Cum poți beneficia de o asigurare RCA ieftină în 2022. Sistemul bonus-malus poate reduce prețul poliței cu 50%

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 04:10
6437 citiri
Cum poți beneficia de o asigurare RCA ieftină în 2022. Sistemul bonus-malus poate reduce prețul poliței cu 50%

Orice persoană care deține o mașină înmatriculată în România este obligată prin lege să aibă o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) valabilă, scopul acesteia fiind de a acoperi pagubele în cazul unui accident rutier.

Anul trecut, în 2021, piața asigurărilor a fost zguduită după ce City Insurance a intrat în insolvență, iar Uniqa Asigurări s-a retras voluntar. Astfel, șoferii au de ales în 2022 între cele șapte firme care au rămas pe piață, și anume:

  • Allianz Țiriac
  • Asirom
  • Generali
  • Groupama
  • Euroins
  • Grawe
  • Omniasig

Desigur, prețurile diferă de la un asigurator la altul, dar toți pun calculatoare de prețuri la dispoziție pentru a face estimări.

De exemplu, o persoană în vârstă de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 și vrea să încheie o poliță RCA la Generali trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei, potrivit tarifelor publicate de asigurător. La aceeași capacitate cilindrică, un șofer de până la 30 de ani va trebui să plătească peste 3.600 de lei, arată avocat.net.

Sistemul bonus-malus

Sistemul bonus-malus recompensează sau, din contră, penalizează șoferii atunci când își fac RCA-ul, în funcție de istoricul accidentelor. Astfel, cei care nu au provocat niciun accident în anul anterior pot primi o reducere, pe când cei care au făcut-o vor plăti mai mult, iar prețul crește direct proporțional cu numărul accidentelor provocate.

”Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România stabilește că bonusul maxim constă într-o reducere cu 50% a prețului asigurării RCA, în timp de penalizarea maximă înseamnă majorarea prețului cu 80%”, mai arată avocatnet.ro.

Ce riști dacă circuli fără asigurare RCA

Cu toate acestea, mulți șoferi circulă pe străzi cu asigurările expirate, mizând pe faptul că nu vor face accident și că nu vor fi opriți de poliție. Totuși, riscă o amendă consistentă, suspendarea certificatului de înmatriculare, dar și suportarea costurilor reparațiilor tuturor mașinilor implicate în accident.

Potrivit Legii nr. 132/2017, articolul 37, alineatul 9, trebuie să scoți din buzunar între 1.000 și 2.000 de lei, plus că ți se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii.

”(9) Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției”, prevede legea.

Mai mult, se poate ajunge inclusiv la reținerea plăcuțelor de înmatriculare. În cazuri extreme, în care asigurarea a expirat de mai mult de trei luni de la data constatării, există posibilitatea suspendării posibilității înmatriculării. În esența, autovehiculul poate fi radiat din circulație dacă nu se face dovada plății asigurării în 30 de zile de la data constatării.

În cazul în care se constată lipsa poliței RCA, polițistul rutier va elibera o dovada înlocuitoare fără drept de circulație. Certificatul de înmatriculare va fi restituit în momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

Dacă ești implicat într-un accident și nu ai asigurare auto, ești bun de plată, indiferent a cui a fost vina. Practic, vei suporta costurile reparațiilor ambelor mașini.

Citeste si:
Traian Băsescu a provocat un accident rutier în Capitală și a ajuns la poliție
Traian Băsescu a provocat un accident rutier în Capitală și a ajuns la poliție
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a provocat, duminică dimineață, o tamponare ușoară și a mers să raporteze accidentul la Brigada Rutieră Buucrești. Potrivit...
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...