Ministrul Transporturilor anunta ca TAROM va anula mai multe curse: Unele avioane zburau cu 10 pasageri la bord

Sambata, 23 Martie 2019, ora 16:17
7977 citiri
Ministrul Transporturilor anunta ca TAROM va anula mai multe curse: Unele avioane zburau cu 10 pasageri la bord
Foto: Facebook/Tarom

Noua conducere a TAROM va anula mai multe curse neperformante, unde gradul de incarcare era de 25%, iar avioanele zburau cu doar zece pasageri la bord, a anuntat, sambata, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.

Este vorba despre curse care au fost introduse fara niciun studiu de rentabilitate, precum Sibiu-Stuttgart, Sibiu-Munchen, Timisoara-Chisinau, Timisoara-Stuttgart, Paris-Cluj sau Paris-Timisoara, a aratat ministrul.

"Stiti cu ce grad de incarcare zburau aceste curse? 25%. Daca luam un ATR, inseamna ca zbura cu 10 pasageri la bord. Mai mult decat atat, anunta dansul (Werner Wolff, fostul director general al TAROM - n.red.), cu surle si trambite, la acel moment, deschiderea cursei Bucuresti-Baku.

Nu s-a efectuat nicio cursa, dar in schimb au fost facute cheltuieli pentru deschiderea curselor si inca se plateste pentru aceasta cursa. L-am rugat pe domnul director Susanu (Florin Susanu, noul director general - n.red.) sa sisteze de indata orice plata pe aceste curse neprofitabile", a precizat Cuc.

Potrivit acestuia, noua conducere a TAROM va trebui sa faca de urgenta un audit si sa anuleze aceste curse.

"Domnul Susanu este un pilot cu experienta, un om devotat, care iubeste Tarom, ingrijorat de ceea ce se intampla, eu sunt convins ca-si va face un audit foarte rapid si acolo unde se impune, cu siguranta, decat sa zbori cu un grad de incarcare de 25%, nu cred ca cineva vrea acest lucru, nu este eficient financiar pentru Tarom si ar trebui bineinteles, in masura in care nu sunt eficiente, ar trebui anulate", a sustinut ministrul.

El a aratat ca, la nivelul intregii companii TAROM, gradul de incarcare in 2017 era 72%, iar acum este 64%.

Cuc a reiterat faptul ca managementul defectuos a fost motivul schimbarii conducerii TAROM, aratand ca, la nivelul anului 2017, compania a avut pierderi de 172 de milioane de lei, din care 40% doar in perioada octombrie-decembrie, dupa venirea lui Wolff la conducerea companiei.

Desi acesta isi fixase ca tinta sa nu mai existe pierderi in 2018, anul trecut s-a finalizat cu un rezultat negativ de 133 de milioane de lei, iar anul acesta, in primele doua luni, s-au acumulat pierderi de 47 de milioane de lei.

"La 23 martie 2019, adica ieri, compania avea un disponibil de lichiditati, adica niste sume de bani pentru a veni si a ajuta compania daca existau probleme, de 9,273 milioane de dolari. La 1 octombrie 2017, cand Wolff a preluat conducerea companiei, in acest cont erau cu 77,468 de milioane de dolari, deci vedem o diferenta intr-un an si patru luni de 58 de milioane de dolari. La aceasta diferenta am identificat inca 20 de milioane de lei plati restante la zi pe care TAROM trebuie sa le plateasca in urmatoarea perioada. Astept raportul corpului de control sa vedem pe ce s-au cheltuit acesti bani", a adaugat Cuc.

Werner Wolf a anuntat, joi, ca si-a incheiat mandatul de director general al companiei TAROM dupa un an si patru luni, perioada in care a reusit sa inverseze trendul descendent pe care se afla operatorul aerian in 2017.

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#curse anulate Tarom , #ministrul Transporturilor