Presa internationala: RBS in scandal cu statul britanic, pentru bonusuri

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 11:08
1393 citiri
Presa internationala: RBS in scandal cu statul britanic, pentru bonusuri

Bordul de conducere a RBS a intrat in conflict cu reprezentantii statului, in legatura cu reducerea bonusurilor pentru angajatii bancii, in conditiile in care Royal Bank of Scotland este detinuta majoritar de catre statul britanic.

RBS a avertizat ca poate fi dificil sa angajeze si sa mentina in functie persoane esentiale pentru desfasurarea activitatilor specifice, dupa ce guvernul primului-ministru, Gordon Brown, a solicitat control strict asupra statelor de plata, in ocnditiile in care banca are probleme de profitabilitate, informeaza AFP.

RBS, programata sa devina o banca de stat cu o participatie a autoritatilor de 84 de procente, a declarat ca acest control asupra sistemului de plati poate reprezenta un "semnificativ dezavantaj competitiv".

"Restrictiile pot afecta negativ activitatea RBS si abilitatea de a atrage si de a mentine manageri experimentati si persoane competente pentru alte pozitii, iar acest fapt plaseaza RBS intr-un semnificativ dezavantaj competitiv fata de concurentii sai", se arata in declaratia bancii.

Banca, dupa ce a acceptat conditiile impuse de catre stat, si-a exprimat ingrijorarile intr-o circulara adresata actionarilor in care se vorbea despre plasarea unor credite cu nivel ridicat de risc, in valoare de miliarde de lire, in schema guvernamentala de asigurare a activelor toxice.

Presa britanica anunta, de asemena, ca bordul de directori RBS a fost sfatuit de catre avocatii bancii sa demisioneze daca guvernul britanic refuza sa dea curs solicitarilor facute de acestia in privinta bonusurilor.

Motivatia principala a fost aceea ca, in conditiile in care se renunta la remunerarea eforturilor depuse de conducerea bancii, aceasta este incapabila sa conduca banca intr-un sistem comercial si in vederea intereselor actionarilor, informeaza Times.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, este pe cale sa respinga un sistem de bonusuri RBS daca acesta este mai mare decat cel de anul trecut cand s-a plasat in jurul a 1 miliard de lire (1.1 miliarde euro).

Bonusurile, blamate de catre multi analisti ca fiind principalul motiv pentru care bancile se implica in operatiuni foarte riscante dar foarte profitabile si considerate, de asemenea, ca unul din principalii factori de accelerare a crizei financiare, au determinat revolta publicului din Marea Britanie in contextul salvarii unora din marile banci, din banii contribuabililor.

In cadrul planurilor guvernamentale, statul va pompa 25.5 miliarde lire sterline in RBS care, inschimb, va plasa debite cu risc ridicat in valoare de 282 miliarde de lirein programul, asigurat de catre stat, de asigurare a activelor problematice.

RBS a fost puternic afectata de impjavascript:NewCal('registerForm','rec_publishdate','ddmmyyyy',true,24)lozia creditarii dar si de efortul financiar de preluare a gigantului olandez ABN Amro, in varful pietei, in 2007.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#scandal RBS bonusuri, #sistem bancar britanic, #efecte recesiune globala , #stiri RBS