Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Aflat vineri in vizita de lucru la Braila, ministrul Transporturilor Razvan Cuc a anuntat ca lucrarile la podul peste Dunare - proiectat sa semene cu Golden Gate din Statele Unite - sunt in grafic.
De vina pentru eventualele probleme ale proiectului ar fi insa fostul prim-ministru brailean Mihai Tudose, care n-ar fi luptat suficient pentru realizarea podului.
De fapt, proiectul podului peste Dunare care va lega Braila de Tulcea a fost semnat pe 15 ianuarie 2018, in ultima zi a lui Mihai Tudose in functia de premier al Romaniei.
S-a stabilit atunci ca, in patru ani, Astaldi va construi un pod urias, lung de aproape 2 kilometri, care sa lege, peste Dunare, judetele Braila si Tulcea. In plus, acelasi proiect prevede si constructia si 25 de kilometri de drum nou (dintre care 19 pe malul tulcean si 4,3 pe cel brailean) care sa lege podul de reteaua nationala rutiera.
Proiectarea a inceput la scurt timp dupa semnarea contractului, iar pe 19 decembrie s-a dat si ordinul de incepere a lucrarilor. In aparenta, totul pare sa se desfasoare conform planului, asa ca nu aveam niciun motiv serios sa credem ca podul nu va fi gata in anul 2022.
In realitate insa, proiectul intampina o serie intreaga de probleme, pe care autoritatile prefera sa incerce sa le treaca sub tacere.
Despre ce este vorba a explicat pentru Ziare.com directorul Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea.
"La inceputul anului, doar 7% dintre lucrari erau autorizate. Practic, nici macar nu exista front de lucru. Intre timp, acesta s-a creat, printr-o noua autorizatie. Asa se face ca acum circa 60% dintre lucrari sunt autorizate. E un progres, e adevarat.
Cu toate acestea, s-a creat front de lucru doar la pod. Se poate lucra la piloni si la spatiile de ancorare. Lucrarile la soselele care urmeaza sa lege podul de reteaua de drumuri nu sunt autorizate.
Tot auzim, in permanenta, ca se lucreaza acolo si ca totul este in regula. Dar nimeni nu spune ca 40% dintre lucrari nu sunt inca autorizate si ca exista probleme la relocarea utilitatilor (mutarea tevilor de gaz si a stalpilor de elecrtricitate din calea santierului n.red.) ", a declarat Ionut Ciurea.
In loc sa vorbeasca despre aceste probleme si sa spune ce solutii are Ministerul Transporturilor pentru a le rezolva, ministrul Cuc s-a multumit, vineri, la Braila, sa faca doar declaratii cu iz politic.
Mai exact, Cuc a spus ca vina pentru faptul ca acest pod se construieste abia acum ar fi Mihai Tudose. Acesta era la PSD pe vremea cand s-a semnat contractul pentru pod, dar intre timp, pe fondul neintelegerilor cu Liviu Dragnea, a trecut la Pro Romania.
"Din pacate unii romanii sunt intr-o permanenta campanie de denigrare a Romaniei la Comisie! Guvernarea PSD a lansat acest proiect in 2017 si altii se laudau cu el cand semnau contractul in 2018! Ati avut premier de aici din Braila! Trebuia sa se zbata mai mult, daca eu l-am lansat cat eram ministru macar dansul trebuia sa il introduca in POIM! Nici o problema - am facut-o tot noi dar macar sa nu ne mai incurce cu tot felul de minciuni pe la Comisie! Acest obiectiv pe langa importanta majora pe care o joaca in zona, va ajuta toata industria locala intrucat toate confectiile metalice se vor produce la Santierul naval Braila si Tulcea! Proiectul merge mai departe, este in Programul de Guvernare, indiferent daca unii isi construiesc campania electorala pe minciuni si dezinformari!" a declarat Razvan Cuc, Ministrul Transporturilor.
Reamintim ca Razvan Cuc a declarat ca isi va dedica acest al doilea mandat vizitelor pe santiere. Saptamana trecuta, ministrul a facut spectacol pe Centura orasului Mihailesti, unde a rupt un contract in fata presei si a cerut o rezilierea acestuia. E greu de inteles de ce s-a manifestat Cuc in acest fel, in conditiile in care directorul CNAIR, Narcis Neaga, anuntase deja de 2 saptamani ca va rezilia respectivul contract.