Continuă războiul pe plafonarea polițelor RCA. Conducerea ASF a adoptat o poziție ireconciliabilă

Marti, 08 Februarie 2022, ora 15:34
4789 citiri
Continuă războiul pe plafonarea polițelor RCA. Conducerea ASF a adoptat o poziție ireconciliabilă
Pe 15 noiembrie 2021 la Senat a fost depus un proiect legislativ care prevede plafonarea prețului polițelor obligatorii RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF refuză să ia în calcul o plafonare a tarifelor RCA prin lege, invocând neconcordanțe cu legislația europeană.

Astfel, în comunicatul de presă publicat luni, ASF precizează că președintele instituției va răspunde invitației de a participa la o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor și Senatului, pe tema situației de pe piața asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă, dar că nivelul tarifelor va fi lăsat în continuare să fie stabilit de asigurători, conform propriilor calcule reieșite din daunele plătite.

Acuzații grave

Trebuie amintit faptul că falimentul companiei de asigurare City Insurance a adus o explozie a prețului asigurărilor obligatorii RCA, după jumătatea lunii septembrie a anului trecut, când ASF a anunțat public că asigurătorul nu mai îndeplinește cerințele legale de capital.

Cu atât mai mult impactul asupra pieței a fost unul foarte important cu cât City Insurance domina piața RCA, înainte de declararea falimentului, deținând o cotă de piață de 45%.

ASF s-a confruntat cu acuzații grave, care arătau cu degetul conducerea instituției că, deși a cunoscut situația contabilă precară a City Insurance, nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina criza ce a urmat falimentului companiei.

Prin urmare, pe 15 noiembrie 2021 la Senat a fost depus un proiect legislativ care prevede plafonarea prețului polițelor obligatorii RCA.

”ASF nu poate interveni” asupra prețurilor

”Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitații din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa și la evoluțiile piețelor pe care le supraveghează.

Totodată, având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia.

Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement.

Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societățile de asigurare, precizăm că acestea își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.”, precizează comunicatul ASF.

”Explozia prețurilor nu are cauze reale”

”În momentul de față, explozia prețurilor nu are cauze reale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege, care precizează că potrivit calculelor făcute de către specialiști, profitul asigurătorilor în prezent este de peste 50%.

Actul normativ va permite stabilirea de către ASF a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

Companiile de asigurări au reacționat deja negativ la adresa acestui proiect legislativ, arătând că proiectul de plafonare a tarifelor de referință la RCA nu este în concordanță cu Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și cu legislația europeană incidentă în domeniul asigurărilor.

Adoptarea de către Parlament a legii riscă să atragă deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României în domeniul legislației de profil, de arată într-un comunicat de presă publicat de UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare – Reasigurare din România.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#RCA decizie ASF , #polite RCA