..

 

constructorul spaniol , habar nu are in ce tara a intrat !

el credea ca vorbeste cu oameni ?
ei bine , nu ! el a vorbit cu un Cuc romanesc !
o sa fie tontoroi !

 

Ce treaba are Drula-USR cu articolul asta?

Se stie ca USR au sabotat cel mai mult orice constructie! Pesteri de lilieci, ursi, chemari in judecata, tot felul de tertipuri au folosit USR/USB-istii pentru a sabota orice proiect! Sau e in campanie electorala, sabotorul? )))))

esti

*** .

Ce tot vorbesti tampenii?

Mafia din psd-ul tau nu a facut decat rau in aceasta tara, ne-a adus de rasul Europei si al lumii cu aceasta coruptie generalizata. Se fura ca in codru din bugetul statului iar banii in loc sa se foloseasca in investitii de infrastructura sunt bagati in buzunar de smecherii din camarila psd.
Mai duceti-va bai de unde ati venit!

 

Ceva de genul au reusit pe A2 in Constanta

Nu ma mira. Sunt in stare de orice numai sa ia spagi.
E cineva in stare sa ii verifice pe astia ? Cind se fac ca fac ceva, nu le facem drepte ci cat mai intotochiate.
Cand e vorba sa termine, nu se poate. Hai sa facem altele care nu sunt incluse in programul european.
Cel care a dat aprobarea dupa 10 razgandiri si redesenari si dupa ce au plecat francezii si au venit altii si au facut, e in puscarie.

 

In toata lumea BENEFICIARUL decide daca e gata o lucrare, nu

..constructorul! Cand iti vine zidarul acasa nu stabileste el daca e gata ce ii dai sa faca, ci tu!
Ministrul Cuc are dreptate, 99% nu e 100%, spaniolii sa nu se mai planga ca niste cojones!

Amuzant ca loserii tin tot cu lupul, rea pielea pe ei de tradatori .. )))). ca si la Marele Furt Bechtel, clasat de Kovesi!

 

Geniule, daca comisia de arbitraj le da dreptate

Aia tot isi iau banii ca asa zice in contract, nu e la muschii cucului. Dar ii vor lua cu penalitati adica vom plati mai mult si fara garantie ca s-a reziliat contractu. Tinand cont ca vorbim de psd, ori nu au dat aia spaga care s-a cerut, ori au furat deja banii si isi cumpara bilete de madagascar. Romanii raman si fara bani si fara drumuri, si cu eticheta de excroci. Asta e psdul, partid de hoti pentru hoti

Geniule, voi aveti cateva idei, putine dar fixe!

Toata tara stie de furturile DE DREAPTA(Bechtel, Microsoft, EADS, retrocedari, case ca primarii, privatizari de fabrici cu genti de bani, defrisari, mita pentru televiziuni) dar voi continuati cu nerusinare "PSD fura"! Toti hotii vostri sunt inca in functie, hotii PSD au fost arestati de mult si totusi nu va opriti din vuvuzeala!

Eu astept pozitia ministerului care nu va intarzia! Parerea comisiei de arbitraj nu are valoare legala, e ca parerea postacilor! Singura valoare legala e a instantei de judecata.

CNIAR ramine cu betoanele furate pentru palatele

aristocratiei proletare.

 

Bai Cuc de latrina!

Salutari IQ-ului tau egal cu temperatura aerului de pe varful Omul! Ei cum e in noua hazna din Kiseleff? Apropos, nu te forta prea mult, pentru ca nivelul lichidului e ridicat si ai inceput sa faci valuri!Nu de alta dar stii ce s-a intimplat data trecuta, cind ai murdarit ecranul pe dinauntru!!

Noi o sa platim tot...

Excrocii spanioli au avocati foarte buni in timp ce CNAIR cred ca nici nu a avut avocati si astfel , in ciuda tuturor evidentelor, smecherii au castigat. Cred ca si cei care au negociat contractul din partea romana nu erau profesionisti sau erau corupti si au acceptat articole ,,capcana" in contract. Nu s-a facut o ,,analiza a contractului".
Nicaieri in lume nu se admit prelungiri de termene de ani de zile. Orice zi conteaza.

 

"Excrocii" spanioli, austrieci, italieni, americani:

toti sunt beneficiarii unor contracte oneroase cu un stat mafiot condus de 30 de ani de urmasii camarillei comuniste: PSD, ALDE, PNL, UDMR, PD+ eventule aripi si aripioare politice. Au stiut ce-i asteapta, altfel cum de au acceptat sa-si tina gura inchisa cand vedeau ce preturi se arunca din gura in Romania. Si-au facut antireclama, peste tot in lume cu asemenea scoruri, dar au stiut ca se merita...Acum, ciocu' mic si joc de glezne!

Se pare ca

Cucu nu a primit spaga!
Sunt oameni care nu accepta santajul.
Atunci expertiza internationala

 

ce expertiza?

toti au venit cu sacu' la pomul laudat!
Au tacut 30 de ani chitic, acum este o vorba: "cand te bagi in troaca, te mananca porcii". Riscurile meseriei, atunci cand se intalnesc doi hoti, unul mai versat decat altul...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor