Digi a invins definitiv in instanta ANPC si ramane cu tarifele majorate

Luni, 11 Mai 2020, ora 09:54
11379 citiri
Digi a invins definitiv in instanta ANPC si ramane cu tarifele majorate
Foto: Facebook/ Digi Romania

Operatorul de telecomunicatii RCS&RDS a obtinut, in instanta, anularea unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) prin care a fost blocata majorarea tarifelor lunare la anumite servicii Digi.

Ordinul ANPC a fost emis in iunie 2019, decizia companiei de majorare a tarifelor intrand in vigoare in martie 2019.

Conform profit.ro, inainte de ordinul ANPC, compania a primit o amenda de 70.000 de lei, insa sanctiunea a fost contestata intr-un litigiu pe care operatorul telecom l-a castigat in prima instanta.

Operatorul de telecomunicatii a obtinut suspendarea acestui ordin in august 2019, decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) de catre ANPC.

RCS&RDS sustinea ca daca revine la preturile dinaintea majorarii din martie va avea o pierdere de 70,3 milioane de lei in acest an, adica 5,85 milioane de lei lunar.

"Or, majorarea tarifelor a fost impusa de motive economice importante si este necesara pentru a se mai echilibra veniturile subscrisei cu cheltuielile semnificative angajate in ultimii ani", se arata intr-un document citat de profit.ro.

De asemenea, operatorul a mai aratat ca, pana sa obtina anularea ordinului ANPC, ar fi lipsit "in mod injust" de 140,4 - 210,9 milioane de lei. Aceasta suma nu ar fi putut-o recupera de la consumatori.

Totodata, RCS&RDS a mai sustinut ca lipsa resurselor financiare generata de revenirea la tarifele anterioare determina dificultati majore de obtinere a finantarii de catre companie, afectand bonitatea si credibilitatea in fata institutiilor financiar-bancare.

In fine, operatorul de telecomunicatii a mai argumentat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu are competenta legala de a obliga operatorii telecom sa micsoreze preturile practicate.

"ANCOM este autoritatea de reglementare cu atributii in monitorizarea preturilor, iar nu ANPC. In conformitate cu dispozitiile articolului 83 din OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, aplicabile in cazul serviciului universal, ANCOM monitorizeaza evolutia si nivelul tarifelor serviciilor oferite potrivit articolelor 79 - 82, prestate de furnizorii de serviciu universal sau disponibile pe piata, daca pentru respectivele servicii nu a fost desemnat niciun furnizor de serviciu universal, in special in legatura cu nivelul general al preturilor si al veniturilor consumatorilor", se mai arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#RCS RDS majorare tarife , #RDS