Ministrul Energiei: Garantez cu demisia ca pretul gazelor si energiei termice nu va creste la 1 ianuarie (Video)

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 17:30
2504 citiri
Ministrul Energiei: Garantez cu demisia ca pretul gazelor si energiei termice nu va creste la 1 ianuarie (Video)

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat joi ca va demisiona daca la 1 ianuarie vor avea loc cresteri de preturi la gazele destinate populatiei si la energia termica.

"Garantez cu demisia ca pretul gazelor nu va creste, ca pretul energiei termice pentru populatie nu va creste. Daca se va intampla altfel decat am spus, sunt dispus sa demisionez din functie. Ce garantie mai mare vreti de la mine?", a declarat Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca are acordul Comisiei Europene, inca din august, pentru amanarea calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie pana in 2021. Nicolescu a afirmat ca a obtinut acordul fostului comisar european pentru Energie Gunther Ottinger in urma unei discutii care a avut loc la inaugurarea gazoductului Iasi -Ungheni (Republica Moldova).

"In 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare in care i-am transmis ca Romania va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din tara noastra", a continuat Nicolescu.

Pretul gazelor naturale inregistreaza un trend de scadere, dupa ce pretul titeiului s-a redus si continua sa se reduca, a mai spus Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a anuntat miercuri ca pretul gazelor naturale produse in Romania si consumate de populatie nu va creste pana la 1 iulie 2015, iar Guvernul si ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pietei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

Razvan Nicolescu a avut marti, la Bucuresti, o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Mondiale. Discutiile au vizat continuarea implementarii regulilor de guvernanta corporativa in societatile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare si de continuare a eficientizarii in unele companii de stat din energie si liberalizarea pietei gazelor naturale.

Liberalizarea pietei gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.

Ministrul Razvan Nicolescu, acuzat de minciuna si tradarea intereselor statului

Acuzat de tradare, Razvan Nicolescu il da in judecata pe deputatul Iulian Iancu

Ministrul pentru Energie, Razvan Nicolescu, si deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Servicii si Industrie din Camera Deputatilor, au avut miercuri, in plenul Camerei, un schimb de replici pe tema pretului gazelor naturale si al energiei termice.

Nicolescu i-a spus lui Iancu ca nu s-a pus niciodata problema cresterii pretului energiei termice in 2015, la care Iancu i-a replicat spus ca este o "interventie mincinoasa care sfideaza Parlamentul".

Disputa a aparut la discutarea Ordonantei de urgenta 35/2014 care vizeaza cresterea transparentei pe piata gazelor naturale din Romania.

"Niciodata nu s-a pus problema in Romania sa fie altfel decat centralele de apartament sa aiba acelasi regim ca si centralele de cogenarare, niciodata nu s-a pus problema in Romania ca preturile la energie termica sa creasca incepand cu 1 ianuarie 2015. In Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preturile la energia termica valabile pentru anul 2015 conform metodologiei in vigoare care tine cont de preturile la combustibil din anul 2013 si anul 2014. Niciodata nu s-a pus aceasta problema de a creste preturile la energie termica, niciodata nu a existat acest risc", a afirmat Nicolescu.

Iulian Iancu, ce detine si functia de presedinte al Comisiei de industrii, a replicat ca este necesara amendarea Ordonantei 35 pentru a nu se ajunge la cresterea preturilor la energie termica in 2015, iar interventia ministrului delegat este "o interventie mincinoasa".

"Putin mai inainte, prin vocea ministrului delegat, ati auzit ca nu era nevoie de nicio interventie legislativa intrucat, prin Monitorul Oficial, preturile pentru energia termica pentru anul viitor erau deja stabilite de catre ANRE si in consecinta nu exista niciun risc de crestere de la 1 ianuarie 2015. As vrea sa sanctionez de la aceasta tribuna in modul cel mai dur o astfel de interventie mincinoasa pentru ca este o interventie, pe de o parte, periculoasa, pe de alta parte, sfideaza Parlamentul Romaniei. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postarile domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupti, s-a terminat cu jaful", a spus Iancu.

Ministrul delegat a anuntat joi ca ii va actiona in instanta pe deputatul PSD Iulian Iancu si pe Andreea Paul Vass, pentru insulta si calomnie.

Citeste si:
Vremea rea va agrava criza prețului la energie în Europa. „Pe termen scurt, nu putem face mare lucru”
Vremea rea va agrava criza prețului la energie în Europa. „Pe termen scurt, nu putem face mare lucru”
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii. Această criză se va agrava pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă, transmite...
Virgil Popescu susține că nu vor exista probleme cu gazele la iarnă: ”Eu văd doar interesul de a crește prețul pe piață”
Virgil Popescu susține că nu vor exista probleme cu gazele la iarnă: ”Eu văd doar interesul de a crește prețul pe piață”
Nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă, acesta fiind doar un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă, a afirmat, miercuri, ministrul desemnat al...