Razvan Theodorescu: Romania e o Europa in miniatura

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 08:40
14693 citiri
Razvan Theodorescu: Romania e o Europa in miniatura
Foto: Academia Romana

Academicianul Razvan Theodorescu afirma ca este mandru ca apartine poporului roman, un popor inteligent, care sta pe umerii a trei titani: Eminescu, Iorga si Caragiale, si care este, in realitate, o "Europa in miniatura".

"Sunt mandru ca apartin unui popor inteligent, unui popor care a stiut sa treaca prin istorie, a stiut sa fie luptator la nevoie, oportunist la nevoie si tradator la nevoie. In ceea ce priveste personalitatile, natia romana sta pe umerii a trei titani: unul este poetul national, Mihai Eminescu, unul este istoricul national, Nicolae Iorga, si cel de-al treilea este dramaturgul national, Ion Luca Caragiale", a declarat Razvan Theodorescu pentru Ziare.com.

Fostul ministru al Culturii spune ca aceste doua decenii scurse de la caderea comunismului nu l-au facut mai mandru de poporul caruia ii apartine, ci se simte la fel ca in urma cu douazeci de ani, din acest punct de vedere.

"Imi pare rau ca suntem mult prea extaziati in fata Bruxelles-ului, dar imi amintesc ca am fost altadata extaziati in fata Moscovei, altadata extaziati in fata Instanbulului... Noi suntem un popor care stie sa prinda toata oportunitatile, dar, de obicei, cand sare in sa, cade pe partea cealalta pentru ca merge intotdeauna la extreme", a adaugat fostul ministru al Culturii.

Rugat sa le ofere tinerilor numele unui roman mai putin cunoscut, in mod nedrept, dar cu care acest popor ar trebui sa se mandreasca, Razvan Theodorescu a raspuns: "Greu, foarte greu de spus".

"Dar da, Petre Pandrea. Scriitorul, publicistul, avocatul Petre Pandrea. Un mare uitat, un mare nedreptatit, un om care i-a aparat pe comunisti in procese si comunistii l-au bagat la inchisoare, un om care a scris imens si foarte bine, un om care a excelat in toate domeniile si care este un uitat. A murit foarte demn, dupa ce a iesit din inchisoare. A stat mai mult prin inchisori decat in libertate", a subliniat acesta.

"Cel mai mare dusman al poporului roman este poporul roman"

Intrebat care este, in opinia sa, cel mai important moment, eveniment, din istoria Romaniei, academicianul Razvan Theodorescu a raspuns: "Unul singur".

"Romanii au avut in istoria lor, cu exceptia Marii Uniri de la 1918 - o mare unire care a fost obtinuta cu greu - ca eveniment crucial dubla alegere din 5 si 24 ianuarie 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza. De ce? A fost momentul in care obisnuita smecherie romaneasca s-a transformat intr-o capodopera politica", ne-a explicat acesta.

Razvan Theodorescu mai apreciaza ca tricolorul este simbolul nostru national si nicio stema sau vreun alt element simbolic nu ar putea cuprinde tot ce se poate spune despre Romania.

"Drapelul este suficient. Nu avem un element simbolic care sa cuprinda totul. Eu vorbesc intotdeauna despre Romania ca despre o Europa in miniatura. Este singurul loc in care gasesti monumente din toate spatiile, confesiuni, religii de toate felurile, nu e nicio alta tara din Europa care sa aiba atatea lucruri.

Ele nu pot fi toate adunate intr-un simbol. Simbolul nostru national e tricolorul si atata tot.

Iar ideea fundamentala a romanismului este: 'Sa inabus orisice geniu romanesc!'. Cei trei titani de care v-am spus, unul a murit la ospiciu, celalalt a murit asasinat de romani si cel de-al treilea s-a exilat de scarba. Iubindu-mi tara foarte mult, si va rog sa notati acest lucru, sustin ca cel mai mare dusman al poporului roman este poporul roman", a conchis academicianul Razvan Theodorescu.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Quarterly Report - Editia 4

Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Burduja, ironic la adresa lui Nicușor Dan: "Bilanţul dânsului este, în termeni matematici, zero"
Bilanţul real al mandatului actualului edil, Nicuşor Dan, este egal cu zero, a declarat luni, 20 mai, într-o conferinţă de presă, candidatul PNL pentru funcţia de primar general al...
Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”
Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”
Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP, pe 16 mai. Astfel, pentru alegerile europarlamentare au fost înregistrate...
#Razvan Theodorescu, #istorie romani, #Razvan Theodorescu Romania, #Petre Pandrea, #istoria Romaniei, #romanians are smart , #stiri Razvan Theodorescu