Investiție amețitoare într-un bloc din Vaslui: De ce costă reabilitarea peste 600.000 de euro

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 23:41
7151 citiri
Investiție amețitoare într-un bloc din Vaslui: De ce costă reabilitarea peste 600.000 de euro
Bloc renovat din Vaslui FOTO vremeanoua.ro

Mai multe clădiri din municipiul Vaslui vor beneficia de lucrări de renovare energetică și termică, iar printre acestea este și unul dintre cele mai vechi blocuri din oraș.

Consiliul Local Vaslui a votat un proiect prin care unul dintre cele mai vechi blocuri ale orașului a fost inclus pe lista scurtă a clădirilor care vor fi renovate cu fonduri PNRR.

Pentru reabilitarea blocului, autoritățile locale au solicitat de 624.564 euro fără TVA.

Blocul va fi una dintre cele mai eficiente clădiri din oraș, din punct de vedere energetic, după finalizarea lucrărilor, urmând să aibă inclusiv propria stație de reîncărcare a mașinilor electrice.

“Prin implementarea acestui proiect se urmărește reducerea consumului anual specific de energie finală pentru încălzire, reducerea consumului total de energie primară și reducerea emisiilor CO2 prin lucrări de eficientizare energetică a blocului 23 din Vaslui”, se arată în referatul care a însoțit proiectul de hotărâre votat de consilierii locali vasluieni.

Conform documentelor, valoarea maximă eligibilă a lucrărilor de eficiență energetică aferentă proiectului mai sus menționat este de 624.564 euro fără TVA, respectiv 3.074.541 lei fără TVA.

În descrierea sumară a investiției se arată că aria desfășurată care urmează să fie renovată este de 3122 de metri pătrați, durata estimată a proiectului fiind de 24 de luni, din care 12 luni vor fi alocate pentru lucrări.

Costul pentru fiecare metru pătrat renovat este estimat la 200 de euro, fără TVA. După implementarea proiectului, consumul anual specific de energie pentru încălzire va scădea cu 73,92%, de la 470,37 kWh/m2 la 122,66 kWh/m2.

Consumul de energie primară totală utilizând surse convenționale va scădea, de asemenea, cu 72,44%, în timp ce consumul de energie primară din surse regenerabile va crește, de la 0 kWh/m2 cât este în prezent, la 34,21 kWh/m2 după după finalizarea lucrărilor, scrie vremeanoua.ro.

Se estimează o scădere semnificativă a nivelul gazelor cu efect de seră, de la 166.30 kg CO2/ m2 an la 79,69 kg CO2/ m2 an. Blocul va avea și o stație de reîncărcare a vehiculelor electrice, valoarea de 25.000 de euro a acesteia adăugându-se la valoarea totală a proiectului.

Sute de mii de români vor beneficia de reabilitarea blocurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Peste 1.300 de blocuri de locuințe urmează să fie incluse în program, fără ca proprietarii să plătească nimic.

”CFR Infrastructură” primește partea leului din fondurile PNRR, dar nu poate opri pierderile nici în acest an: ”Pompăm bani într-o gaură neagră”
”CFR Infrastructură” primește partea leului din fondurile PNRR, dar nu poate opri pierderile nici în acest an: ”Pompăm bani într-o gaură neagră”
Cel mai recent raport al Uniunii Europene cu privire la absorbția fondurilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) arată că guvernul investește în...
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
#reabilitare, #bloc, #Vaslui, #costuri, #fonduri pnrr , #stiri sociale