Sa dam cu pietre in Razvan Lucescu!

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 19:20
2471 citiri
Sa dam cu pietre in Razvan Lucescu!

Nationala Romaniei a debutat cu stangul in campania de calificare la Campionatul European din 2012, obtinand doar o remiza cu Albania, pe teren propriu, scor 1-1.

Rezultatul a fost suficient pentru a declansa, din nou, declaratii si opinii anti-selectioner. Sa plece! Sa-si dea demisia! Sa-l dea coruptul de Mircea Sandu afara! Ce cauta "baiatu' lu' tata" la nationala? De ce-l mai sustine Lupescu?

Sunt o sumedenie de raspunsuri pentru intrebarile de mai sus, atat pro, cat si contra, dar unul din ele poate suna in modul urmator: Ce sa caute "altu'" la nationala? Poate cineva sa raspunda?

Suporterul roman s-a molipsit de la mult hulitul patron de club din Liga I; nu merge echipa, schimbam antrenorul! Dupa un meci, doua, trei, nu conteaza. Trebuie sa inlocuim! Totul trebuie sa fie intr-o continua schimbare! La un moment dat vom gasi un antrenor care sa lege trei-patru rezultate pozitive, il vom lauda si dupa doua insuccese vom da cu pietre in el. Sa plece pana nu ne ingroapa de tot!

Toate astea in lipsa unui factor foarte important: capacitatea de a evalua jucatorii pregatiti si coordonati de acel tehnician. Nu conteaza ca nationala nu mai e ce-a fost si ca baza de selectie e comparabila cu a altor echipe care n-au mai vazut Mondialul de la fata locului din anii '90. Romania trebuie sa se califice, sa bata Arabia Saudita cu 8-0, Camerunul cu 2-0 si sa piarda cu Spania abia la penaltiuri.

Refuzam cu obstinatie sa vedem ca Romania se afla, mai mult decat statistic, pe locul 42 in topul mondial, in compania Bulgariei, Letoniei, Belgiei si Scotiei, echipe care nu au un palmares notabil in ultimii cel putin 10 ani si n-au mai "pupat" turneu final de ceva vreme. Ce pretentii sa ai cand jucatorii puteau sa obtina doar cel mult o victorie cu 1-0 in fata Albaniei? Trebuia, poate, ca Razvan Lucescu sa nu scape din marcaj un jucator advers pentru ca apoi sa apere un balon, nu-i asa? Unii par sa uite faptul ca, in acea faza, pe teren erau Radoi si Lobont...

Pe cine punem in loc?

Ne ingramadim cu totii sa aruncam cu pietre, sa cerem demisia si sa urlam pentru schimbare. Dar cati oare s-au intrebat cine ar putea fi noul antrenor de pe banca "tricolorilor"? Este cineva mai capabil sa faca din rahat bici?

Asa cum era de asteptat, se vehiculeaza intens trei nume din fotbalul romanesc: Gica Hagi, Dan Petrescu, Victor Piturca.

Fostul mare fotbalist al "Generatiei de Aur" a mai fost la nationala si a plecat asa cum a venit. Ca antrenor n-a demonstrat nimic. Numirea sa in fruntea "tricolorilor" ar coincide cu entuziasmul, dar nu si cu performanta. Hagi se descurca de minune la Academie, poate ar fi bun la FRF. La nationala avem nevoie de un Hagi pe teren, nu pe banca.

Venirea, putin probabila, a lui Dan Petrescu dupa meciul cu Belarus ar insemna cu siguranta sacrificarea unei noi campanii. Un nou selectioner inseamna alti jucatori, alta strategie, alte meciuri de acomodare, alte luni de chin pentru a ajunge la concluzia ca doar grupul ne poate salva si nu talentele individuale de care oricum nu dispunem. Obiectivul va deveni calificarea la Campionatul Mondial din 2014, iar un eventual start imperfect ar aduce noi apostrofari.

Huiduit copios in finalul ultimului mandat, Piturca este vazut, din nou, ca un potential salvator. Laudat cand a obtinut patru puncte cu Olanda, fara gol primit, fostul selectioner a fost luat la suturi dupa jocul slab al Romaniei de la Campionatul European din 2008, cand "tricolorii" s-au aflat in subsolul clasamentul la mai toate capitolele.

Avem, se pare, darul de a-l considera mai valoros pe antrenorul care nu e la nationala sau pe cel care a fost indepartat cu ostilitate in urma unor rezultate similare celor din campania trecuta.

Presiunea, inamicul numarul 1

Nu remiza cu Albania sau jocul de cele mai multe ori indoielnic ne pot ingropa la Minsk, ci presiunea inutila excercitata asupra lui Razvan Lucescu. Asa cum selectionerul nu va juca impotriva Belarusului, nici presiunea publicului, presei sau a impresarilor nu va avea vreun rol in obtinerea unei victorii in meciul de marti.

Mircea Sandu declara vineri ca linia si concluziile se trag la finalul preliminariilor, nu dupa un joc. Daca tot se doreste indepartarea lui Razvan Lucescu, ar trebui macar sa fie lasat sa pregateasca urmatoarea partida in liniste. Un selectioner nu poate fi schimbat in conditii normale intre doua meciuri care se joaca la un interval de 4 zile.

Nationala evolueaza sub o presiune prea mare comparativ cu nivelul la care se afla in acest moment. Poate daca am cobori, ca suporteri, la nivelul la care se afla fotbalul romanesc in acest moment, ne-am da seama ca, pana una alta, suntem de cel mult urna a treia valorica intr-o grupa preliminara. In aceasta urna s-au zbatut multe echipe cu performante bune in trecut. Unele si-au revenit, insa procesul a durat ani de zile si a consumat multe calificari ratate.

Rezultatele din cupele europene inter-cluburi spun totul. Ne-am chinuit cu elvetieni, am cazut pe capete in fata croatilor, iar francezii si englezii nu ne-au dat nicio sansa. La Minsk ne asteapta un adevarat derbi cu Belarus, echipa care ne-a facut o favoare invingand Franta, dar o mare defavoare aratandu-i lui Laurent Blanc ce trebuie sa schimbe la echipa. Apropo, lui Blanc nu i s-a cerut demisia, iar o infrangere cu Belarus la un asemenea palmares este mult mai dureroasa.

Programul complet al României la turneul final EURO 2024
Programul complet al României la turneul final EURO 2024
Naționala Ucrainei completează grupa României la turneul final al Campionatului European de fotbal, programat în Germania. Ucraina va fi chiar prima adversară a tricolorilor la EURO 2024,...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Razvan Lucescu nationala, #Razvan Lucescu demisie, #Romania Albania preliminarii Euro 2012, #nationala Romaniei , #nationala
Comentarii
Poza Y.O
Y.O
rank 5
cu cine sa faci treaba?cu cine sa faci echipa?
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
afara cu nevroticul,pur si simplu habar nu are cum sa faca selectia si cum sa aseze o echipa pe teren