Ziare.com

Presa internationala: RBS in scandal cu statul britanic, pentru bonusuri

de Brandusa Stefanescu
Joi, 03 Decembrie 2009, ora 11:08

   

Presa internationala: RBS in scandal cu statul britanic, pentru bonusuri
Bordul de conducere a RBS a intrat in conflict cu reprezentantii statului, in legatura cu reducerea bonusurilor pentru angajatii bancii, in conditiile in care Royal Bank of Scotland este detinuta majoritar de catre statul britanic.

RBS a avertizat ca poate fi dificil sa angajeze si sa mentina in functie persoane esentiale pentru desfasurarea activitatilor specifice, dupa ce guvernul primului-ministru, Gordon Brown, a solicitat control strict asupra statelor de plata, in ocnditiile in care banca are probleme de profitabilitate, informeaza AFP.

RBS, programata sa devina o banca de stat cu o participatie a autoritatilor de 84 de procente, a declarat ca acest control asupra sistemului de plati poate reprezenta un "semnificativ dezavantaj competitiv".

"Restrictiile pot afecta negativ activitatea RBS si abilitatea de a atrage si de a mentine manageri experimentati si persoane competente pentru alte pozitii, iar acest fapt plaseaza RBS intr-un semnificativ dezavantaj competitiv fata de concurentii sai", se arata in declaratia bancii.

Banca, dupa ce a acceptat conditiile impuse de catre stat, si-a exprimat ingrijorarile intr-o circulara adresata actionarilor in care se vorbea despre plasarea unor credite cu nivel ridicat de risc, in valoare de miliarde de lire, in schema guvernamentala de asigurare a activelor toxice.

Presa britanica anunta, de asemena, ca bordul de directori RBS a fost sfatuit de catre avocatii bancii sa demisioneze daca guvernul britanic refuza sa dea curs solicitarilor facute de acestia in privinta bonusurilor.

Motivatia principala a fost aceea ca, in conditiile in care se renunta la remunerarea eforturilor depuse de conducerea bancii, aceasta este incapabila sa conduca banca intr-un sistem comercial si in vederea intereselor actionarilor, informeaza Times.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, este pe cale sa respinga un sistem de bonusuri RBS daca acesta este mai mare decat cel de anul trecut cand s-a plasat in jurul a 1 miliard de lire (1.1 miliarde euro).

Bonusurile, blamate de catre multi analisti ca fiind principalul motiv pentru care bancile se implica in operatiuni foarte riscante dar foarte profitabile si considerate, de asemenea, ca unul din principalii factori de accelerare a crizei financiare, au determinat revolta publicului din Marea Britanie in contextul salvarii unora din marile banci, din banii contribuabililor.

In cadrul planurilor guvernamentale, statul va pompa 25.5 miliarde lire sterline in RBS care, inschimb, va plasa debite cu risc ridicat in valoare de 282 miliarde de lirein programul, asigurat de catre stat, de asigurare a activelor problematice.
RBS a fost puternic afectata de impjavascript:NewCal('registerForm','rec_publishdate','ddmmyyyy',true,24)lozia creditarii dar si de efortul financiar de preluare a gigantului olandez ABN Amro, in varful pietei, in 2007.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 902 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dumnevoastra Romanii

Cand este vorba de M.B.sau SUA,le socotiti simbolul democratiei si a cinstei,desi stiti ca democratia este cununata cu coruptia,si chiar cu birocrata. Mai stiti ca deocamdata nu s-a descoperit un sistem mai bun.Asa este.Dar a fost lasat sa se faca vreo incercare ???? Fenomene ca marii nostri coruppti sau moguli invata dela democratiile vesci. Sefii bancilor avand o raspundere mare,au si salariul pe masura la angajare,si mai au si un contract.Rezultatele financiare sunt negative iar "specialistii "primesc bonusuri de zeci sau sute de milioane fiecare.E de necrezut tupeul lor.Dece sunt in pierdere ?Simplu.UN miliard si 200 milioane premii pentru staff.Urmati-le exemplu.apoi cereti ca golul sa fie acoperit din punga dvs,ca in Statele Unite.Recomand ziaristilor sa mai citeasca inainte de a da ca exemplu cea ce dau de obicei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor