Despre Razvan Theodorescu

Emil Razvan Theodorescu este doctor in istorie, profesor universitar si membru al Academiei Romane din 1997.

Nascut pe 22 mai 1939, la Bucuresti, Razvan Theodorescu este necasatorit si are doi copii.

A fost director general al Televiziunii Romane (1990-1992) si ministru al Culturii in Guvernul Adrian Nastase (2000-2004).

A fost senator PSD din 2000 pana in 2008. A candidat pentru al treilea mandat de senator, in sectorul 1 al Capitalei, dar nu a reusit sa intre din nou in Parlament.

La 14 decembrie 2004 a fost numit in functia de membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

In februarie 2010 a demisionat din PSD.

Se ghideaza in viata dupa un crez al unui medic din Renastere: “Prefer sa am dreptate impotriva intregii lumi decat sa ma insel odata cu ea!”

Studii

Este doctor in Stiinte Istorice din 1972

A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti ale carei cursuri le-a urmat in perioada 1955-1963 (cu intrerupere 1959-1961 din cauza exmatricularii din Universitate din motive politice; in acest rastimp a fost muncitor necalificat)

Activitate profesionala

- Din 2000 este rectorul Universitatii Media

- 1995 - Rectorul Academiei de studii asupra istoriei culturii si religiilor

- din 1995 - seful catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte

- 1994-2000 - secretar general al Asociatiei de Studii Sud-Est Europene

- 1992-2000 - doua mandate de membru al Consiliului National al Audiovizualului

- 1990-1992 - director general al Societatii Romane de Televiziune

- 1990 - profesor la Universitatea de Arte din Bucuresti

- 1963-1987 - cercetator stiintific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Romane

- 1972-1977 - director adjunct stiintific al Institutului de Istoria Artei

Activitate politica

In februarie 2010 a demisionat din PSD

In perioada 2004-2008 a fost senator PSD de Botosani si membru in Comisia pentru Cultura, Arta si Mijloace de Informare in Masa.

In perioada 2000-2004 a fost senator PSD de Iasi si ministru al Culturii in Guvernul Nastase.

Director la TVR

Istoricul Razvan Theodorescu a fost numit la conducerea Societatii Romane de Televiziune in februarie 1990, de Ion Iliescu, printr-o decizie a Consiliului Frontului Salvarii Nationale.

Mandatul sau a fost marcat de evenimente socio-politice care tin deja de istoria tranzitiei, precum primele alegeri democratice sau mineriadele.

Decizia lui Theodorescu de a intrerupe emisia din timpul mineriadei din 13 iunie 1990 a fost criticata in repetate randuri si i-a adus numeroase acuze de servilism politic.

"Initiativa mea de atunci mi s-a reprosat tot timpul, dar eu nu mi-o reprosez. Daca n-as fi facut acest lucru, s-ar fi iscat un adevarat razboi civil", a declarat Theodorescu, care-i numea la acea vreme pe protestatarii din Piata Universitatii niste "tineri ai fostei Securitati" si niste "drogati".

Sub conducerea sa, TVR nu s-a lovit de probleme financiare, deoarece a "mostenit o televiziune bogata, a lui Ceausescu", dupa cum spune el. A parasit fotoliul de director in 1992.

Intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, in 2007, Razvan Theodrescu povesteste despre perioada Pietei Universitatii si a mineriadei din iunie 1990, cand el era presedinte al TVR:

"Dadeam dimineata, la pranz si seara imagini din Piata. Ana Blandiana mi-a reprosat de ce dau dimineata si la pranz, cand nu era lumea acolo. I-am spus ca este un moment unic in Europa rasariteana, eu dau radiografia.

Ce vreti mai mult, ca in Piata Universitatii era mama mea? Ai mei erau liberali. Asta e. Am tratat cu mult respect Piata pana in momentul in care s-a terminat. Am spus lumpeni, folosind o sintagma medievala franceza: curtea miracolelor. Dupa momentul alegerilor din 20 mai 1990 au ramas niste oameni destul de ciudati. Periferia, oameni marginali, asa se intampla. Si atunci am spus ca nu sunt studentii mei acolo - nu puteam sa spun ca nu e mama mea si rudele mele acolo. Sunt niste lumpeni”.

Ministru al Culturii

In perioada 2000-2004, Razvan Theodorescu a fost ministru al Culturii.

Ca ministru a facut restaurari de monumente, a sprijinit productia de carte, creatia plastica, a deschis 11 muzee noi.

Am sprijinit crearea unui canal specializat, cultural, la televiziunea publica, ceea ce a devenit TVR Cultural, idee pe care o regreta.

Cred ca am facut prost, ministru fiind, cand am sprijinit crearea unui canal specializat, cultural. Eram convins ca facem foarte bine, fusese dorinta mea. Nu stiam ca, facand acest lucru, bagam cultura intr-un gheto. Cultura trebuie diseminata inteligent. Acest lucru l-au realizat foarte putini, poate englezii, la BBC. Formula unui canal cum este Arte, un canal international, dar care are o audienta restransa, foarte bun de altfel, s-a vrut si pentru TVR Cultural. S-a vrut asa ceva, dar a iesit ceva eminamente plicticos”, spune Theodorescu.

Tot pe o idee de-a lui s-a facut si proiectul Luxemburg-Sibiu Capitala Culturala Europeana.

Amenintat cu excluderea din PSD

In octombrie 2007, PSD a anuntat retragerea sprijinului politic pentru parlamentarii social-democrati care s-au pronuntat public impotriva motiunii de cenzura.

Intre cei carora li se pregatea excluderea din PSD se numara si Razvan Theodorescu.

Razvan Theodorescu a primit cu "serenitate" afirmatiile liderului social-democrat, Mircea Geoana, care se pronuntase pentru excluderea sa.

Theodorescu a comentat ca il intelege pe Geoana, pe care l-a numit "un baiat cumsecade, un baiat spilcuit, cu talente diplomatice", si ca intelege ca multi "sunt disperati in momentul de fata."

"Am fost onorat sa vin in partidul condus de Ion Iliescu si de Adrian Nastase", a marturisit social-democratul, adaugand ca se va intoarce in partid "de indata ce actuala conducere nu va mai fi".

Intrebat cand va avea loc acesta rupere, Razvan Theodorescu a afirmat "in mod normal ar trebui sa se intample foarte repede si ca mine gandesc multi".

Cu toate acestea, Razvan Theodorescu a ramas in PSD.

Demisia din PSD

In februarie 2010, dupa alegerea lui Victor Ponta in fruntea PSD, Razvan Theodorescu si-a anuntat demisia din partid.

Theodorescu si-a motivat decizia spunand ca "partidul a intrat in derizoriu" si ca circul facut la Congres arata ca PSD nu a invatat nimic din greselile sale.

"Tot penibilul circului care a avut loc la acest Congres, cu aplaudaci naimiti, m-a facut sa imi dau seama ca partidul nu a invatat nimic din greselile sale, convingerea mea fiind ca eu nu mai pot sta intr-un astfel de partid, de care am fost profund atasat", a spus fostul senator PSD. "Demisia mea nu are legatura cu alegerea noului presedinte, Victor Ponta, care este un om onorabil, banuiesc. Imi pare rau, dar eu nu mai pot sta intr-un astfel de partid. Credeam ca acest Congres va fi o zguduitura extraordinara. Faptul ca a fost schimbat Mircea Geoana nu inseamna nimic".

Salvat de la inchisoare de Iliescu

Razvan Theodorescu este strans legat de Iliescu si recunoaste ca a ajuns in PSD datorita lui.

In 1959, studentul Theodorescu a fost exmatriculat din universitate pentru atitudini antisovietice, pentru crearea de grup spiritualist.

„Erau 14 capete de acuzare. Se punea problema arestarii noastre, incepuse procesul celor de la Filologie legat de revolutia din Ungaria.

Am luat apararea unor profesori ai mei, m-am opus public unor masuri care se luau si am fost exmatriculat. Am aflat mai tarziu ca acela care m-a salvat de arestare pe mine si grupul in care eram era presedintele UASCR, Ion Iliescu. Eu nu-l cunosteam, am aflat dupa aceea.

Am plecat muncitor necalificat. Am legat fiare in toata patria, sunt blocuri intregi la care am lucrat si, in special, la Sala Palatului. Abia la trei ani dupa ce am fost reintegrat am aflat de rolul lui Ion Iliescu. Am avut acest prim semn.

Nu m-am mai intalnit cu Ion Iliescu pana in februarie 1990, cand am acceptat functia de presedinte al Radio-Televiziunii Romane”, povesteste Theodorescu.

Urmarit penal

In martie 2007, Razvan Theodorescu a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a plangerii formulate de regizorul Constantin Vaeni, care a reclamat faptul ca a fost demis abuziv din functia de vicepresedinte al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Potrivit plangerii regizorului Vaeni, Razvan Theodorescu l-ar fi „inlaturat“ ilegal, la inceputul anului 2003, de la conducerea CNC, pentru ca intentiona sa faca public modul arbitrar in care erau distribuite fondurile pentru proiectele cinematografice.

Imediat dupa concedierea sa, Vaeni a intentat o actiune in instanta, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in octombrie 2005, anularea ordinului de concediere dat de ministrul Theodorescu, respingand si cererea regizorului de acordare de daune morale.

Anchetatorii i-au prezentat fostului ministru PSD toate invinuirile, iar acesta a fost audiat in dosar. El a sustinut ca nu este vinovat de nici un abuz si ca ar fi avut o decizie semnata de premierul de la acea data, Adrian Nastase, conform careia era imputernicit sa ia orice masura considera necesara pentru a rezolva criza in care se afla Consiliul National al Cinematografiei.

Imediat dupa demiterea sa, pe langa plangerea penala depusa impotriva lui Theodorescu, Vaeni a solicitat, in cadrul unei audieri la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Senat, ca imunitatea parlamentara a fostului ministru al Culturii si Cultelor sa fie ridicata.

Razvan Theodorescu a spus ca nu l-a dat afara pe regizor, dar ca i-a oferit alte doua posturi pe care acesta le-a refuzat.

Academician si Honoris Causa

Razvan Theodorescu este membru al unor asociatii profesionale: membru corespondent al Societatii Arheologice din Atena (din 1990); Cavaler (din 1997) si Comandor (din 2003) al Ordinului Artelor si Literelor al Republicii Franceze; membru al Academiei de Stiinte din New York (din 1998); membru corespondent (din 1998) si titular (din 2002) al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere, Mare Ofiter al Ordinului National pentru Merit (2000); Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea (1998), Cluj-Napoca (2001), Timisoara (2002) si Craiova (2002).

Este cel mai vechi colaborator al emisiunii „Telenciclopedia”.

Mentorul sau, Emil Condurachi, este tatal lui Zoe Petre

Razvan Theodorescu este secretar general al Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene, iar in fata biroului sau de lucru troneaza un impozant tablou. „Este Emil Condurachi, istoric si academician roman, zana mea buna, cum spun eu”.

Theodorescu vorbeste despre Condurachi, caruia ii spune „profesorul meu”, si l-a omagiat la Academia Romana cu o expunere ce avea motto-ul: „Nevoia de Pater”.

"Nimeni nu a avut, printre marii nostri profesori, charisma lui Emil Condurachi, savantul care trecea rampa ca nimeni altul din aceeasi stirpe - poate numai Grigore Moisil”, spune academicianul, care nu uita sa adauge faptul ca Emil Condurachi este tatal lui Zoe Petre.

Lucrari publicate

A publicat peste 15 lucrari de istorie, arta romaneasca si europeana si circa 600 de articole in reviste din tara si strainatate.

- Putina Istorie (1999)

- Romanii si Balcanicii in Civilizatia sud-est europeana (1999)

- Pictura murala moldoveneasca din secolele XV si XVI (1995)

- 900 zile de manipulare (1994)

- Civilizatia romanilor intre medieval si modern. Orizontul imaginii (1550-1800) (1992)

- Drumuri spre ieri (1992)

- Apel la istorie (1980)

- Itinerarii medievale (1979)

- Piatra celor trei prelati (1979)

- Un mileniu de arta la gurile Dunarii (400-1400) (1976)

- Bizantul, Balcanii si Occidentul la inceputurile culturii medievale romanesti (Secolele X-XIV) (1974)

- Biserica Stavropoleos, (1967)

- Manastirea Bistrita, (1966)

- Manastirea Dragomirna, (1965)

Ordine si Distinctii

- Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor al Republicii Franceze (1997)

- Laureat al Premiului Bernier al Institutului Frantei

- Premiul "Nicolae Balcescu" al Academiei Romane

- Premiul "Nicolae Iorga" al Centrului International Ecumenic pentru Dialog Spiritual

- Premiul "Herder" al Universitatii din Viena

- Premiul revistei "Flacara"

Razvan Theodorescu
Razvan Theodorescu

Data nasterii: 22 mai 1939

Cariera:  Director TVR (1990-1992), ministru al Culturii (2000-2004)

Evenimente importante:  - a demisionat din PSD in februarie 2010

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Razvan Theodorescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.